Κομισιόν: Μπαίνει προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο - Τι αποφασίστηκε για το ρωσικό πετρέλαιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Προς προσωρινή επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια προϊόντων ενέργειας προσανατολίζεται πλέον η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρωί της Τετάρτης, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας αλλά και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση. Πρόκειται δηλαδή για αντίστοιχη κίνηση με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορονοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.
Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε παράλληλα ότι θα πρέπει να επιβληθεί ανώτατο όριο στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει, πρότεινε, σε προσωρινή βάση, μέχρι δηλαδή να καθιερωθεί ένας νέος δείκτης αναφοράς για το καύσιμο, ο οποίος θα αφορά ολόκληρη την Ένωση.
Επιπλέον, η επικεφαλής της Κομισιόν επεσήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.
Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Αντιδράσεις
Σε συμφωνία για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ μετά την ανακοίνωση από τον Βλαντίμιρ Πούτιν της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από τη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων που περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσαν τουλάχιστον έξι διπλωμάτες στο POLITICO. Οι υπογραφές του τελικού κειμένου αναμένονταν σήμερα Τετάρτη. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την πραγματική τιμή ή το εύρος τιμών του μελλοντικού ανώτατου ορίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το POLITICO, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος, των οποίων οι στόλοι δεξαμενόπλοιων μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού πετρελαίου, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο του ανώτατου ορίου στις τιμές του πετρελαίου στους στόλους τους. Αυτό οδήγησε σε ορισμένες παραχωρήσεις προς αυτές τις χώρες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κειμένου της Δευτέρας και το οποίο είδε το POLITICO.
Για παράδειγμα, το σχέδιο αναφέρει ένα σύστημα παρακολούθησης από την Επιτροπή, το οποίο θα αξιολογούσε πρακτικές καταστρατήγησης, όπως η επανασήμανση σκαφών. Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει «σημαντική απώλεια εργασιών» λόγω αυτών των πρακτικών αποφυγής, θα «προτείνει μέτρα για τον μετριασμό» των επιπτώσεων αυτών των τεχνικών για την αποφυγή του μέτρου του ανώτατου ορίου τιμής.
Το πακέτο στοχεύει επίσης να χτυπήσει τη ρωσική χαλυβουργία και να στερήσει από τον στρατό του Κρεμλίνου βασικές τεχνολογίες. Περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα κατά ατόμων που βοηθούν την πολεμική προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Επίσης, απαγορεύει στους υπηκόους της ΕΕ να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών κρατικών επιχειρήσεων.
Εξαιρείται η Ουγγαρία
Το Politico υπενθυμίζει, πάντως, ότι το ιστορικό των πακέτων κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς, για παράδειγμα η Ουγγαρία ηγήθηκε των αντιδράσεων κατά της επιβολής πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καθυστερώντας για εβδομάδες τις διαδικασίες μέχρι να διασφαλίσει εξαιρέσεις προς όφελός της.
«Δεδομένων των εντάσεων και των δυσκολιών του παρελθόντος, ορισμένοι διπλωμάτες παραμένουν επιφυλακτικοί για την προφορική συμφωνία της Τρίτης με έναν εξ αυτών να λέει ότι υπάρχει μια περιορισμένη πιθανότητα η συμφωνία αυτή να καταρρεύσει με άλλον να υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης» σημειώνει το Politico.
Το όριο στην τιμή του ρωσικού αργού, το οποίο αναμένεται να συμπεριληφθεί στην όγδοη δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των εξελίξεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα έχει εφαρμογή στις ποσότητες που μεταφέρονται μέσω αγωγών, διαβεβαίωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο αργά το βράδυ της Τρίτης.
- Η τριπλή «νάρκη» της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Αύριο στην Πράγα Μητσοτάκης και Ερντογάν
- Προσωπικός γιατρός: Δωρεάν επισκέψεις και εκτός ωραρίου για τους πολίτες - Τι προβλέπουν οι συμβάσεις για τις 10 νέες ειδικότητες
- Καταγγελία για αστυνομική βία στα Εξάρχεια: Ξυλοκόπησαν πατέρα μπροστά στις κόρες του και του προκάλεσαν οίδημα στο κεφάλι
- Στιβ Τζομπς: Ο Βουδισμός του άνοιξε το δρόμο κι ο Βουδισμός τον έστειλε στον άλλο κόσμο – Αυτοκτόνησε, δήλωσε κορυφαία καθηγήτρια ιατρικής
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr