Politico: Η Ε.Ε. να θέσει τη σχέση της με την Τουρκία σε νέα βάση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναζητείται μια μέση λύση για την Ε.Ε., ενώ έχει έρθει η ώρα-μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας- να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σε αρθρο γνώμης του Politico, η Ναταλί Τότσι, Διευθύντρια του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και ειδική σύμβουλος του Ύπατου Εκπροσώπου & Αντιπροέδρου της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες, η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μια στρατηγική ήπιας αντιπαράθεσης όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθώντας, παράλληλα, να μην αποξενώσει έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ με αυξανόμενη επιρροή στη Λιβύη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν, όσο τίποτα άλλο, να θέσουν τέρμα σε έναν αποσταθεροποιητικό εμφύλιο πόλεμο.
«Ήρθε η ώρα, λοιπόν, για την ΕΕ να σταματήσει να προσπαθεί να κρατάει τέτοιου είδους ισορροπίες και να θέσει τη σχέση της με την Τουρκία σε νέα βάση, οικοδομώντας μια εταιρική σχέση, η οποία θα διέπεται από πνεύμα συνεργασίας βάσει συγκεκριμένων κανόνων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό που η ΕΕ θεωρεί παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα, το ευρωπαϊκό μπλοκ έπρεπε να αντιδράσει στις παραβιάσεις της Τουρκίας στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα, τόσο όσον αφορά τις τουρκικές σεισμικές έρευνες, όσο και στις διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Επίσης και όσον αφορά την επιχείρηση «Ειρήνη», η Ε.Ε. δεν προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα και είναι απίθανο να το πράξει στο μέλλον. Για το λόγου του αληθές, όταν κατά τη διάρκεια της εν λόγω επιχείρησης, εντοπίστηκε ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για μεταφορά τουρκικών όπλων στη Λιβύη, απλά αφέθηκε ελεύθερο. Και όταν ένα παρόμοιο περιστατικό επαναλήφθηκε με την επιχείρηση Sea Guardian του ΝΑΤΟ, ολόκληρη η υπόθεση κατέληξε σε μια πολύ ρητορική αντίδραση - συμπεριλαμβανομένων σκληρών λέξεων από τον Γάλλο Πρόεδρο, Emmanuel Macron - και πολύτιμη περιορισμένη δράση.
Σημειώνεται, ότι η ήπια αντίδραση της Ευρώπης οδήγησε στη σταδιακή ‘εξαφάνιση’ όλων των γραμμών πολιτικής, εντός των οποίων η ΕΕ μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά της προς την Άγκυρα. Έχει επιδεινώσει την ήδη τεταμένη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, προκαλώντας ανεξίτηλα σημάδια στο ΝΑΤΟ, ωθώντας, παράλληλα, την Άγκυρα στην κυνική αγκαλιά της Μόσχας. Πράγματι, ο τρόπος αντιμετώπισης της Ευρώπης στην Τουρκία απετέλεσε το μάννα εξ ουρανού για τον Putin, ειδικά όταν επρόκειτο για τη Λιβύη, διότι ο εκεί εμφύλιος πόλεμος κινδυνεύει να αποτελέσει μια ακόμη ημι-ψυχρή σύγκρουση.
Η δημιουργία μιας αποφασιστικής, βασιζόμενη σε κανόνες, σχέση με την Τουρκία είναι πλέον επιβεβλημένη. Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι, τόσο το καλύτερο. Έχει έρθει η ώρα για την ΕΕ - μέσω του Παρισιού, της Αθήνας και της Λευκωσίας - να επιλέξει μια στροφή και να αρχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως εταίρο, και όχι αντίπαλο».
Ελλάδα-Τουρκία: το ελληνικό ναυτικό σε «αυξημένη ετοιμότητα»
Euractiv & AFP: Το ελληνικό ναυτικό έθεσε σε κατάσταση «αυξημένης ετοιμότητας» πλοία που έχουν αναπτυχθεί στο Αιγαίο, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Τουρκίας για έρευνες στο τομέα της ενέργειας πλησίον ελληνικού νησιού. Η Τουρκία βρίσκεται σε κόντρα με την Ελλάδα και την Ε.Ε. για τα κυριαρχικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω ενός αγώνα για πόρους, μετά την πρόσφατη ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων αερίου.
Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία στην Άγκυρα την Τρίτη (21 Ιουλίου) μετά την ανακοίνωση της για διενέργεια ερευνών από τουρκικό γεωτρητικό πλοίο στα νότια του Καστελόριζου. Χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες, πηγή του ελληνικού ναυτικού δήλωσε στο AFP ότι «Ναυτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί από χθες στο νότιο και νοτιοανατολικό Αιγαίο». Οι δυνάμεις «είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε είδους δραστηριότητα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Εκπρόσωπος της Ε.Ε. δήλωσε ότι η κίνηση της Τουρκίας «δεν είναι χρήσιμη και έστειλε το λάθος μήνυμα». Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη (21 Ιουλίου) το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι «Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.» Η Άγκυρα δήλωσε ότι το σημείο βρίσκεται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία υπόγραψε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία πέρυσι με την αναγνωρισμένη από την Η.Ε. κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία διεκδίκησε εκτεταμένες θαλάσσιες περιοχές για την ίδια. Η Ελλάδα δήλωσε ότι η συμφωνία παραβλέπει εντελώς τα θαλάσσια δικαιώματα της Κρήτης.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποίησε το πλεονέκτημά του ως ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Λιβύης για να επιτύχει τη συμφωνία.
Η Τουρκία αισθάνεται ότι υπέστη άδικη μεταχείριση από τα αντίπαλα κράτη στην περιοχή, που επιδίωξαν να την εξαιρέσουν από τα ενεργειακά σχέδια, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου αγωγού μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που θα μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.
Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι οι κινήσεις της Άγκυρας για γεώτρηση «οδήγησαν σε αποτυχία τις παγίδες που έβαλαν στην Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο». «Θα συνεχίσουμε αδιάκοπα τις ερευνητικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις… στην υφαλοκρηπίδα μας» και σε περιοχές με άδεια από την αποσχισμένη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, η οποία αναγνωρίζεται μόνον από την Τουρκία.
Οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας επιδεινώθηκαν σε μια σειρά θεμάτων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει επίσημα υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Πέραν των γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου και την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβυκής κυβέρνησης, η Τουρκία εξόργισε την Ελλάδα και την Ε.Ε. στις αρχές της χρονιάς, όταν σταμάτησε να αποτρέπει μετανάστες να αναχωρούν από την Τουρκία για την Ευρώπη, δημιουργώντας κύμα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στα ελληνικά σύνορα. Η πρόσφατη κίνηση του Ερντογάν, να μετατρέψει το εμβληματικό μουσείο της Αγίας Σοφίας, έναν πρώην Βυζαντινό ναό, εκ νέου σε τζαμί, αποτελεί το πιο πρόσφατο θέμα διαφωνίας, με την Ελλάδα να την χαρακτηρίζει «πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο». [Greek navy on ‘heightened readiness’ over Turkish gas exploration] Σύντομη αναφορά στο θέμα και από το καθημερινό newsletter του δικτύου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr