Κοροναϊός: Εκτακτη αποζημίωση για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων
Τι αποφασίστηκε για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή κράτους, για εργαζόμενους σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Αποζημίωση ειδικού σκοπού» από το κράτος έρχεται για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναστέλλουν αναγκαστικά την δραστηριότητά τους με κρατική εντολή λόγω κοροναϊού. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το μέτρο αναμένεται να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατ αρχήν με 100 εκ. ευρώ, ενώ η εν λόγω αποζημίωση εκτιμάται ότι δεν αποκλείεται να χρειαστεί να χορηγηθεί κατ αρχήν σε περίπου 200.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα - για παράδειγμα μέχρι το Πάσχα - με κρατική εντολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες στους εργαζόμενους που θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.
Το ύψος της εν λόγω αποζημίωσης αναμένεται να κυμαίνεται κοντά στα 500 ευρώ ανά μήνα και ανά εργαζόμενο. Προβλέπεται να χορηγηθεί κατ αρχήν για 2 μήνες, δηλαδή για Μάρτιο και Απρίλιο, ανάλογα και με το χρονικό διάστημα που κλείνει κάθε επιχείρηση με κρατική εντολή. Μετά την άδεια ειδικού σκοπού που ανακοινώθηκε ως μέτρο για τους εργαζόμενους γονείς λόγω της αναστολής λειτουργίας όλων των σχολείων της χώρας, το δεύτερο σημαντικό μέτρο που αναμένεται να μπει στο τραπέζι για τους εργαζόμενους που πλήττονται είναι η αποζημίωση για τους μισθωτούς που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν με εντολή του κράτους λόγω κορωνοιού. Προς το παρόν τέτοιες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπάρχουν μόνο στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Ζάκυνθο (κινηματογράφοι κ.α.) ωστόσο προεξοφλείται πως η συνθήκη αυτή θα διευρυνθεί.
Για τις λεπτομέρειες και την εξειδίκευση του μέτρου, που αναμένεται να αποτυπωθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διαφορετική από την ΠΝΠ που θα αφορά τις άδειες ειδικού σκοπού, είχαν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας.
Προσοχή απαιτείται καθώς αν ο εργοδότης αποφασίσει με δική του πρωτοβουλία να κλείσει την επιχείρησή του για προληπτικούς λόγους είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων του. Δηλαδή είναι παράνομο να κλείνει την επιχείρηση ο εργοδότης με δική του απόφαση και να μην καταβάλλει μισθούς στους υπαλλήλους του.
Αντίθετα όμως αν το κράτος δώσει εντολή για την αναστολή λειτουργίας μιας επιχείρησης στο πλαίσιο αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού, τότε συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας και οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας με ανωτέρα βία, δηλαδή με κρατική εντολή.
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr