Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία: Μικρό καλάθι για Κύπρο και... άδειο για την Ελλάδα
Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να φέρει θετικά αποτελέσματα ως προς την ατζέντα της Ελλάδας για την τουρκική προκλητικότητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Περισσότερο λόγια και λιγότερο πράξεις θα συμπεριλαμβάνουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει στις 14:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις τουρκικές μονομερείς ενέργειες σε Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τη ρητορική της Τουρκίας εναντίον της Ε.Ε., των κρατών μελών της Ε.Ε. και των Ευρωπαίων ηγετών, ωστόσο οι «συνέπειες» για την Τουρκία δε θα είναι παρά ένα... χάδι στην τουρκική προκλητικότητα.
Αυτό προβλέπει το κείμενο που θα αποτελέσει βάση συζήτησης στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου. Οι διπλωμάτες το αποκαλούν «κείμενο εργασίας» που αναμένεται να αλλάξει, ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ως προς τις προθέσεις των ηγετών για την απόλυτη ισορροπία που θέλουν να κρατήσουν στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, περιμένοντας βέβαια και την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Τζο Μπάιντεν.
Θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους στην Κύπρο, οι επικεφαλής των 27 κρατών μελών θα επιτρέψουν την επέκταση της λίστας των κυρώσεων κατά των γεωτρήσεων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Λευκωσία είχε κρατήσει σκληρή στάση στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας κυρώσεις όχι μόνο στη Λευκορωσία αλλά και στην Τουρκία. Τότε, πολλοί μιλούσαν για απομόνωση της Κύπρου και πράγματι το κλίμα ήταν βαρύ. Τώρα όμως, οι 27 στη Σύνοδος Κορυφής δείχνουν πως θέλουν να αποκαταστήσουν την δυσφορία της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα που συμπεριλαμβάνει σήμερα δύο άτομα, θα υπάρξουν επιπλέον καταχωρήσεις για τέσσερα πρόσωπα και δύο πλοία (των γεωτρήσεων). Αυτό είναι ένα σταθερό αίτημα της Κύπρου που τώρα ικανοποιείται.
Ωστόσο, οι ηγέτες δεν επιφυλάσσουν προς το παρόν τίποτα για την Ελλάδα, αφού απλώς καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν να υποβάλουν εκθέσεις σχετικά με την πορεία των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς και για τις επιλογές για το πώς θα εξεταστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Μάρτιο 2021. Δηλαδή, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο κάποιο μέτρο, ακόμα και η επέκταση της λίστας των Κυπρίων και για την Ελλάδα, αυτό θα αποφασιστεί τον Μάρτιο! Κι αυτό γιατί οι διαφωνίες είναι πολλές, αλλά αμέσως μετά το ίδιο το κείμενο των συμπερασμάτων δίνει μία ακόμη απάντηση: η Ε.Ε. θα επιδιώξει να συντονίσει αυτά τα θέματα με τις ΗΠΑ.
Όσον αφορά στο Brexit τελικά αυτό δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο, ενώ την ίδια ώρα το «μπλόκο» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης ξεπεράστηκε μετά τη συμφωνία με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Επίσης, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή αναμένεται σχετικά εύκολη, οπότε θα υπάρξει χρόνος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Και εκεί, η μάχη που πρέπει να δώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι μεγάλη, προκειμένου το κείμενο των συμπερασμάτων να αλλάξει υπέρ της Ελλάδας.
Ψήφισαν και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότεροι από 21.000 πολίτες στις κάλπες - Το μήνυμα του Τσίπρα
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Νεκρός βρέθηκε Ισραηλινός ραβίνος - «Αντισημιτική τρομοκρατική ενέργεια»
Κομμωτήριο στον Ασπρόπυργο παρείχε και... ροζ υπηρεσίες
Η Adele αποχαιρετά το κοινό της: «Νιώθω εξαντλημένη συναισθηματικά και σωματικά»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr