Θολό τοπίο για τα μικρά κόμματα
Σε περιδίνηση Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι λόγω του σκηνικού σκληρής πόλωσης που διαμορφώνεται.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ένταση της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει -στην καλύτερη περίπτωση-ρωγμές στη συνοχή των δύο σχηματισμών που οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούν την είσοδό τους στην επόμενη Βουλή. Η πιθανότητα εκπλήξεων είναι μονίμως στην ημερήσια διάταξη.
Με αγωνία περιμένουν την ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2019 στην Ενωση Κεντρώων, μετά τη δήλωση του Γιάννη Σαρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να τον καταψηφίσει. Μέχρι στιγμής η δήλωση δεν έχει προκαλέσει οργανωτικά μέτρα από την Ενωση Κεντρώων.
Σε πρώτο επίπεδο η αιτία εντοπίζεται στο ότι μένοντας με τέσσερις μόλις βουλευτές το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη χάνει τα «προνόμια» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού το μίνιμουμ που απαιτείται είναι πέντε βουλευτές. Στο πολιτικό επίπεδο, πάντως, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να έχει διαλυτικά αποτελέσματα για την εικόνα της Ενωσης Κεντρώων μετά τις συνεχείς αποχωρήσεις των τελευταίων μηνών (Μεγαλοοικονόμου, Κατσιαντώνης κ.λπ.).
Αυτά τη στιγμή που ο Βασίλης Λεβέντης δείχνει ιδιαίτερα «ευέλικτος» σε πολιτικά ανοίγματα. Χαρακτηριστικό είναι πως δεν υποδέχθηκε με αρνητικό τρόπο τη δήλωση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία η Ενωση Κεντρώων είναι η μοναδική πολιτική δύναμη με ξεκάθαρη θέση στο «Μακεδονικό». Αν και εκτιμά ως δύσκολη την προσέγγιση των δύο χώρων, επεσήμανε ότι είναι όλα δυνατά στην πολιτική.
Ποτάμι
Με εμφανή δυσκολία διατηρούνται οι ισορροπίες στο Ποτάμι. Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχίζει να είναι καταλύτης, ώστε το κόμμα να εμφανίζεται με δύο πρόσωπα. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του είναι μοιρασμένη, αφού Γ.Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, εκτός από τον συνεχή αντικυβερνητικό τους λόγο, έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας με ξεκάθαρο τρόπο. Αντίθετα, Σπύρος Λυκούδης και Σπύρος Δανέλλης εμφανίζονται θετικοί στη συμφωνία. Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς επιχειρούν να κρατήσουν μετέωρη την κατάσταση. Αφενός μεν είναι θετικά διακείμενοι απέναντι στη συμφωνία, αφετέρου δε δηλώνουν ότι μπορούν να εξεταστούν κάποια σημεία της.
Στο βάθος αυτής της διαφοροποίησης υπάρχει το ζήτημα του πολιτικού προσανατολισμού του Ποταμιού, που επιδιώκει να φτάσει ως τις εκλογές χωρίς να δημοσιοποιήσει τις προτιμήσεις του σχετικά με ποιον από τους δύο βασικούς πόλους επιθυμεί να συνεργαστεί σε περίπτωση που είναι στη Βουλή.
Την ίδια στιγμή, αναζωπυρώνονται σενάρια σε σχέση «μεταγραφές» βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Χάρη Θεοχάρη που δεν θα ψηφίσει, όπως δήλωσε, τον προϋπολογισμό του 2019, όμως αρνείται ότι έχει μιλήσει με τη Νέα Δημοκρατία ή με οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Την ίδια στιγμή, τάχθηκε κατά των αντισυγκεντρώσεων με αφορμή την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη ·
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr