Μπρα ντε φερ Μακρόν - Ερντογάν: Γιατί η Γαλλία στηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδας
Εχει ξεκινήσει ένα γεωπολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ανδρών όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Open Tv🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που Ερντογάν και Μακρόν έδειξαν στο Ελιζέ ότι η αντιπάθεια είναι αμοιβαία. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει ξεκινήσει και ένα γεωπολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ των δύο ανδρών όπως αναφέρει και το ρεπορτάζ του Open Tv. Φρένο, λοιπόν, στην επεκτατική πολιτική του Τούρκου προέδρου, ο οποίος θέλει να δέσει στο άρμα της Τουρκίας πολλές χώρες της ανατολικής Μεσογείου επιχειρεί να βάλει ο Γάλλος ομολογός του. Χρησιμοποιεί ως εργαλεία το πολιτικό-διπλωματικό μέγεθος της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αμυντικές συμφωνίες, που προωθεί με χώρες της Μεσογείου.
«Μην ξεχνάμε ότι έχει περάσει ένας μήνας από τότε που άγνωστα αεροπλάνα τίναξαν στον αέρα βάση στη Λιβύη χτυπώντας τουρκικά στρατιωτικά συμφέροντα. Όλα αυτά εμπλέκονται» δήλωσε στο Open Tv ο Αγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πάντειο. Ο διεθνολόγος, Νίκος Παούνης, συμπληρώνει: «Η Γαλλία έχει αντιληφθεί το τελευταίο τετράμηνο ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι εξόχως ανταγωνιστικός προς τα γαλλικά συμφέροντα και για αυτό έχει διαπίστωση ότι ο μόνος δρόμος ανάσχεσης είναι η Ελλάδα».
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε μάλιστα σήμερα, Πέμπτη, 13 Αυγούστου, τον Γάλλο ομόλογό του ότι έχει «αποικιοκρατικές» βλέψεις στον Λίβανο και χαρακτήρισε «θέαμα» την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Βηρυτό, σ' ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και το Παρίσι. «Αυτό που θέλουν οι Μακρόν και σία, είναι να επαναφέρουν (στον Λίβανο) την αποικιοκρατική τάξη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. «Εμάς, αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να κυνηγάμε τις φωτογραφίες ούτε να κάνουμε θέαμα μπροστά στις κάμερες». Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους αναφερόταν στην επίσκεψη του Μακρόν στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκρηξη που στις 4 Αυγούστου στοίχισε τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άνω των 6.500 και μεγάλες καταστροφές στη λιβανική πρωτεύουσα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μακρόν στα τέλη Ιουλίου είχε δηλώσει ότι θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr