Σε πλήρη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις - Τουρκικά πολεμικά πλοία στο Αιγαίο
«Είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ύστερα από την απόφαση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» τονίζεται ακόμα στην άτυπη ενημέρωση. Να σημειωθεί ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κύπρο, όπου βρέθηκε με αφορμή την 46η επέτειο από την τουρκική εισβολή.
Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρουν ότι το 85% του ελληνικού στόλου βρίσκεται στο Αιγαίο από την περιοχή της Σμύρνης και νοτιότερα και παρακολουθεί στενά τις κινήσεις του τουρκικού στόλου.
Στο μεταξύ, νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Ιουλίου, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «είμαστε σε επαγρύπνηση, παρακολουθούμε και αναμένουμε». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, επεσήμανε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία είναι μονόδρομος.
Ερντογάν για τη NAVTEX: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός»
Απαξιωτικός και βαθύτατα προκλητικός εμφανίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στην απόφαση με την υπογραφή του να κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
O Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».
Τουρκικές προκλήσεις πάνω από το Καστελόριζο
Την ώρα που η τουρκική Navtex στα ανοιχτά του Καστελόριζου προκαλεί έντονες αντιδράσεις, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι τουρκικά μαχητικά έκαναν τουλάχιστον 12 υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα. Συγκεκριμένα ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 17.000 πόδια, στις 16:12 μ.μ., και στις 16:16 μ.μ πάνω από τη Ρω, το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη, στα 21.000 πόδια.
Δεύτερο ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τη Ρω και το Καστελόριζο, στα 29.000 πόδια, στις 16:26 μ.μ και πέντε λεπτά αργότερα πάνω πάλι από το Καστελόριζο, στα 9.500 πόδια.
Τη σκυτάλη των έκνομων ενεργειών πήρε 3ο ζεύγος τουρκικών F- 16 που εισερχόμενο στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης επίσης, πέταξε πάνω από το Καστελόριζο στα 11.000 πόδια στις 16:41 μ.μ., ένα λεπτό αργότερα πάνω από τη Ρω, μόλις στα 5.000 πόδια, στις 16:43 μ.μ. πάνω πάλι από τη Ρω, στα 9.000 πόδια, και ξαναπέταξε πάνω από το ίδιο ακριτικό νησί στα 13.000 πόδια στις 16:51 μ.μ., όπως και στις 16:54 μ.μ. στα 30.000 πόδια και στις 17:07 μ.μ. στα 28.000 πόδια.
Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Νωρίτερα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από τη Στρογγύλη και το Καστελόριζο στα 12.500 πόδια στις 14:23 μ.μ. Το ίδιο ζεύγος πραγματοποίησε νέα υπερπτήση πάνω από το Καστελόριζο στα 29.000 πόδια στις 14:56 μ.μ.
Δένδιας: Δεν νοείται διάλογος υπό το καθεστώς απειλών
Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μαας, στο νεοκλασσικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας στηλίτευσε την «παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας» που έχει «σοβαρό αντίκτυπο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.». «Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται. Αντί να προσέλθει σε διάλογο με εποικοδομητικό πνεύμα, η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το εμπάργκο όπλων στο μέτωπο της Λιβύης», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης
Κυρώσεις κατά της Τουρκίας ζητεί με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής, αναφέρει ότι σε συνέχεια των προκλητικών και επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε σήμερα NAVTEX για διενέργεια σεισμικών ερευνών νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο κ. Κεφαλογιάννης σημειώνει ότι στην περιοχή πλέει ήδη το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis και πως ταυτόχρονα με την έκδοση της συγκεκριμένης NAVTEX τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήσεις πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
«Οι τουρκικές προκλητικές και επιθετικές ενέργειες κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας συνεχίζονται παρά την απερίφραστη καταδίκη τους από ευρωπαϊκής πλευράς και όχι μόνο δεν εμπεδώνουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών αλλά αυξάνουν το κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην περιοχή και διαταράσσουν την ασφάλεια και την ειρήνη», υπογραμμίζει ο κ. Κεφαλογιάννης και ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Είναι σε γνώση της η νέα προκλητική και επιθετική ενέργεια της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας;
- Σε τι κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας που οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της;
Εισβάλλει σε κυπριακή, ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis
Παράλληλα, όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα reporter.com.cy η Άγκυρα έκανε το πρώτο βήμα, μετά τις συνεχιζόμενες απειλές της. Συγκεκριμένα μέσω του Σταθμού της Αττάλειας, εξέδωσε Navtex για διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών από το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εντός των υφαλοκρηπίδων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, όπως αυτές καθορίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Συγκεκριμένα, η νέα τουρκική πρόκληση, αφορά τη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, στο τριεθνές σημείο στο οποίο συναντώνται οι θάλασσες των τριών προαναφερθεισών χωρών με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η νέα Navtex βρίσκεται στα όρια της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης στα δυτικά σύνορα του Οικοπέδου τέσσερα και βορειότερα εκτείνεται εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου.
Εντατικές διαπραγματεύσεις με φαρμακοποιούς για τη διάθεση των ακριβών φαρμάκων στις γειτονιές: Μέτρα Άδωνι μετά το φιάσκο της Λ. Αλεξάνδρας
«Μονομαχίες» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη Βουλή: Οι κρίσιμες ψηφοφορίες, τα ανοιχτά μέτωπα και τα επόμενα νομοσχέδια
Ουραγοί στην ανακύκλωση: «Αγκάθι» παραμένει το τέλος ταφής - Καφέ κάδος και διαλογή στην πηγή, το νέο στοίχημα
Ύστατη προσπάθεια από τα πανεπιστήμια να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που έχουν υπερβεί τα έτη φοίτησης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr