Εθνικό Συµβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Ενωτικό μήνυμα αποτροπής των προκλήσεων
Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν «θα επενδύσει» στην πολιτική έντασης που ακολουθεί η Τουρκία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μήνυµα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο εξέπεµψε η συνεδρίαση του Εθνικού Συµβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, µε τη συµµετοχή εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν «θα επενδύσει» στην πολιτική έντασης που ακολουθεί η Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνεδρίαση «επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, επειδή ακριβώς τα δίκαιά µας είναι αγκυροβοληµένα στη διεθνή νοµιµότητα, δεν έχουµε κανέναν λόγο να επενδύουµε σε κλιµάκωση της φραστικής και πολεµικής ρητορικής. Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις. Εµείς επιβεβαιώνουµε ότι τα εθνικά µας δίκαια είναι εξασφαλισµένα όχι µόνο από την αναβάθµιση της διεθνούς µας θέσης και από την αποτρεπτική δύναµη των Ενόπλων µας ∆υνάµεων».
Νωρίτερα σε συνέντευξή του ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε επισηµάνει πως η ελληνική διπλωµατία κινείται σε συνδυασµό µε τις εγγυήσεις που παρέχει η άµυνα της χώρας. Επισήµανε χαρακτηριστικά πως «η διπλωµατία µόνη της δεν επαρκεί, χρειάζεται και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων ∆υνάµεων και η δήλωση του κ. Αποστολάκη είναι προφανώς ότι οι Ενοπλες ∆υνάµεις µας είναι πάντοτε παρούσες εκεί για να αποκρούσουν οποιαδήποτε κίνηση αµφισβήτησης της κυριαρχίας µας. ∆εν απειλούµε κανέναν».
«Παίρνουµε τα µέτρα µας» Επίσης προσέθεσε πως «δεν φοβόµαστε τίποτα, πρέπει να παίρνουµε όµως τα µέτρα µας. Και τα µέτρα µας τα παίρνουµε και µε την ανάπτυξη των Ενόπλων ∆υνάµεων, τα πρωτόκολλα τα οποία έχουν προβλεφθεί για οποιοδήποτε σενάριο». Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως «το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο, ακριβώς γιατί ήθελα να ενηµερώσω τα κόµµατα για σηµαντικές πρόσφατες εξελίξεις, µε σηµαντικότερη την αναβάθµιση των ελληνοαµερικανικών σχέσεων. Συνέπεσε όµως και µε την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, εποµένως ενηµέρωσα και γι’ αυτό το ζήτηµα».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις τονίζοντας πως τα ζητήµατα της ελληνικής µειονότητας αντιµετωπίζονται «µε τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο µε την ευρωπαϊκή νοµιµότητα». Επισήµανε ότι «καλέσαµε επανειληµµένα την αλβανική κυβέρνηση να το πάρει αυτό σοβαρά υπόψη» εν όψει της ευρωπαϊκής πορείας της, την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει. Στο συµβούλιο υπήρξε ενηµέρωση των κοµµάτων για όλα τα ανοιχτά ζητήµατα, ενώ συζητήθηκε και το ζήτηµα των σχέσεων µε την ΠΓ∆Μ, ιδίως µετά τις τροπολογίες που υπερψηφίστηκαν στη Βουλή της γειτονικής χώρας σχετικά µε το νέο Σύνταγµα. Μάλιστα από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ιδίως της Νέας ∆ηµοκρατίας υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για τα ακριβή χρονοδιαγράµµατα τόσο της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών όσο και των διαδικασιών ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ.
Στο Συµβούλιο εκτός από τους εκπροσώπους των κοµµάτων -Γ. Κουµουτσάκος (Ν∆), Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ), Σπ. ∆ανέλλης (Ποτάµι), Μ. Γεωργιάδης (Εν. Κεντρώων) και Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ)- συµµετείχαν επίσης διπλωµάτες και εκπρόσωποι της Επιτροπής Εξωτερικών και Αµυνας της Βουλής.
Το ΚΚΕ, αν και δεν συµµετείχε -κατά πάγια πρακτική- στο Συµβούλιο, στηλιτεύει την τουρκική προκλητικότητα. Οπως επισήµανε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, µέλος της ΚΕ, «το ΚΚΕ καιρό τώρα έχει εκφράσει την ανησυχία του, σε αντίθεση µε την κυβέρνηση που είναι της λογικής του εφησυχασµού, αποκοιµίζοντας τον λαό που πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr