Σταθάκης: «H Κρήτη δεν θα µείνει χωρίς ρεύµα»
Διαβεβαιώσεις Σταθάκη για παράταση της λειτουργίας των ηλεκτροπαραγωγικών µονάδων στο νησί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα». Μµεε τη δήλωση αυτή, µιλώντας χθες στους δηµοσιογράφους κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίµα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης προδιέγραψε την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγικών µονάδων που λειτουργούν σήµερα στο νησί και οι οποίες θα έπρεπε να κλείσουν µε βάση τους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ.
Συγκεκριµένα, η προθεσµία παρέκκλισης για τις ρυπογόνες πετρελαϊκές µονάδες της Κρήτης λήγει στο τέλος του 2019. Μέσα στο 2020 είναι προγραµµατισµένο να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση της Κρήτης µε την Πελοπόννησο µέσω υποβρύχιου καλωδίου, το έργο όµως αυτό θα λύσει το πρόβληµα µόνο κατά το ήµισυ. Αντίθετα, η οριστική λύση θα δοθεί µε τη λεγόµενη «µεγάλη» διασύνδεση της Κρήτης µε την Αττική, η οποία στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί το 2022.
Εάν λοιπόν αποσυρθούν οι υφιστάµενες µονάδες, δηµιουργείται ένα ηλεκτρικό κενό από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2022. Το πρόβληµα αυτό καλείται να λύσει ο κ. Σταθάκης, ο οποίος απαντά ότι, ανεξάρτητα από το τι προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι της ΕΕ, «οι αποφάσεις θα ληφθούν µε βάση τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης όπως προκύψουν από συνολικότερη µελέτη».
Ο κ. Σταθάκης δήλωσε επίσης ότι εντός της επόµενης εβδοµάδας θα ανατεθεί το έργο της «µικρής» διασύνδεσης (Πελοπόννησος-Κρήτη), το οποίο θα είναι έτοιµο το 2020, ενώ η «µεγάλη» διασύνδεση προβλέπεται να ολοκληρωθεί το νωρίτερο το 2022.
«Οι αποφάσεις θα ληφθούν µε βάση τις ανάγκες ηλεκτροδότησης της Κρήτης όπως προκύψουν από συνολικότερη µελέτη» τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος σχετικά µε το κλείσιµο των ρυπογόνων µονάδων στο νησί στα τέλη του 2019
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότιθα συνεχίσει να λειτουργεί η µονάδα λιγνίτη του Αµυνταίου για την οποία έχουν επίσης λήξει οι κανονικές ώρες λειτουργίας για περιβαλλοντικούς λόγους. Προχθές ο κ. Σταθάκης υπέγραψε διευκρινιστική υπουργική απόφαση που διασφαλίζει την κανονική συνέχιση της λειτουργίας, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο µε την Κοµισιόν για τις προτάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθµιση και το µέλλον της µονάδας.
Για τα χρέη βιοµηχανιών προς τη ∆ΕΗ ο υπουργός αποκάλυψε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία διαλόγου µε τη Χαλυβουργική και τη Λάρκο, ενώ το υπουργείο προτίθεται να εξαντλήσει τον ρόλο του για την εξεύρεση λύσης. «Μέχρι εκεί είναι ο ρόλος του υπουργείου. Αν δεν βρεθεί λύση, τα πράγµατα θα πάρουν τον δρόµο τους» ανέφερε.
Τέλος, αναφορικά µε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση µε στόχο να περάσει από τη Βουλή και να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2019, κατά τη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι προβλέπει την αναδιάρθρωση ενεργειακού µείγµατος µε:
- αύξηση των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στο 32% της τελικής κατανάλωσης
- περιορισµό του λιγνίτη στο 17%
- αξιοποίηση του αερίου ως σταθεροποιητικού παράγοντα
- βελτίωση της εξοικονόµησης ενέργειας κατά 1,5% ετησίως
Σύµφωνα µε στοιχεία που παρουσίασε ο γενικός γραµµατέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, το µερίδιο των ΑΠΕ στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή από 30% το 2020 θα ξεπεράσει το 63% το 2030, ενώ η συµβατική ηλεκτροπαραγωγή θα πέσει στο µισό από τα επίπεδα του 2016 (από 70% σε 37%).
Η πρώτη ομιλία του Τραμπ ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ: «Η χρυσή εποχή της Αμερικής ξεκινά τώρα»
Αστυνομικός της Βουλής: Βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους σε ψηφιακό μέσο κατοχής του
«Απόβαση» Chevron στη Νότια Ελλάδα: Άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ζήτησε η αμερικανική εταιρεία
A Complete Unknown: Η αληθινή ιστορία πίσω από την άνοδο του Bob Dylan
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr