Η αναταραχή στην Κίνα επηρεάζει και την αγορά πετρελαίου - Χαμηλό 11 μηνών για το Brent
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με πιέσεις για τις τιμές πετρελαίου -όπως και ευρύτερα για τις τιμές των εμπορευμάτων- ξεκίνησε η εβδομάδα. Αυτό, την ώρα που η πρωτοφανής αναταραχή που έχει ξεσπάσει στην Κίνα, με αφορμή την σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι των κρουσμάτων κορονοϊού που επιδεικνύει το Πεκίνο, δημιουργούν ερωτηματικά για την οικονομία και την παραγωγή της χώρας, άρα ευρύτερα τα παγκόσμια επίπεδα ενεργειακής ζήτησης σε ένα διάστημα που η αγορά του μαύρου χρυσού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Οι τιμές του πετρελαίου έκαναν «βουτιά» κατά πάνω από 2 δολάρια, με το Brent να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα του από τις αρχές Ιανουαρίου, ήτοι πριν από την έναρξη του πολέμου και το αμερικανικό WTI να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο του από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, το Brent κινείται στα επίπεδα των 81 δολαρίων (έπεσε έως και στα 80,87) με απώλειες άνω του 3%. Αντιστοίχως, το αμερικανικό αργό κινείται στα όρια των 74 δολαρίων (έπεσε και στα 73,98) με αντίστοιχες απώλειες άνω του 3%, όπως γράφει το imerisia.gr.
Πιέσεις δέχονται και οι τιμές των μετάλλων, καθώς η ευρύτερη αγορά των commodities ανησυχεί για τις εξελίξεις στην Κίνα. Τα βασικά μέταλλα στις διεθνείς αγορές υποχωρούν, με τις προθεσμιακές τιμές του χαλκού να πέφτουν πάνω από 1,8%, την τιμή του σιδηρομεταλλεύματος να χάνει πάνω από 2%.
Στο στόχαστρο το πετρέλαιο
Αμφότεροι οι βασικοί πετρελαϊκοί δείκτες, Brent και WTI, που άγγιξαν χαμηλά 10 μηνών την περασμένη εβδομάδα, έχουν συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτωτικής πορείας και η τρέχουσα εβδομάδα δεν προμηνύεται διαφορετική, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία - ορόσημο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου, από τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η τωρινή πρωτοφανής για τα δεδομένα της χώρας κοινωνική και πολιτική αναταραχή που ξέσπασε στην Κίνα, τη νούμερο ένα χώρα κατανάλωσης πετρελαίου διεθνώς, λειτούργησε σαν το… τελειωτικό χτύπημα.
Τα επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης από την Κίνα εκτιμάται πως υποχώρησαν κατά μέσο όρο στα 15,11 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το τρέχον τρίμηνο, από τα 15,82 εκατ. ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Kpler. Και όπως φαίνεται, θα υποχωρήσουν περαιτέρω, καθώς η χώρα δρομολογεί νέα σκληρά μέτρα και lockdown.
Ο ρόλος του ΟΠΕΚ+
Στα τέλη της εβδομάδας, εξάλλου, στις 4 Δεκεμβρίου, διεξάγεται και η σύνοδος των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ με τις αγορές να περιμένουν κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα να διαπιστώσουν αν το καρτέλ θα προχωρήσει σε νέα, ίσως και δραστικότερη, μείωση των επιπέδων προσφοράς. Μια τέτοια πληροφορία είχε κυκλοφορήσει πριν λίγες ημέρες, αλλά λόγω της αντίδρασης της αγοράς, η Σαουδική Αραβία είχε βγει και το είχε διαψεύσει, αν και αυτό δεν σημαίνει πως τελικά δεν θα αποφασιστεί όντως νέα περικοπή στα επίπεδα της παραγωγής.
«Εκτός κι αν ο ΟΠΕΚ+ συμφωνήσει μια επιπλέον μείωση των ποσοστώσεων παραγωγής ή εκτός κ αν οι ΗΠΑ κινηθούν προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης επιπλέον στρατηγικών αποθεμάτων, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να υποχωρούν» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, ο Τέτσου Έμορι της Emori Fund Management.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα, το Brent έκλεισε με συνολικές απώλειες ύψους 4,6% και το αμερικανικό WTI κατά 4,7%.
«Επιπρόσθετα με τις αυξανόμενες ανησυχίες για την αποδυνάμωση της πετρελαϊκής ζήτησης από την Κίνα, λόγω των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, η πολιτική αναταραχή που πυροδότησαν οι σπάνιες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης, κυρίως στην Σανγκάη» επιδείνωσαν το κύμα ρευστοποιήσεων (στην πετρελαϊκή αγορά), δήλωσε ο Χιρογιούκι Κικουκάβα της Nissan Securities. Σύμφωνα με τον ίδιο, ειδικά το αμερικανικό αργό θα υποχωρήσει σε επίπεδα διακύμανσης μεταξύ των 70 και 75 δολαρίων το βαρέλι, με την αβεβαιότητα στην αγορά να παρατείνεται τουλάχιστον μέχρι τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+.
Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο το πετρελαϊκό καρτέλ είχε συμφωνήσει να προχωρήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Έκτοτε, ωστόσο, οι συνθήκες στην αγορά έχουν αλλάξει με τις τιμές να έχουν αποδυναμωθεί, κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στις χώρες παραγωγής.
Στο «τραπέζι» και το πλαφόν
Στο αβέβαιο τοπίο θα πρέπει να προστεθεί και το επίμαχο ζήτημα το πιθανού πλαφόν στο ρωσικό αργό, αν και για την ώρα οι διαφωνίες που υπάρχουν έχουν καταστήσει δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πλαφόν που αποφάσισε το G7, σε συνεργασία με την ΕΕ, θα πρέπει κανονικά να τεθεί σε εφαρμογή μαζί με το εμπάργκο, από τις 5 Δεκεμβρίου, όμως οι συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ παραμένουν σε αδιέξοδο.
Η πρόταση για διαμόρφωση του πλαφόν στα επίπεδα των 65-70 δολαρίων βρίσκει αντίθετη μια μικρή αλλά ισχυρή ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών κρατών, όπως η Πολωνία, που επιμένουν αδιάλλακτα σε πολύ χαμηλότερη τιμή.
- Κιβωτός του Κόσμου: «Ο πατήρ Αντώνιος ήταν 8 ώρες κλεισμένος καθημερινά με τον γιο μου, δεν μπορεί να μην γνώριζε η πρεσβυτέρα» - Μαρτυρία της μητέρας του 19χρονου
- Καιρός: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία τις επόμενες μέρες - Πού θα «χτυπήσει» - Η πρόγνωση ΜαρουΑντικειμενικές αξίες: Τροπολογία ανοίγει το δρόμο για μειώσεις - Από πότε θα ισχύσουν
- Αυτή είναι η περιοχή στην οποία η υπερβολική ταχύτητα είναι η συχνότερη παράβαση
- Τα μεγάλα στοιχήματα του επενδυτικού roadshow ΕΧΑΕ και Morgan Stanley στο Λονδίνο
- Μήπως υποφέρεις από burn out;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr