Παυλόπουλος: Να ζητήσει συγγνώμη η Τουρκία για τα εγκλήματα κατά των Αρμενίων
O τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν τον Νοέμβριο του 2019🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με απόφαση της Αρμενικής Επιτροπής Ελλάδος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος είχε ορισθεί κεντρικός ομιλητής και τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση της 26ης Απριλίου 2020 για την 105η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 1915. Λόγω της πανδημίας, η εκδήλωση ματαιώθηκε και πραγματοποιείται διαδικτυακώς σήμερα, Παρασκευή.
Στο μήνυμα που απέστειλε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος στην εκδήλωση αυτή για την Γενοκτονία των Αρμενίων τονίζει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
«Φέρνουμε, και φέτος, στην μνήμη μας την 105 η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, το 1915. Ταυτοχρόνως, τιμούμε την Ιερή Μνήμη 1.500.000 αθώων ψυχών, που σφαγιάσθηκαν σ’ ένα από τα πιο ζοφερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
I. Ελλάδα και Αρμενία, Αρμενία και Ελλάδα, συμπορεύονται, με στενούς δεσμούς φιλίας, εδώ και πολλές δεκαετίες στον ανηφορικό δρόμο της υπεράσπισης εμβληματικών αρχών και αξιών, ιδίως δε της υπεράσπισης της Ειρήνης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, κυρίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αυτά τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, Αρμενίας και Ελλάδας, εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα Έθνη μας. Στιγμές, τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας. Αλλά διότι αυτή η μνήμη μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο να υπηρετούμε, στο διηνεκές, την μεγάλη Ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά.
II. Ειδικότερα, ουδέποτε θα λησμονήσουμε ότι τούτες οι μαρτυρικές στιγμές είναι ποτισμένες με το αίμα των τραγικών Θυμάτων βάρβαρων Γενοκτονιών, συγκεκριμένα δε της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την μια πλευρά, και της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας από την άλλη. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος όταν, το 1996, με τον ν.2397/1996, αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων και καθιέρωσε την 24 η Απριλίου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Από την πλευρά της, το 2015 η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
III. Και εμείς, οι Έλληνες, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Διαμηνύουμε δε προς την Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διέπραξε στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων. Όσο εμμένει να παραχαράσσει την Ιστορία και να συγκαλύπτει αυτή την ανείπωτη βαρβαρότητα, τόσο περισσότερο μπαίνει, περιφρονώντας τον Άνθρωπο και την αξία του, στο περιθώριο της Διεθνούς Κοινότητας και αποτελεί όνειδος για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.
Με τις σκέψεις αυτές, και με την ευχή να μην ζήσουμε, ποτέ ξανά, ανάλογες στιγμές βαρβαρότητας στο μέλλον, σας ευχαριστώ, εκ νέου, για την μεγάλη τιμή που μου περιποιήσατε και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας στον αγώνα για την καθολική αναγνώριση, σε παγκόσμιο επίπεδο, της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Αιωνία η Ιερή Μνήμη των τραγικών Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr