Το παρασκήνιο των συναντήσεων Μητσοτάκη με Τσίπρα και Γεννηματά
Θετικό αποτύπωμα και ουσιαστική κουβέντα για την εθνική γραμμή, είναι το κλίμα που βγαίνει μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο δρόμο του «διαρκούς» και ουσιαστικού διαλόγου για τα μείζονα εθνικά θέματα φαίνεται ότι εισέρχονται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, με φόντο τις κρίσιμες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και με την Φώφη Γεννηματά άνοιξε την συζήτηση-ενημέρωση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Στα διαδοχικά τετ-α-τετ στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αποφασισμένος να διατηρήσει σταθερά την «γραμμή» του γόνιμου διαλόγου και της συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα εθνικά θέματα, ενημέρωσε αναλυτικά τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τα νέα δεδομένα και ζήτησε τις προτάσεις τους για την στάση της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις της συγκυρίας.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα και διάθεση διαλόγου παρά τις επιμέρους διαφορές αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αξιολογεί ως πολύ θετική την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία αφού επικοινώνησε προχθές με τον Έλληνα πρωθυπουργό τηλεφώνησε εν συνεχεία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μετά και τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Μέρκελ εξήγησε εν πολλοίς στον Τούρκο Πρόεδρο ότι την στιγμή που όλοι την «δείχνουν» ως τον ηγέτη που τον στηρίζει εκείνος την εκθέτει με τις κινήσεις του και την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι καλά γνωρίζοντες στοιχηματίζουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «υπενθύμισε» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους στόχους για το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας και για την συζήτηση επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία εφόσον συνεχίσει να τροφοδοτεί το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στα μηνύματα που έστειλε για την στάση της Ελλάδας με τις πρόσφατες δηλώσεις του- κάτι που έκανε και μετά την συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό Υπουργό των Εξωτερικών. Ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και η Φώφη Γεννηματά φρόντισαν μετά τα τετ-α-τετ στο Μαξίμου να διαμηνύσουν προς πάσα κατεύθυνση ότι πρότειναν στον κ. Μητσοτάκη να αποτραπεί το Οruc Reis, σε περίπτωση που αυτό επιχειρήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
«Οι Έλληνες ενωμένοι οφείλουμε να ορθώσουμε το ανάστημα μας με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Κανένας εκβιασμός με πρόσχημα τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς απάντηση. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να τον αποτρέψει», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός έχει για το απόγευμα προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο και για το πρωί της Παρασκευής, με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Νέα όπλα και πυρηνικές απειλές - Πόσο άλλαξαν τα δεδομένα του πολέμου στην Ουκρανία σε μια εβδομάδα
«Κίνημα Δημοκρατίας» το όνομα του νέου κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη
Μανούσος Μανουσάκης: Το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη των μεγάλων επιτυχιών - Καταρρακωμένη η σύζυγός του
Ποιος φοβάται τη woke κουλτούρα;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr