Διακόπουλος στο ethnos,gr: Ο Ερντογάν θα συνεχίσει τις προκλήσεις και με τον Μπάιντεν
Ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος αναλύει πως επηρεάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επικράτηση Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Δεν θα κάνει πίσω η Τουρκία, ούτε και θα αλλάξει στρατηγική μετά και την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ και την εκλογή Μπάιντεν εκτιμά ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος. Μιλώντας στο ethnos.gr τονίζει ότι το επόμενο τρίμηνο, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου οπότε και ορκίζεται ο νεοκλεγείς πρόεδρος αν και θα είναι δύσκολο, η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε τυχοδιωκτικές και επιθετικές ενέργειες. Μετά την νίκη Μπάιντεν ο κ. Διακόπουλος εκτιμά ότι ο Ερντογάν χάνει ένα δίχτυ ασφαλείας που του παρείχε η προσωπική σχέση του με τον Τραμπ, γεγονός που αποθράσυνε τον Τούρκο πρόεδρο. Προβλέπει μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα η Άγκυρα θα τηρήσει μια πιο διερευνητική και προσεχτική στάση για να αντιληφθεί που είναι τα όρια και πως διαμορφώνεται η νέα κατάσταση.
Θα συνεχίσουν οι στιγμές έντασης και αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο
«Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια διαδικασία όπου δεν βλέπω πώς και για ποιο λόγο αλλά και με πιο τρόπο θα κάνει πίσω επειδή άλλαξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τουρκική επιδίωξη την οποία έχει κάνει εμφανή ο Ερντογάν με πολύ χονδροειδή τρόπο μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας» θα συνεχίσει να υπάρχει στο στρατηγικό σχεδιασμό της Άγκυρας σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος. Όπως εξήγησε ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες στιγμές έντασης και εκτόνωσης της κατάστασης. «Η στρατηγική είναι αυτή και θα παραμείνει. Γι αυτό και μεις δεν θα πρέπει να βλέπουμε αν ήρθε το Oruc Reis και πόσα μίλια πήγε αλλά να επικεντρωθούμε στον κίνδυνο τον απώτερο και τον μεγαλύτερο που είναι η «Γαλάζια Πατρίδα» και κει να στηρίξουμε όλη μας την αντίδραση, όλη μας την αποτροπή και όλα τα αναχώματα που πρέπει να βάλουμε είτε διεθνή, είτε δικά μας».
Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο
Αναφερόμενος στις ισορροπίες που θα δημιουργηθούν από δω και πέρα στην Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι για τις ΗΠΑ βασική εστία ενδιαφέροντος, ούτε βρίσκεται στις προτεραιότητές της πολύ ψηλά όπως είναι ο Ειρηνικός και η Κίνα. Ωστόσο, τις ενδιαφέρει να μην υπάρχει αστάθεια εδώ όπως και τις ενδιαφέρει και η σχέση της με την Ευρώπη και τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, υπενθυμίζοντας τη διακομματική και διαχρονική εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Περιμένω αντίδραση των ΗΠΑ
Κορωνίδα αυτής της εμβάθυνσης ήταν η αμυντική συνεργασία που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες σε μεγαλύτερο πλάτος και βάθος από όλες τις προηγούμενες. «Οπότε μια ξαφνική κρίση σε συνδυασμό με την επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία δημιουργεί συχνές εστίες αστάθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ» είπε, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν αντιδράσει και στο παρελθόν με τελευταίες τις δηλώσεις Πομπέο οι οποίες ήταν πολύ κοντά στις δικές μας θέσεις και σχεδόν τις υποστήριζαν.
Η Τουρκία χάνει το δίχτυ ασφαλείας που είχε με τον Τραμπ
Ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος εκτιμά ότι η προσωπική σχέση του Τραμπ με τον Ερντογάν δημιουργούσε ένα γεγονός από μόνη της και έδινε την βεβαιότητα στον Ερντογάν ότι υπήρχε ένα δίχτυ ασφάλειας σε κάθε περίπτωση, κάτι που αποθράσυνε τον Τούρκο πρόεδρο. «Τώρα αυτό το δίχτυ ασφάλειας φεύγει και αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς ίσως υπάρχει μια νευρικότητα για το ποιο θα είναι το μέλλον των εξελίξεων των δύο πλευρών».
Πιο προσεχτική στάση από τον Ερντογάν μέχρι να αντιληφθεί που είναι τα νέα όρια
Σύμφωνα με τον κ. Διακόπουλο το πρώτο διάστημα η Τουρκία δεδομένων και των άλλων προβλημάτων που έχει και των πολλών πεδίων αντιπαράθεσης που άνοιξε θα τηρήσει μια πιο διερευνητική και προσεχτική στάση για να αντιληφθεί που είναι τα όρια και πως διαμορφώνεται η νέα κατάσταση. «Δεν βλέπω από την Τουρκία, τουλάχιστον άμεσα να σκληρύνει το παιχνίδι στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Όπως είπε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου οπότε και θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν είναι μια δύσκολη περίοδος ενώ τον Δεκέμβριο θα λάβει χώρα η Ευρωπαϊκή σύνοδος.
«Ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει κάτι πριν τη σύνοδο του Δεκεμβρίου και μετά μπαίνουμε σε μια περίοδο που είναι κοντά στην ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου. Και τα δύο μαζί τα γεγονότα θα δυσκολέψουν, ενδεχομένως, τυχοδιωκτικές και επιθετικές ενέργειες του Τούρκου προέδρου. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η Τουρκία θα αλλάξει στάση και θα γίνει φιλική. Μπορεί, όμως, να δούμε και τηλεφώνημα του Τσαβούσογλου προς τον Δένδια σαν ένα μέρος βολιδοσκόπησης που παν τα πράγματα και πως μπορούν να εξομαλυνθούν προσωρινά». Ούτε όμως και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να περιμένει ότι μετά την εκλογή Μπάιντεν τα πράγματα θα μπουν στον αυτόματο πιλότο και θα επιλυθούν. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες και να δημιουργήσουμε συμμαχίες» συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην Κύπρο ο κ. Διακόπουλος υπενθύμισε ότι και η προηγούμενη αμερικανική διοίκηση δεν ήταν εχθρική, σημειώνοντας ότι επί των ημερών της υπογράφτηκε o διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed). Τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η Κύπρος να στείλει μηνύματα ότι ειλικρινώς ψάχνει μια επίλυση στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.
Κυρώσεις από τις ΗΠΑ αν ενεργοποιηθούν οι S 400 από τον Ερντογάν
Σε ότι αφορά τις δοκιμές των πυραύλων S400 από την Άγκυρα λίγες ημέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές ο κ . Διακόπουλος υποστήριξε ότι αν ο Ερντογάν προχωρήσει στην ενεργοποίησή τους τότε όποιος καi αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.
Ίδια ατζέντα στο ΝΑΤΟ αλλά με διαφορετικό τρόπο
Παράλληλα ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει στο επίπεδο της ατμόσφαιρας την βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη ενώ η αμερικανική ηγεσία θα συνεχίσει με “καλύτερο τρόπο και ποιο γλυκό” να επιμένει στην αύξηση των αμυντικών δαπανών από την Ευρώπη και την εκπλήρωση του 2% της οικονομικής της παραγωγής. Τέλος εκτίμησε ότι μετά την επίλυση της διαφοράς της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τις παραδοσιακές σχέσεις με τη Σερβία, τους ανοιχτούς διαύλους με την Βουλγαρία αλλά και το τελευταίο άνοιγμα Δένδια στην Αλβανία η Αθήνα μπορεί να παίξει ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο -ακόμη και διαμεσολαβητικό-στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων την οποία θα χαιρετήσει η διεθνής κοινότητα και ο αμερικανικός παράγοντας.
Δείτε παρακάτω όλο το βίντεο της συνέντευξης:
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr