Θερμό επεισόδιο για να «κρατηθεί» στην εξουσία ψάχνει ο Ερντογάν στη Μεσόγειο
Το ρεπορτάζ του OPEN TV για το κίνητρο του Τούρκου προέδρου που φέρεται να ζήτησε τη βύθιση ελληνικής φρεγάτας ή την κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ύστερα από το σοκαριστικό δημοσίευμα-αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας Die Welt που φέρει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ζητήσει από τους στρατηγούς του να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, βυθίζοντας ελληνικό πλοίο ή καταρρίπτοντας ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, ρεπορτάζ του Open Tv αποκαλύπτει τι ώθησε τον Ερντογάν στο να ζητήσει από τους στρατιωτικούς του τα παραπάνω.
Ουσιαστικά, λοιπόν, ο Τούρκος πρόεδρος παλεύει για να κρατηθεί στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2023, κάνοντας τα πάντα. Στόχος του είναι να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό, εν μέσω πολλών ζητημάτων που αντιμετωπίζει, και για αυτό είναι έτοιμος να προκαλέσει και θερμό επεισόδιο προκειμένου να τα καταφέρει.
«Πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Ερντογάν διέταξε τους στρατηγούς του να βυθίσουν ένα ελληνικό πλοίο αλλά να προσπαθήσουν να μην υπάρξουν πολλές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι το σκεπτικό ο πιλότος να βγει από το αεροπλάνο και να σώσει τη ζωή του» ανέφερε το δημοσίευμα της Die Welt.
Με άλλα λόγια, οι Τούρκοι θέλουν να προκαλέσουν ένα θερμό επεισόδιο, χωρίς όμως να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Αυτά τα σχέδια τα απέρριψαν οι Τούρκοι στρατηγοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Die Welt, διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να είχαμε ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κιλιτσντάρογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Εναντίον ενός τουρκο-ελληνικού πολέμου τάχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι «κανένας από τους δύο λαούς δεν θα το ήθελε».
Κατά την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επισήμανε ωστόσο ότι «δεν θα μείνουμε και θεατές άλλοι να μας βάζουν να πολεμάμε». Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μιλώντας στην κεντρική επιτροπή της παράταξής του, δήλωσε με τη σειρά του ότι «θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας».
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε και στο Καστελόριζο τονίζοντας ότι «η Τουρκία καταδικάζει έντονα τις ανοιχτές προκλητικές συμπεριφορές. Ο εξοπλισμός του νησιού και η αποβίβαση στρατιωτών δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή. Πρέπει να γίνουν προειδοποιήσεις στην Ε.Ε., την Ελλάδα και τον ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει δικαίωμα να εξαγάγει τους δικούς της ενεργειακούς πόρους και να προστατεύσει τα δικαιώματά της εδώ».
Πιέσεις σε Ερντογάν και με την άρση του εμπάργκο από τις HΠΑ
Πλήθος αντιδράσεων και έντονο παρασκήνιο περιλαμβάνει η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Open Tv στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, «πρόκειται για μία καλή εξέλιξη που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι θύματα της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Από την πλευρά της αποστολής μηνυμάτων, η κίνηση για άρση του εμπάργκο ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι δεν ακούει ούτε τον φίλο του τον πρόεδρο Τραμπ».
Η Τουρκία ήδη εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της μέσω του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και τις ισορροπίες μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση και να υποστηρίξουν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διαφορετικά, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, έχοντας νομική και ιστορική ευθύνη, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και να λάβει αποφασιστικά μέτρα», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
To παρασκήνιο της άρσης του εμπάργκο
Σύμφωνα με το HellasJournal o υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και του ανακοίνωσε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ. Μίλησαν για την επιθετικότητα της Τουρκίας, μίλησαν για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό και την προκλητικότητα της κατοχικής δύναμης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η άρση του εμπάργκο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Κύπρου, την οποία θεωρεί εταίρο της Ουάσιγκτον.
Από πλευράς ουσίας, η κίνηση είναι θετική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί πια να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, όχι όλων των ειδών, ακόμα. Και επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, πρέπει να δώσει έγκριση το Κογκρέσο, που λόγω των δεσμών της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει την άρση του εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Η άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι με την απόφαση για άρση του εμπάργκο εξυπηρετούνται τα κυπριακά και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.
Γάζα: Οι επόμενες κινήσεις μετά την επίτευξη της εύθραυστης εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Προ των πυλών του Λευκού Οίκου ο Τραμπ: Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, οι πρώτες αποφάσεις και οι διεθνείς αντιδράσεις
Καίτη Γκρέυ: Ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού που έζησε για να τραγουδάει
Πρίγκιπας Ουίλιαμ και Κέιτ Μίντλετον έκαναν παύση από τις βασιλικές υποχρεώσεις - Για σκι μαζί με τα παιδιά τους
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr