Τι λένε οι συνταξιούχοι για τις συντάξεις των 24.000 ευρώ στο ethnos.gr
Συνταξιούχοι μιλούν στο ethnos.gr για τις «χρυσές συντάξεις» και ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και άμεση διερεύνηση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Οι «χρυσές συντάξεις» που φτάνουν μέχρι και τις 24.000 ευρώ το μήνα λόγω του νόμου Κατρούγκαλου έχουν διχάσει την κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους συνταξιούχους. Η κόντρα που έχει ξεσπάσει προκαλεί προβληματισμό στους συνταξιούχους οι οποίοι ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και άμεση διερεύνηση.
Το ethnos.gr συνομίλησε με συνταξιούχους στη γειτονιά του Παγκρατίου, οι οποίοι απορούν πώς γίνεται να δίνονται τέτοια υπέρογκα ποσά τη στιγμή που άλλες συντάξεις έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές.
Οι συνταξιούχοι κάνουν λόγο για ανταποδοτικότητα βάσει των εισφορών που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. «Δεν μπορεί να δίνεις 50.000 ευρώ και να παίρνεις ετησίως 10.000 ευρώ τον χρόνο. Aλλά δεν είναι και σωστό κάποιος να παίρνει σύνταξη 25.000 ευρώ. Ας μπει ένα πλαφόν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην κάμερα του ethnos.gr.
«Δεν εφαρμόζονται οι νόμοι και υπάρχει αδικία», υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι αναρωτιούνται πώς γίνεται να έχουν γίνει τόσο μεγάλες περικοπές σε άλλες συντάξεις - αναπηρίας, χηρείας, κλπ- τη στιγμή που κάποιοι παίρνουν υπέρογκα ποσά. «Πολλά πρέπει να αλλάξουν, αλλά πότε;», αναφέρουν.
Υπουργείο Εργασίας: Έρχεται πλαφόν για τις μεγάλες συντάξεις
«Ευτυχώς που οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας με ενημέρωσαν και το πρόλαβα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Βρούτσης προσθέτοντας πως «δυστυχώς δεν το προλάβαμε στην αρχή, λίγες υψηλές συντάξεις καταβλήθηκαν». Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «συντάξεις έχουν πληρωθεί», ωστόσο το «δυσάρεστο», όπως είπε, «είναι ότι βρίθει από λάθη το πλαίσιο του επανυπολογισμού που έγινε και έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις διαμέσου λαθών του επανυπολογισμού».
Yπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης, έχει δώσει εντολή να μην εκδοθούν συντάξεις που προέκυπταν υπέρογκες, όπως για παράδειγμα 10.000, 20.000 έως και 24.000 ευρώ το μήνα. Οι εν λόγω ιδιαίτερα υψηλές συντάξεις, άνω των επτά και οκτώ χιλιάδων ευρώ, προκύπτουν κυρίως για συμβολαιογράφους οι οποίοι είχαν αναλογική εισφορά επί των συμβολαίων που υπέγραφαν αλλά και για πρώην εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ. Αν μετρηθεί η εν λόγω αναλογική εισφορά υπέρ του Ταμείου των συμβολαιογράφων ως ατομική εισφορά του ασφαλισμένου τότε προκύπτουν υπέρογκες συντάξιμες αποδοχές για κάποιους που χειρίζονταν πολλά και υψηλής αξίας συμβόλαια.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προανήγγειλε ότι «θα γίνει restart στο σύστημα του επανυπολογισμού», κάνοντας λόγο για «λάθη» και «αδικίες» στον επανυπολογισμό. «Θα φέρω διάταξη με οροφή. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ», πρόσθεσε προαναγγέλοντας την θέσπιση πλαφόν.
Tο νέο πλαφόν στις συντάξεις θα νομοθετηθεί προς τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει να εφαρµόζεται από την πληρωµή των συντάξεων Οκτωβρίου. Η ισχύς του νέου πλαφόν θα είναι αναδροµική και θα αφορά όλες τις ήδη καταβαλλόµενες κύριες συντάξεις -παλαιές επανυπολογισµένες και νέες- όπως και τις εκκρεµείς και µελλοντικές. Τα υπερβάλλοντα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί αναµένεται να συµψηφιστούν µε τις µελλοντικές συντάξεις των δικαιούχων σε 12 µηνιαίες δόσεις.
Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:
- Να τεθεί ανώτατο πλαφόν στις συγκεκριμένες κατηγορίες συντάξεων, στις οποίες υπολογίζονται κοινωνικοί πόροι στις ασφαλιστέες αποδοχές.
- Να εφαρμοστούν και σε αυτές τις περιπτώσεις για το διάστημα 2002-2016 ταn ανώτατα ασφαλιστέα εισοδήματα (δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού).
- Να μπει πλαφόν στο ποσοστό των κοινωνικών πόρων που θα προϋπολογίζεται στο ασφαλιστέο εισόδημα για το ανταποδοτικό μέρος του μελλοντικού συνταξιούχου.
Υπενθυμίζεται ότι τα μνημόνια είχαν επιβάλει για τους παλιούς συνταξιούχους πλαφόν στην κύρια σύνταξη, η οποία δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά, καθώς και πλαφόν 3.000 ευρώ για τους διπλοσυνταξιούχους.
ΑΔΕΔΥ: Να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου
Την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με τον οποίο εξασφαλίζονταν από τον ΕΦΚΑ υψηλές συντάξεις σε κατηγορίες πολιτών που έφταναν μέχρι και ποσά ύψους 24.000 ευρώ, ζητάει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Η Ένωση αναφέρει ότι επικρατεί οργή στις τάξεις των εργαζομένων για τη ρύθμιση, ενώ την ίδια στιγμή λαμβάνονταν αποφάσεις για τις περικοπές συντάξεων. Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι είναι πλήρως αντίθετη σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης.
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr