ΔΕΘ 2024 - Βαρελίδης στην «Η»: Να επανασχεδιάσουμε πώς διαχειριζόμαστε το νερό
Σε ποιες περιοχές είναι πιο έντονο το πρόβλημα και πιθανές λύσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε το νερό της ύδρευσης τόνισε ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην εσπερίδα «Η απειλή της λειψυδρίας και το πολύτιμο νερό» που διοργάνωσαν η ΗΜΕΡΗΣΙΑ και το ΕΘΝΟΣ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι η δεύτερη χρονιά που παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της λειψυδρίας στη χώρα μας και όλα τα προβλήματα έχουν ενταθεί. Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας δεν είναι τόσο έντονο όσο πριν από 20-30 χρόνια, ωστόσο, η αντιμετώπισή του παραμένει ένα στοίχημα, αφού η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη σε κάποιες περιοχές, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σε ποιες περιοχές είναι πιο έντονο το πρόβλημα
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τα εντονότερα προβλήματα, κατά τον κ. Βαρελίδη είναι τα νησιά του Ανατολικού και Νότιου Αιγαίου, η Αργολίδα, η Κορινθία, περιοχές της Λακωνίας, κάποιοι δήμοι της Ανατολικής Κρήτης ακόμα και η Κέρκυρα. Στην Αττική το ετήσιο έλλειμμα νερού ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει, όπως λέει ο κ. Βαρελίδης, ότι σε 4-4,5 χρόνια, αν συνεχιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και αν δεν προχωρήσει σε μέτρα η κυβέρνηση, θα υπάρχει πρόβλημα.
«Προχωράμε σε ένα νέο σχεδιασμό, για να διασφαλίσουμε ικανά αποθέματα για την Αττική τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα έχουμε παροχέτευση υδάτων από τον Αχελώο. Αυτό θα εξασφαλίζει πρόσθετα αποθέματα σε νερό εξαιρετικής ποιότητας με χαμηλό κόστος, τα οποία θα χρησιμοποιούνται, μόνο όταν υπάρχει ανάγκη», είπε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πιθανές λύσεις
Αναφερόμενος στις πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ο κ. Βαρελίδης είπε ότι μεταξύ άλλων είναι οι εγκαταστάσεις μονάδων αφαλάτωσης και η αντιμετώπιση των διαρροών σε δίκτυα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 60%. Αυτό μπορεί να γίνει με την αντικατάσταση δικτύων ή με την εγκατάσταση μονάδων τηλεμετρίας, κάτι που ήδη εφαρμόζεται και διευρύνεται συνεχώς.
«Η ανακύκλωση νερού δεν είναι κάτι θεωρητικό. Είναι κάτι που ήδη γίνεται αλλά θα πρέπει να γίνεται ευρύτερα. Απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυα αλλά και επενδύσεις σε καλύτερη επεξεργασία του νερού από τις εγκαταστάσεις επεξεργασία λυμάτων. Επίσης, πρέπει να επενδύσουμε σε έργα υποδομής, σε εκσυγχρονισμό των δικτύων και σε τηλεμετρία. Χρειαζόμαστε πιο ισχυρούς παρόχους και θα έρθει νομοσχέδιο γι' αυτό», τόνισε ο κ. Βαρελίδης.
Προβλήματα με το καλημέρα στην πλατφόρμα για την έκδοση σήματος για τον Δακτύλιο: Τι συνέβη
Κασσελάκης σε ΣΥΡΙΖΑ για απόφαση ΚΕ: Σταλινικές ανακοινώσεις που εκθέτουν το κόμμα
«Θα μοιράζομαι μαζί του ό,τι έχω, για όσο καιρό τον έχω ακόμα»: Συγκινεί η Ντέμι Μουρ για τον Μπρους Γουίλις
«Πάντα συγχωρώ τους ανθρώπους»: Οι πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Πλούταρχου μετά την αγωγή στη 47χρονη stalker
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr