Πώς «βλέπουν» οι φορείς της αγοράς ακινήτων τις δεσμεύσεις για υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής - Πού θα πρέπει να στοχεύσει
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ως μία δέσμευση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν εκπρόσωποι φορέων της αγοράς ακινήτων τις πρόσφατες ανακοινώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων ότι μετά τις εθνικές εκλογές θα προχωρήσουν στην ίδρυση Υπουργείου Στεγαστικής Πίστης.
Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr, η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να γίνει αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αφού θα βοηθήσει σημαντικά στον εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων.
Υπογραμμίζουν ότι αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα στην κτηματαγορά είναι η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών και τονίζουν ότι νέο υπουργείο θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του, ώστε να αυξήσει το απόθεμα των διαθέσιμων σπιτιών. Όσο το τελευταίο μεγαλώνει, τόσο θα πέφτουν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η εύρεση φτηνότερης στέγης για κάθε ενδιαφερόμενο.
«Ο βασικός στόχος ενός Υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής θα πρέπει να είναι ο εξής: Να αυξηθεί το απόθεμα των διαθέσιμων ακινήτων στην κτηματαγορά, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές σήμερα αξίες των ακινήτων τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις. Αυτό είναι το σημείο – κλειδί, για να εξορθολογιστεί η αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο υπουργείο», αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, με πρωτοβουλία του οποίου τέθηκε στα κόμματα η πρόταση για τη δημιουργία Υπουργείου Στεγαστικής Πίστης.
«Αυτή τη στιγμή το 28% με 30% των ακινήτων της χώρας είναι κλειστά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό, μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων, είναι λογικό να δημιουργεί στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται το Υπουργείο Στεγαστικής Πίστης, αν θέλουμε να αποκτήσουν ευκολότερα και φτηνότερα στέγη οι ενδιαφερόμενοι πολίτες», τονίζει από την πλευρά του ο κτηματομεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος.
Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο της κτηματαγοράς, το υπουργείο θα πρέπει να δώσει κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να τα ανακαινίσουν και να τα αξιοποιήσουν και να ξεμπλοκάρει τις χρονοβόρες διαδικασίες διάθεσης κατοικιών που ανήκουν στο κράτος και σε funds.
«Ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, είναι κλειστά και μη αξιοποιημένα και το Υπουργείο Στεγαστικής Πίστης μπορεί να βρει τρόπους να τα απεγκλωβίσει. Επίσης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση, η οποία φτάνει ακόμα και τα τρία ή πέντε χρόνια, στο να βγουν στην αγορά ακίνητα που διαθέτουν τα funds. Το Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής θα πρέπει να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου των funds στον τομέα αυτό, ώστε να μην δημιουργείται από αυτήν τη χρονοτριβή συνθήκες στρέβλωσης και αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά ακινήτων. Δεν είναι δυνατόν τα funds να κρατούν τα ακίνητα, ώστε να τα πουλήσουν στο μέλλον πιο ακριβά, ενώ τα έχουν αποκτήσει πάρα πολύ φτηνά», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.
«Είναι γεγονός ότι τα funds καθυστερούν πάρα πολύ να βγάλουν τα ακίνητά τους στην αγορά, τη στιγμή που το καθένα διαθέτει πάρα πολλά ακίνητα. Το υπουργείο πρέπει να βρει έναν τρόπο, ώστε να μην έχουν τόσο μεγάλο απόθεμα. Η αργοπορία αυτή γίνεται είτε εξαιτίας χρονοβόρων διαδικασιών, είτε διότι κρατούν τα ακίνητα εσκεμμένα, ώστε να ανέβουν οι τιμές τους», λέει ο κ. Ποταμιάνος.
ΣΔΙΤ σε κρατικά οικόπεδα και φτηνή στέγη για νέους και πολύτεκνους
Κατά τους εκπροσώπους φορέων της αγοράς ακινήτων, μια σωστή επιδοματική πολιτική από ένα Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, αναμφισβήτητα θα βοηθήσει σημαντικά, ώστε να αυξηθεί το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών. Επίσης, στο εξορθολογισμό της αγοράς ακινήτων θα συμβάλει η δόμηση πολυκατοικιών σε αδόμητα κρατικά οικόπεδα με τη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
«Ένα πρόβλημα ακόμη που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων και στο οποίο μπορεί να δώσει λύση το Υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής, είναι αυτό της αποποίησης κληρονομιάς στην οποία προχωρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια αποποιήθηκαν κληρονομία πάνω από 300.000 άτομα. Πρέπει το υπουργείο να δώσει κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να αποδέχονται τις κληρονομιές. Επίσης, οικονομικά κίνητρα μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες, ώστε να ανακαινίσουν τα ακίνητά τους και μετά να τα βγάλουν στην αγορά για ενοικίαση ή πώληση. Σε νέους και πολύτεκνες οικογένειες μπορεί το υπουργείο να επιδοτήσει την αγορά κατοικίας, ώστε να αποκτήσουν φτηνή στέγη. Άλλωστε, το δημογραφικό πρόβλημα είναι μείζον για την Ελλάδα και σύντομα μπορεί να έχουμε πάλι προβλήματα με το ασφαλιστικό. Τέλος, μια πολύ καλή λύση είναι η ανέγερση πολυκατοικιών σε αδόμητα κρατικά οικόπεδα με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.
«Το υπουργείο μπορεί να βοηθήσει στη διάθεση ακινήτων μέσα από προγράμματα στέγης και όχι μόνο μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» που ήδη “τρέχει” για τα νέα ζευγάρια και βέβαια με την ανέγερση οικοδομών μέσω ΣΔΙΤ. Είναι δεδομένο ότι η επιδότηση αλλά και η ανέγερση πολυκατοικιών θα συμβάλλουν στην αύξηση του αποθέματος διαθέσιμων κατοικιών και θα βοηθήσουν να βρουν φτηνότερη στέγη οι ενδιαφερόμενοι», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Ποταμιάνος.
- Εκλογές Τουρκία: Σφαίρες, κασέτες, εθνικισμός και τρομοκρατία: 100 χρόνια μετά η Τουρκία «βγάζει» πρόεδρο με τα πιο επικίνδυνα συστατικά
- Πώς «βλέπουν» οι φορείς της αγοράς ακινήτων τις δεσμεύσεις για υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής - Πού θα πρέπει να στοχεύσει
- Εκλογές 2023 - Άδωνις Γεωργιάδης στο ethnos.gr: «Οι πολίτες στις εκλογές επέλεξαν πολιτική σταθερότητα»
- ΠΑΣΟΚ: Όλα τα… δεδομένα για την υπόθεση Καστανίδη - Γιατί έμεινε εκτός Βουλής
- Τουρισμός: Γερμανικά... σύννεφα απειλούν τα ρεκόρ - Η ύφεση μπορεί να στοιχίσει ακριβά
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr