Oruc Reis: Τα 12 ναυτικά μίλια, η... περίεργη στάση της Τουρκίας και το «κομμένο» τηλέφωνο Αθήνας - Αγκυρας
Πού θα βρίσκεται το Oruc Reis το πρωί της Τρίτης, με την ταχύτητα που κινείται τώρα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Βορειοανατολική πορεία έχει χαράξει από το μεσημέρι της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, βάζοντας πλώρη για το Καστελόριζο. Το τουρκικό σκάφος με την ταχύτητα που κινείται αύριο, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να βρεθεί στο ίδιο σημείο που βρέθηκε και την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου. Δηλαδή 14 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και 12 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Στρογγύλης.
Την ίδια ώρα όλες αυτές τις μέρες το τουρκικό πλοίο συνοδεύεται σταθερά από πέντε πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά. Παράλληλα, όλος ο τουρκικός στόλος βρίσκεται υπό την στενή επιτήρηση όλων των ναυτικών μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Δύο υποβρύχια, δύο φρεγάτες και μία κανονιοφόρος επιτηρούν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου τη μία εβδομάδα που βρίσκεται ανοιχτά του Καστελόριζου.
Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική Navtex που λήγει στις 22 Οκτωβρίου καθώς φαίνεται ότι το Oruc Reis έχει «σαρώσει» όλη την περιοχή που είχε δεσμεύσει η συγκεκριμένη NAVTEX. Κατά μία έννοια, αυτό που ανησυχεί το Πεντάγωνο είναι εάν στη συνέχεια υπάρξει μία νέα NAVTEX, η οποία θα μεταφέρει τις δραστηριότητες του Oruc Reis στις ακτές της Ρόδου και ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.
Άλλο ένα ερώτημα είναι το που θα φτάσει αύριο Τρίτη το τουρκικό ερευνητικό στο σύμπλεγμα της Μεγίστης. Δηλαδή, εάν θα εξαντλήσει τα όρια της παράνομης NAVTEX που είναι 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές.
«Κομμένο» το τηλέφωνο Ελλάδας - Τουρκίας
Την ίδια ώρα στάση αναμονής μέχρι και την Πέμπτη οπότε και λήγει η τουρκική NAVTEX με το Oruc Reis κρατάει η Αθήνα. Σύμφωνα με τη διπλωματική συντάκτρια του Open TV Αλεξία Τασούλη το τοπίο είναι θολό καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση για τους επόμενους σχεδιασμούς του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα η επικοινωνία της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείο του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον επικεφαλής του γραφείο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπράημ Καλίν έχει διακοπεί. Σημειώνεται πως μέχρι να μπει ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Ελένη Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν είχαν τακτικές επαφές μέσω τηλεδιασκέψεων και με την παρουσία του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέγκερ.
Πάντως, ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Γερμανία είναι ανοιχτός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη η Αθήνα μπορεί να δεχθεί οποιαδήποτε γερμανική πρωτοβουλία.
Από την άλλη πλευρά το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών «βαραίνει» ακόμα περισσότερο καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε διάβημα στην Άγκυρα, ενώ ο Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολές και προς τον ΟΗΕ και προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Ακόμη έστειλε επιστολές προς διεθνείς οργανισμούς αεροπορίας και ναυτιλίας. Σε αυτές καταγγέλλει τον παράνομο χάρτη που δημοσιοποίησε το Σάββατο η Τουρκία λέγοντας ότι «η Άγκυρα επεκτείνει τον χάρτη της στη δικαιοδοσία της στην έρευνα και διάσωση».
Σημειώνεται πως Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος αναμένεται να στείλουν νέο μήνυμα στην Άγκυρα καθώς την Τετάρτη θα υπάρξει νέα Συνάντηση Κορυφής στη Λευκωσία. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και θα υπάρξει κοινή ανακοίνωση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr