Μητσοτάκης: Το... απουσιολόγιο στον Τσίπρα - «Είστε πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα»
Σε εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με παρατήρηση προς τον Αλέξη Τσίπρα που απουσίαζε από την αίθουσα κατά τη διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μια επισήμανση που αφορά τους τύπους. Κ. Τσίπρα καταθέσατε με πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού οικονομικών. Δεν ακούσατε καμία ομιλία πολιτικού αρχηγού, ούτε καν τον κ. Σταϊκούρα και επιστρέψατε για να ακούσετε εμένα. Αυτό συνιστά περιφρόνηση του κοινοβουλίου» σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Για τα εθνικά ζητήματα
«Έρχομαι στα εθνικά ζήτημα και την έξαρση προκλητικότητας της Τουρκίας. Άρχισα να εκδηλώνεται λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας αλλά κλιμακώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με το δεύτερο κύμα. Η πρώτη απειλή ήταν την άνοιξη στον Έβρο, την οποία απέτρεψαν οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία. Η μάχη βρήκε τη συνέχεια της στην αποτελεσματική φύλαξη της επικράτειας. Τους κράτους μήνες του 2020 μειώθηκαν εισροές κατά 73% σε σχέση με τις αρχές του 2019», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην παραβατικότητα της Άγκυρας, απάντησε: «Απαντάμε με ενεργητική διπλωματία. Δεν έχετε αντιληφθεί τι έχει κάνει η χώρα διπλωματικά τους τελευταίους μήνες; Δεν έχετε αντιληφθεί ότι μετέτρεψε μια ελληνο-τουρκική ή ελληνο κυπριακή διαφορά σε ευρωτουρκική διαφορά; Τον Δεκέμβριο έχει μπει ένα χρονικό όριο στην Τουρκία, που αν δεν συμμορφωθεί θα επιβληθούν κυρώσεις. Δεν βλέπετε ότι οι ΗΠΑ που είχαν σταθερά στάση ουδετερότητας, στηρίζουν τα ελληνικά δίκαια; Δεν έχει υποπέσει στην προσοχή σας ότι η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες ισχυρές με χώρες της μέσης Ανατολής όπως τα ΗΑΕ; Το μόνο που ακούω από εσάς για την εξωτερική πολιτική είναι ένα «Συγγνώμη δεν προφτάσαμε». Αυτά δεν είναι ενεργητική εξωτερική πολιτική;».
Για εθνικισμό και 12 ναυτικά μίλια
«Ήταν δύσκολη η συμφωνία μερικής οριοθέτησης στην Αίγυπτο. Έχουμε κάνει μια συμφωνία με την Ιταλία και μια αρχική συμφωνία με την Αλβανία για την Χάγη. Μου έκανε εντύπωση η αναφορά σας στον εθνικισμό. Ότι μόνο η αριστερά πολέμησε στην εθνική αντίσταση. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα. Όλη η Ελλάδα πολέμησε. Την ώρα που μιλούσατε για εθνικισμό, θυμήθηκα ότι στα έδρανα ευθεία καθόταν ο κ. Καμμένος. Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε;» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:
«Το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια είναι μονομερές αναφαίρετο δικαίωμα. Δεν αμφισβητείται από κανένα. Η κυριαρχία της χώρας ορίζεται στα 6 μίλια στη θάλασσα και στα 10 στον αέρα, ότι περνάει αυτό το ίδιο αναχαιτίζεται, όπως ξέρετε πολύ καλά. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικός. Έχετε επηρεαστεί ίσως από μεταγραφές που έχετε κάνει».
Για την πανδημία του κορονοϊού
Σχετικά με την πανδημία και την κριτική που ασκήθηκε από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός απάντησε με ένα χάρτη, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις μαζί με την Σκανδιναβία σε κρούσματα, ενώ σε άλλο χάρτη η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη «επίδοση» σε θανάτους. Ο πρωθυπουργό τόνισε ότι το καθολικό kick down πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, αφού θα έχει δραματική επίδραση στην οικονομία.
«Μας παραδώσατε ένα σύστημα υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Παύλο Πολάκη να αντιδρά και να φωνάζει, δεδομένος παρατήρηση από τον Πρόεδρο της Βουλής επειδή έβγαζε την μάσκα του. «Θα τα ακούσεις και θα τα ακούσετε» είπε ο. Μητσοτάκης στον Παύλο Πολάκη.
Για Τσίπρα και εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, «αμυνόμενος στις καταγγελίες της ΝΔ ενώ εσείς καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας σας», ενώ συμπλήρωσε: «Ας επιστρέψουμε στην περασμένη Πέμπτη. Το πρωί εκείνης της ημέρας έγινε γνωστή η τουρκική παράνομη NAVTEX, το δικαστήριο ανακοίνωνε την απόφαση του να φυλακιστούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής κι εγώ το απόγευμα θα απευθυνόμουν στους πολίτες για την πανδημία. Ήταν μια από τις σπάνιες συγκυρίες που απαιτούν πατριωτική συσπείρωση και αλληλεγγύη. Αυτές τις στιγμές επιλέξατε να κινηθείτε έξω από όλα αυτά. Να μείνετε αδιάφορος».
Σε εσωκομματικά προβλήματα απέδωσε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας και ο κ. Μητσοτάκης: «Πιεσμένος από τα εσωκομματικά αδιέξοδα και την αμφισβήτηση που δέχεστε, κάνατε αυτό που κάνετε καλά, να παραπλανείτε. Επιτρέψατε στους βουλευτές μας να αναδείξουν το έργο μας και να μετατρέψουν την πρόταση μομφής σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Δεν ένιωσε άσχημα ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ο κ. Τσακαλώτος».
Για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε καταψηφίσει το 2010 το νόμο Κατσέλη, που υπερασπίζεται τις τελευταίες ημέρες. «Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις αναφορές σας στο νόμο Κατσέλη. Ζήτησα να ανατρέξουν οι συνεργάτες μου στα πρακτικά του 2010 για να δω τι είχατε κάνει. Τον είχατε καταψηφίσει κ. Τσίπρα αυτό το νόμο που τώρα στηρίζετε. Σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να επαναφέρουμε στη μνήμη των πολιτών όσα έγιναν τότε» ανέφερε.
Την καθυστερημένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, που βρισκόταν σε διαβούλευση για 15 ημέρες, απέδωσε ο κ. Μητσοτάκης στις «καθημερινές διακοπές» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πρόσθεσε: «Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Θα σας πω το γιατί. Τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών!».
Σχετικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για «ένα νομοσχέδιο τομή που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος της χρεοκοπίας». Μάλιστα, όπως είπε, «είχαμε μέχρι σήμερα πολλές ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους, αλλά όλες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Και ο νόμος Κατσέλη είχε αδυναμίες, πολλοί στρατηγικοί κακοπληρωτές κρύφτηκαν πίσω από αυτόν. Εσείς δεν κάνατε κάτι για να αντιμετωπίσετε το θέμα. Η μεγάλη έκρηξη του ιδιωτικού χρέους επί των ημερών σας αφορούσε φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις».
Σε «αιώνια ατομική χρεοκοπία» αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός περιγράφοντας το τι συμβαίνει σήμερα, όταν κάποιος πολίτης δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του, καταλήγοντας πως με το νομοσχέδιο δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες να ανοίξουν μια νέα σελίδα. «Το πιο ευαίσθητο ζήτημα είναι η έξωση. Αυτό δεν γίνεται με το νομοσχέδιο αυτό. Το μισθώνουν από ένα δημόσιο φορέα και έχουν την δυνατότητα εφόσον ανακάμψουν να το πάρουν πίσω» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Στην Microsoft, την «άρση» του μπλόκου του έργου στο Ελληνικό, την μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και της φορολογίας στα μερίσματα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το έργο της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με διαγραφή χρεών επιχειρημάτων από τράπεζες, ο πρωθυπουργός «υπενθύμισε» ότι αυτές έγιναν το 2016 - 2018. Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι έχουν διαψευστεί οι προβλέψεις για την ύφεση στην Ελλάδα, που ήταν χαμηλότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr