Συνάντηση Κουμουτσάκου στο Βέλγιο: Βοήθεια ύστερα από τις αντιδράσεις
Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 100 με 150 άτομα από τη Μόρια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τo σύνολο του Βελγικού Τύπου αναφέρεται στη συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με την Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασύλου του Βελγίου, Μάγκι ντε Μπλοκ, που έγινε την Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, και στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνάντηση και στην οποία αναφέρεται ότι το Βέλγιο θα υποδεχθεί 100 με 150 άτομα από την Μόρια.
Η ευρείας κυκλοφορίας Le Soir σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Μόρια: Το Βέλγιο και η Ελλάδα ενώθηκαν για να σώσουν τους μετανάστες» αναφέρει πως «ο Βέλγιο θα καλωσορίσει 100 έως 150 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται από τη Μόρια στο ελληνικό νησί της Λέσβου, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Maggie De Block και ο Έλληνας ομόλογός της Γιώργος Κουμουτσάκος, σε κοινή τους δήλωση. Αυτή η δήλωση έρχεται επιπλέον των δώδεκα ασυνόδευτων ανηλίκων (Mena) που το Βέλγιο έχει ήδη ανακοινώσει την Τρίτη ότι είναι έτοιμο να καλωσορίσει, καθώς και τους 18 άλλους που έχουν ήδη φτάσει στο βελγικό έδαφος αυτό το καλοκαίρι μετά από προηγούμενο αίτημα για Ελλάδα. Τα 100 έως 150 άτομα που θα έρθουν είναι οι λεγόμενοι "ευάλωτοι" αιτούντες άσυλο, όπως οικογένειες με παιδιά, ανύπαντρες μητέρες και γυναίκες. Ωστόσο, οι βελγικές και ελληνικές κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν ότι αυτός ο τύπος προσωρινής λύσης είναι «αβάσιμος μακροπρόθεσμα». «Μόνο μια συνιολική προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση» επιμένουν. Μετά από αρκετές αναβολές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει τις νέες προτάσεις της για τη μεταναστευτική πολιτική στις 23 Σεπτεμβρίου. Η εκτελεστική επιτροπή θα προτείνει την κατάργηση του περίφημου κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος αναθέτει την ευθύνη για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στη χώρα πρώτης εισόδου μεταναστών στην ΕΕ».
Η La Libre με τίτλο «Το Βέλγιο θα υποδεχθεί 100 με 150 μετανάστες από τη Μόρια» σημειώνει ότι η Μάτζι ντε Μπλοκ ενισχύει τη βοήθεια προς την Ελλάδα μετά την υγειονομική και ανθρωπιστική καταστροφγή στην Μόρια. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κίνηση αυτή της Ντε Μπλοκ ήρθε ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική της απόφαση να υποδεχθεί μόνο 12 ασυνόδευτα ανήλικα μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας. Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα αριστερά κόμματα τόσο στη Βαλλονία όσο και στη Φλάνδρα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι το επιτελείο της Ντε Μπλοκ είχε δηλώσει ότι η απόφαση για τα 12 ασυνόδευτα ήταν μια πρώτη άμεση αντίδραση που ανταποκρινόταν στην έκκληση της Γερμανίας για δέσμευση απέναντι στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και ότι είχε αναφέρει ότι θα συμμετείχε περαιτέρω στην βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που θα είχε χαρτογραφήσει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό συνέβη χθες, προσθέτει, κατά την συνάντηση της De Block με τον Κουμουτσάκο στην οποία, ωστόσο, τονίστηκε ότι αυτή η κίνηση είναι μια επείγουσα αντίδραση και ότι απαιτείται μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Η L’Echo σε σύντομο δημοσίευμά της αναφέρεται στην απόφαση του Βελγίου για την υποδοχή έως και 150 ατόμων από τη Μόρια μετά την πρώτη απόφαση της βελγικής κυβέρνησης για την υποδοχή μόνο 12 ασυνόδευτων ανηλίκων η οποία χαρακτηρίστηκε εμπαικτική από πολλές ΜΚΟ.
Το Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε δημοσίευμα με τίτλο «Μετανάστευση: Το Βέλγιο θα καλωσορίσει 100 έως 150 ευάλωτους αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο» που αναπαράγεται από πλειάδα ενημερωτικών ιστοσελίδων, αφού αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση σχετικά με την πρόθεση του Βελγίου να υποδεχθεί ευάλωτα άτομα από την Μόρια, τονίζει πως «Το Βέλγιο εντάσσεται σε μια ομάδα χωρών της ΕΕ που είναι διατεθειμένες να καταφύγουν σε μια "ad hoc" προσωρινή λύση στην μεταναστευτική τραγωδία που η Ευρώπη αντιμετωπίζει εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεσόγειο.Ωστόσο, οι κυβερνήσεις του Βελγίου και της Ελλάδας επανέλαβαν ότι αυτός ο τύπος προσωρινής λύσης είναι "αβάσιμος μακροπρόθεσμα".
«Μόνο μια παγκόσμια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να προσφέρει μια διαρθρωτική λύση», επιμένουν η Ντε Μπλοκ και ο Κουμουτσάκος. Μετά από αρκετές αναβολές» προσθέτει το δημοσίευμα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει τις νέες προτάσεις της για τη μεταναστευτική πολιτική την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου. Θα προτείνεται η κατάργηση του περίφημου κανονισμού «Δουβλίνο», ο οποίος αναθέτει την ευθύνη για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου στη χώρα της πρώτης εισόδου μεταναστών στην ΕΕ, επιβαρύνοντας έτσι υπερβολικά τις χώρες της Μεσογείου. "Εάν όλοι αναλάμβαναν το δίκαιο μερίδιό τους, όπως κάνει το Βέλγιο, τότε η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος, δεν θα αντιμετώπιζαν τέτοια πίεση", ανέφεραν οι δύο υπουργοί».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένη από την απουσία συντονισμένης ευρωπαϊκής λύσης για να καλωσορίσει περισσότερους πρόσφυγες από την Μόρια και ανακοίνωσε ότι η Γερμνανία θα καλωσορίσει περίπου 1.500 άτομα. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, ο οποίος επισκέφθηκε την Μοριά την Τρίτη, κάλεσε την ΕΕ να "δώσει μια ισχυρή απάντηση" στο ζήτημα της μετανάστευσης. Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, ο οποίος έχασε την πλειοψηφία του στα τέλη του 2018 υπογράφοντας το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση, θα αντιμετωπίσει τις επερχόμενες εβδομάδες και μήνες τον επείγοντα χαρακτήρα της έγκρισης από τα κράρτη μέλη της νέας πολιτικής μετανάστευσης από την Ένωση.
Η De Morgen σημειώνει ότι κατά την συνάντηση της με τον Έλληνα ομόλογο της, η Μάτζι ντε Μπλοκ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Βελγίου προς την Ελλάδα με την μετεγκατάσταση έως και 150 ατόμων από την Μόρια. Στην κοινή τους δήλωση οι δύο Υπουργοί σημείωσαν ότι «το Βέλγιο κάνει περισσότερα από το ρόλο του στον τομέα της υποδοχής σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αυτές οι άλλες χώρες ακολουθούσαν το παράδειγμα του Βελγίου, η Ελλάδα, αλλά και η Μάλτα και η Κύπρος, δεν θα αντιμετώπιζαν τόσο μέγαλη πίεση» και πρόσθεσαν ότι ¨τα ad hoc μέτρα δεν είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Το Βέλγιο και η Ελλάδα ελπίζουν ότι το "Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο" που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα μπορεί να προσφέρει λύσεις στις τρέχουσες προκλήσεις».
Η De Standaard αφού αναφέρεται στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργών, προβάλλει δηλώσεις υπεύθυνου μιας νέας φλαμανδικής δομής ο οποίος επισημαίνει ότι απαιτείται νέα χρηματοδότηση για την ικανοποίηση των αναγκών των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας νέων καθώς το σύστημα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο το τελευταίο διάστημα και κάποια κέντρα μάλιστα είναι εντελώς κορεσμένα.
Η Het Niewusblad προβάλλει δηλώσεις του πρώην Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Τεό Φράνκεν, ο οποίος εκφράζει την αντίθεση του στην ανακοίνωση της Ντε Μπλοκ σημειώνοντας ότι αυτή στέλνει το λάθος μήνυμα. «Με αυτόν τον τρόπο στέλνεται το μήνυμα ότι εάν ένα κέντρο καταστραφεί, οι μετανάστες θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα ούτως ή άλλως. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες ιδέες για άτομα με κακές προθέσεις» τόνισε. Ο Φράνκεν πρόσθεσε πως «Το (σ.σ. φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα) N-VA θέλει να στηρίξει τους Έλληνες με οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πρέπει να βρεθεί μια συνολική λύση για το ζήτημα της μετανάστευσης. Το αυστραλιανό μοντέλο τερμάτισε την παράνομη μετανάστευση και τις απάνθρωπες καταστάσεις όπως τις βλέπουμε, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτό και να υιοθετήσουμε το αυστραλιανό μοντέλο ολοκληρωτικά στην Ευρώπη».
Τέλος, η Het Laatste Nieuws αφού και αυτή με την σειρά της αναφέρεται στην βοήθεια που θα προσφέρει το Βέλγιο στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Μόρια, προβάλλει το δράμα των μεταναστών που αναγκάζονται να διαμείνουν σε άσχημες συνθήκες στην Λέσβιο μέχρι να ετοιμαστεί το νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην περιοχή.
Με κομμένη την ανάσα οι Βρυξέλλες περιμένουν την πρώτη κίνηση του Τραμπ: Πόσο έτοιμη να αντιδράσει είναι η Ευρώπη
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εκλέχθηκε 14ος Πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους - Πώς ψήφισαν τα κόμματα
«Κόλαφος» ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού για τον θάνατο 19χρονου σε λούνα παρκ στη Χαλκιδική: «Εγώ αν ήμουν δήμαρχος θα είχα παραιτηθεί»
Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Μίμης Δομάζος ανήμερα των γενεθλίων του – Αγωνία για τον παλαίμαχο άσο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr