Σύνοδος Κορυφής: Προσωπικό στοίχημα για την Άνγκελα Μέρκελ η επίτευξη συμφωνίας
Παρότι παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, η συμφωνία εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα για τη Γερμανίδα καγκελάριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Λένε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σκέφτεται από την αρχή ποιο τέλος θέλει. Και είναι κοινό μυστικό ότι έχει τη φήμη της πεισματάρας, μιας ηγέτιδας που δεν της αρέσει να της λένε όχι, αφού όλες οι αποφάσεις της είναι αποτέλεσμα αναλυτικής σκέψης και… βασανισμένων συμπερασμάτων.
Αυτός είναι και ο λόγος, λένε όσοι την ξέρουν καλά, που δεν μπορούν και πολλοί να αντιμετωπίσουν επαρκώς τα επιχειρήματά της σε μία συζήτηση. «Όταν θέλει γίνεται ιδιαιτέρως γοητευτική. Συνήθως για να καταφέρει τον σκοπό της», μας είχε πει διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες λίγο η Άγκελα Μέρκελ επανεκλεγεί στο «τιμόνι» της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ε.Ε.
Όλες αυτές τις ικανότητες, η καγκελάριος Μέρκελ θα πρέπει να τις εφαρμόσει στη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη Σύνοδος μετά την καραντίνα που οι ηγέτες θα βρεθούν από κοντά για να συζητήσουν το βασικό και ακανθώδες θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό, αλλά και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
Προς το παρόν, έχουν σχηματιστεί δύο στρατόπεδα, τα οποία παραμένουν αμετακίνητα στις θέσεις τους. Από τη μία είναι ο «χτυπημένος» από κρίσεις και κορονοϊό Νότος της Ευρώπης, που επιθυμεί περισσότερες επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μην αυξηθεί επιπλέον το χρέος τους. Από την άλλη, είναι οι «τσιγκούνηδες του Βορρά» που, με επικεφαλής την Ολλανδία, θέλουν να δοθούν δάνεια σε όρους Μνημονίων προκειμένου να μην πληρώσουν οι πλούσιες χώρες και αυτήν την κρίση.
Παρόλο που στις προηγούμενες τέτοιες διενέξεις η Γερμανία υιοθετούσε πάντα θέσεις λιτότητας, αυτή τη φορά, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε τη διαφορά. Συμμάχησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν – που άλλωστε βασίζεται σε αυτήν που είχαν προτείνει οι ίδιοι - για επιχορηγήσεις ύψους 500 δις. ευρώ.
Λίγο η άνευ προηγουμένου κρίση και η μεγάλη ύφεση στην οποία μπαίνει η Ευρώπη και η Ευρωζώνη εξαιτίας του κορονοϊού, περισσότερο η αναγνώριση ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια ιστορική στήριξη, αλλά πιο πολύ τελικά η διάθεση της Άνγκελα Μέρκελ να… βελτιώσει την υστεροφημία της, φαίνεται ότι καθόρισαν αυτήν την επιλογή. Η «μητερούλα», όπως χαϊδευτικά τη λένε («Mutti»), μοιάζει να θέλει να κάνει τα ευρωπαϊκά «παιδιά» της να τη θυμούνται γλυκά, όταν εκείνη τελικά θα αποσυρθεί τον επόμενο χρόνο από την εξουσία.
Επιχείρηση σαγήνης
Η επιχείρηση σαγήνης της καγκελαρίου Μέρκελ ξεκίνησε την εβδομάδα που πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και μόνο το ταξίδι της στις Βρυξέλλες, το πρώτο πολιτικό της ταξίδι από την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, ήταν συμβολικά ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Η ίδια φρόντισε να το τονίσει, λέγοντας ενώπιον των ευρωβουλευτών ότι «ήρθα εδώ ως πρώτο ταξίδι σκόπιμα και με πλήρη πίστη σε εσάς, στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
Η Άνγκελα Μέρκελ είχε έναν σκοπό, να δείξει ότι παίρνει στα σοβαρά το Κοινοβούλιο ως συννομοθέτη. «Είμαστε εξαρτημένοι από την στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θέλουμε να την καλλιεργήσουμε. Εξ ου και αυτή η επίσκεψη», είπε. «Σε καιρούς όπως αυτές, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβιώσει αυτής της κρίσης που βαθαίνει, χρειαζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε τα καλά λόγια για τους εκλεγμένους, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν παίζουν και συγκλονιστικό ρόλο στον καθορισμό των θεμάτων της ΕΕ. Ωστόσο, θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Οπότε τους θέλει στο πλάι της!
«Ο κοινός μας στόχος είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η καγκελάριος. «Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι», τόνισε, προσθέτοντας ότι «σας θέλω στο πλευρό μου». Και τους ζήτησε να διαμηνύσουν στις χώρες και τις κυβερνήσεις τους ότι όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν δημοσιονομικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς περιορισμούς.
Η επιχείρηση σαγήνης δεν περιορίστηκε ωστόσο μόνο στους ευρωβουλευτές. Την ίδια μέρα στις Βρυξέλλες συνάντησε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Κομισιόν. Οι τρεις τους και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου συζήτησαν για την φάση στην οποία βρίσκονται οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτή τη «μίνι Σύνοδο» όπως ονομάστηκε, η καγκελάριος «ενέκρινε» το διαπραγματευτικό πλαίσιο του Σαρλ Μισέλ, εξήρε την πρόταση της Ούρσουλας Φον Ντερ Λάιεν και επανέλαβε τα περί δημιουργικού ρόλου του Νταβίντ Σασόλι. Τους θεσμούς, τους έχει με το μέρος της!
Το παρασκήνιο «βράζει»
Είναι μια περίοδος που το παρασκήνιο «βράζει», αφού όλοι οι ηγέτες «παίζουν τα ρέστα τους». Και το Βερολίνο βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ζύμωσης. Μία μέρα μετά την επίσκεψή της στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ υποδέχθηκε τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, την επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και την Τετάρτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, η καγκελάριος Μέρκελ προσπάθησε να πείσει για αποδοχή της πρότασης της Κομισιόν λίγο πολύ ως έχει. «Μπορεί να θελήσει να παραχωρήσει κάποιους αυστηρότερους όρους για την εκταμίευση των δανείων και των ενισχύσεων, μπορεί να κάνει πίσω στον ελεγκτικό μηχανισμό των ποσών αυτών ώστε να είναι αυστηρά για την ανάκαμψη από την πανδημία, ωστόσο η Α. Μέρκελ δε θα κάνει παραπάνω πίσω. Είναι αποφασισμένη», διαβεβαίωνε σχετικά πριν από τις συναντήσεις διπλωμάτης από το ευρύτερο περιβάλλον της. Πάντως, στις Βρυξέλλες ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας δεύτερης Συνόδου Κορυφής μέσα στον Ιούλιο σε περίπτωση που η πρώτη αποδειχθεί άκαρπη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr