Συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για ΑΟΖ: Πέφτουν οι υπογραφές
Αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά και επεκτείνοντας τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που έχουν συνάψει οι δύο χώρες ήδη από το 1977🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στην υπογραφή συμφωνίας για τη μεταξύ τους οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) προχωρούν σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου Ελλάδα και Ιταλία, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά και επεκτείνοντας τη συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα που έχουν συνάψει οι δύο χώρες ήδη από το 1977. Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο συναντώνται στην Αθήνα, με τον Ιταλό να γίνεται μάλιστα ο πρώτος ξένος ΥΠΕΞ που επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα έπειτα από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Οι διμερείς μας σχέσεις (σ.σ. με την Ιταλία) είναι εξαιρετικές και η κάθε πλευρά ακούει την άλλη με σεβασμό και κατανόηση. Στις 9 του μηνός θα έχουμε μια ατζέντα συνομιλιών με πολλά θέματα, όπως η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, όπως και η πορεία του Μεταναστευτικού. Προσβλέπω σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση με τον Ιταλό φίλο μου», είχε δηλώσει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής.
Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, θα υπογραφεί η συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Για να επιτευχθεί η συμφωνία, έπρεπε να ικανοποιηθεί η τελευταία εκκρεμότητα. Το κύριο αίτημα της ιταλικής πλευράς ήταν το να μπορούν να αλιεύουν οι Ιταλοί ψαράδες εντός της ελληνικής ΑΟΖ δηλαδή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές, κάτι που φαίνεται πως διευθετήθηκε.
Το θέμα δεν ανέκυψε τώρα, καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει να το κλείσουν, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή και με την Αγκυρα να πιέζει αφόρητα από στην άλλη άκρη της Μεσογείου σε διπλωματικό επίπεδο, η συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας στέλνει αποφασιστικό μήνυμα στην τουρκική πλευρά.
Σε ό,τι αφορά στο έτερο σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί, αυτό είναι ο τουρισμός. Μιλώντας χθες από το αεροδρόμιο Μακεδονία ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «το άνοιγμα των πτήσεων θα γίνει με κανόνες». Η Ιταλία είχε ενοχληθεί από τη λίστα του υπ. Τουρισμού, που είχε τοποθετήσει την όμορη χώρα στις «επικίνδυνες» λόγω των πολλών κρουσμάτων κορονοϊού, ωστόσο, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Χαρδαλιάς όσο κι ο κ. Θεοχάρης, η λίστα αυτή συνεχώς θα αναθεωρείται και θα ανανεώνεται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr