Tουρκικό υπουργείο Ενέργειας: «Το Oruc Reis επέστρεψε για συντήρηση»
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες και γεωτρήσεις της στη Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ανακοίνωση για την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «προγραμματισμένη συντήρηση, ανεφοδιασμό και αλλαγή προσωπικού». Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας αναφέρει ότι «το ερευνητικό σκάφος Οruc Reis ξεκίνησε τις γεωλογικές έρευνές του στη θέση Demre-1 στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου και ότι μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει δεδομένα σε μια περιοχή 3.525 χλμ.
Το Oruc Reis επιστρέφει στο λιμάνι μια φορά το μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή προσωπικού και προετοιμασίες για την επόμενη αποστολή του. Η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και συντήρηση σε μηνιαία βάση εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων ρουτίνας. Το πλοίο θα συνεχίσει τις γεωλογικές του έρευνες μετά τον ανεφοδιασμό του και τις εργασίες συντήρησης».
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι η Τουρκία συνεχίζει τις έρευνες και γεωτρήσεις της στη Μεσόγειο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το γεωτρύπανο Γιαβούζ συνεχίζει τις δραστηριότητές του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1 και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός αντίστοιχα στην ανατολική Μεσόγειο.
Αντιδρά το τουρκικό ΥΠΕΞ στο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ- Κύπρου
Ενόχληση εκφράζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο και το μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι «το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ της Ε/Κ Διοίκησης Νότιας Κύπρου με τις ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου, που προβλέπει την ίδρυση κέντρου για θέματα ασφαλείας αγνοεί την τ/κ πλευρά. Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας δεν θα συμβάλλει στην ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και θα ζημιώσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι αποφάσεις που έλαβαν οι ΗΠΑ με την άρση του εμπάργκο όπλων για την Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου και τη συμπερίληψη της ε/κ πλευράς στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης (ΙΜΕΤ), διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».
Στην ανακοίνωση εκφράζεται κι η ενόχληση για τη μη συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Τ/Κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. «Είναι βέβαιο ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, που αποκλείουν τους Τ/Κ, οι οποίοι έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ε/Κ στο νησί, θα είναι η ενίσχυση της αδιαλλαξίας των Ε/Κ. Επίσης αυτή η προσέγγιση δεν θα ενθαρρύνει την ε/κ πλευρά να τηρήσει μια συμβιβαστική στάση για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας που παραδοσιακά ακολουθούσαν στην Κύπρο και να συμβάλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Η Μεσόγειος στην εποχή Τραμπ: Οι προσδοκίες της Αθήνας και οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα
«Τυφώνας» από τη 1η ημέρα ο Τραμπ: Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει - Αποχώρηση από ΠΟΥ και Συμφωνία του Παρισιού, δασμοί και στρατός στα σύνορα
ΗΠΑ: Η χειραψία του Μπάρον Τραμπ με τον Τζο Μπάιντεν - Το διαδίκτυο τον αποκάλεσε «μελλοντικό πρόεδρο»
Χαμός στα social media για τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ στην ορκωμοσία Τραμπ – «Φαίνεται πως το κράταγε μέσα του καιρό»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr