Πέτσας: Το βασικό κείμενο που προτάθηκε δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα
Τι σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Είναι μία σημαντική σύνοδος για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και όχι μόνο, για όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τις ενστάσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο προσχέδιο θέσεων της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως πάνω σε αυτούς τους τέσσερις πυλώνες μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό απ' όλους.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές που υπήρχαν εντός του πρώτου προσχεδίου ή που έλειπαν από αυτό το προσχέδιο, και οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψή του, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως δεν θα ήθελε να αναφερθεί στο drafting που κάνουν οι ηγέτες στη διάρκεια του δείπνου. Επανέλαβε όμως ότι «αυτοί οι τέσσερις πυλώνες μπορούν να ικανοποιήσουν όλα τα κράτη μέλη και είναι αλληλένδετοι, ιδίως οι δύο τελευταίοι. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο τη μία πλευρά του «καρότου» ή του «μαστιγίου» αλλά και οι δύο να είναι πάνω στο τραπέζι όπως έχει ήδη πει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Μισέλ και στην πρόσκληση την οποία έχει απευθύνει στα κράτη μέλη για τη σημερινή σύνοδο».
Επίσης, απαντώντας σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Τουρκίας, τόνισε πως «μας περιμένει πολλή δουλειά, θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκφράζει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σ' έναν εταίρο όπως είναι η Τουρκία, ο οποίος είναι σημαντικός φυσικά, έχει πολλά στοιχεία θετικά να συνεισφέρει αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί είτε με τις ενέργειες είτε με τη ρητορική της. Κι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει».
Συγκλονιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερες από 15.000 γυναίκες θύματα σε 10 μήνες
Ψήφισαν Φάμελλος, Φαραντούρης, Γκλέτσος: Μίλησαν για έναν πιο δυνατό και μεγάλο ΣΥΡΙΖΑ - Όλες οι εξελίξεις
Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό
Ο Μασκ θέλει να δει τον... Φειδία πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr