Ακρίβεια: Συρρικνώνει το πορτοφόλι των νοικοκυριών - Σε απόγνωση οι καταναλωτές - Εν αναμονή νέων αυξήσεων στα καύσιμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Σε αδιέξοδο πλέον οι καταναλωτές που βλέπουν τις συνεχείς ανατιμήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα να αδειάζουν το οικογενειακό πορτοφόλι μέσα σε λίγες μόλις ημέρες.
Οι τιμές, κυρίως σε λαχανικά και φρούτα φουσκώνουν εβδομάδα με την εβδομάδα. Ενδεικτικά, η μέση τιμή στα αγγουράκια από 1 ευρώ το κιλό την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον είναι στο 1, ευρώ και 20 λεπτά, το δέμα ο άνιθος από 50 λεπτά στα 75 λεπτά πλέον και τα πορτοκάλια βαλένσια από τα 90 λεπτά, σκαρφάλωσαν στο 1 ευρώ.
Την ίδια ώρα φουσκώνουν διαρκώς τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σε πολλές περιπτώσεις βάζουν αδικαιολόγητα καπέλα στις τιμές των προϊόντων τους, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των ανατιμήσεων που εξανεμίζει τα εισοδήματα των καταναλωτών.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα φούσκωσαν το α΄τρίμηνο τους 2023 κατά 9,3% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2022, ενώ είχαν αυξηθεί κατά 14,7% το 2022 σε ετήσια βάση, με τους ελέγχους για κερδοσκοπία να εντείνονται.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, τα διογκωμένα κέρδη των επιχειρήσεων και οι ανατιμήσεις κυρίως στα τρόφιμα, αποτελούν το βασικό καύσιμο της ακρίβειας.
Νέα άνοδος στο πετρέλαιο μετά την παράταση στο «ψαλίδι» από τη Ρωσία
Εντωμεταξύ, νέα «καμπανάκια» ηχούν, τα οποία και προειδοποιούν για περαιτέρω ανατιμήσεις στα καύσιμα. Όπως εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Στέφανος Σίσκος, με την ανακοίνωση σήμερα, του Κρεμλίνου, ότι συμφώνησε με τις χώρες του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσουν το «ψαλίδι» και στις εξαγωγές και στις περικοπές, με αποτέλεσμα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου να πιέζονται. Σήμερα, η τιμή του brent ανέβηκε, από τα 86 στα 88 δολάρια το βαρέλι. Η ανοδική τάση συνεχίζεται αφού, μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες, έχει καταγραφεί αύξηση 7,6%. Το κλίμα δημιουργεί ανησυχία για το αν θα δούμε αυξήσεις και στην αντλία ενώ, η βενζίνη, έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη συνεχίζει να πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, το πρώτο, 7μηνο του 2023, οι εισαγωγές του ρωσικού LNG στην ΕΕ ήταν αυξημένες κατά 40%, παρά την εκστρατεία για την πλήρη απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Χαρακτηριστικά, η Ισπανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού LNG, μετά την Κίνα.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr