Λογαριασμοί ρεύματος: Μεγαλύτερη επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις αν η εξοικονόμηση είναι στο 10%
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα μέτρα που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση για μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά ανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν στο να βρουν κοινώς αποδεκτή λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο ρίχνοντας ουσιαστικά το «μπαλάκι» στην Κομισιόν για να βρει λύση.
Όσον αφορά στα μέτρα που προανήγγειλε ο κ. Σκρέκας και το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος ο υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής.
Καμία συμφωνία για το πλαφόν σε φυσικό αέριο - Παράταση της «ενεργειακής» αγωνίας
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει έκτακτα μέτρα για να βοηθηθούν οι πιεσμένες αγορές ενέργειας, αλλά και τρόπους για να περιοριστούν τα υπερκέρδη των εταιρειών - κολοσσών της ενέργειας. Ωστόσο, το Bloomberg μεταδίδει ότι στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες δεν βγήκε «λευκός καπνός» καθώς δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την κατανάλωση. Παράλληλα, η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές όλων των εισαγωγών φυσικού αερίου -και όχι μόνο του ρωσικού- χρειάζεται επιπλέον συζήτηση.
Μετά τις αντιδράσεις ορισμένων χωρών στην επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, σε κάποιο βαθμό λόγω του φόβου για αντίποινα της Μόσχας, υπήρξε συζήτηση για προσπάθεια να μπει όριο στις τιμές των εισαγωγών φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες. Τελικά, οι υπουργοί είπαν ότι «χρειάζεται επιπλέον δουλειά» για την ενδεχόμενη θέσπιση αυτού του μέτρου.
Τι συζήτησαν οι υπουργοί των 27
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Υπουργοί Ενέργειας των 27. εξέτασαν μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας και επεξεργάστηκαν σενάρια για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».
Οι ελληνικές προτάσεις
O κ. Υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας. Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.
Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.
Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από €1,5 δισ.. τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.
Τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα
Αναφορικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση».
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος το πρωί στην Έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας, δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να λάβει άμεσα αποφάσεις, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πρωτοφανείς προκλήσεις που συνεπάγεται η χειρότερη ενεργειακή κρίση των 50 τελευταίων ετών. Αυτό που η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της, πρότειναν από την πρώτη φάση της κρίσης, είναι ανάγκη να το υιοθετήσει η Ευρώπη ως βάση μιας συγκροτημένης και ισχυρής απάντησης. Ζούμε ιστορικές στιγμές και δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε ούτε μια μέρα για να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων πολιτών και με πνεύμα αλληλεγγύης να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή σε όλη την Ευρώπη».
Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr