Αγώνας δρόμου για απαντήσεις στην ενεργειακή κρίση: Το βλέμμα στην Σύνοδο της Παρασκευής - Τι διχάζει τα κράτη-μέλη και πού συμφωνούν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Απάντηση στην ενεργειακή κρίση αναζητά η Ευρώπη, που έχει το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, όπου θα εξεταστούν τα μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών αλλά και μείωση της κατανάλωσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα και κυρώσεις στο δημόσιο για τη μείωση της κατανάλωσης
Η αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα
Η αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα εξοικονόμησης και αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας που θα ανακοινώσει η Ευρώπη έχει ξεκινήσει, την ώρα που ο ενεργειακός πόλεμος με τη Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας όπου και θα εξεταστούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και το μεγαλύτερο βήμα που κάνουμε για να μην επηρεάσουμε την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και LNG είναι να συμφωνήσουμε ότι θα μειώσουμε την κατανάλωση αερίου», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
Τα... διχασμένα κράτη - μέλη και ο κάθετος Πούτιν
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε σχέδιο που προβλέπει το πλαφόν στο ρωσικό αέριο -μέτρο το οποίο διχάζει τα κράτη-μέλη. Και αυτό, γιατί χώρες όπως η Ελλάδα που τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο μέσω άλλων αγωγών και όχι του Nord Stream 1, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής, μετά και τον ευθύ εκβιασμό του Βλάντιμιρ Πούτιν για «πάγωμα» των ρωσικών πόρων αν επιβληθεί πλαφόν.
«Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης - δεν θα προμηθεύσουμε τίποτα. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που έμεινε να κάνουμε: όπως στο διάσημο ρωσικό παραμύθι, θα καταδικάσουμε την ουρά του λύκου να παγώσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.
«Τρέχουν» εθνικά σχέδια εν αναμονή των κεντρικών αποφάσεων
Στο μεταξύ τα κράτη - μέλη αναμένουν τις κεντρικές αποφάσεις και για την εργαλειοθήκη της εξοικονόμησης, ενώ τρέχουν ήδη εθνικά σχέδια μείωσης της κατανάλωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη κίνητρα και κυρώσεις για το δημόσιο, με στόχο την περικοπή της κατανάλωσης κατά 10%.
Το σχέδιο προβλέπει bonus επίτευξης στόχων για υπαλλήλους και διοικήσεις, ενώ όσοι φορείς δεν προχωρήσουν σε εξοικονόμηση κινδυνεύουν με «πάγωμα» των προσλήψεων και των έξτρα κονδυλίων για την ενεργειακή κρίση.
«Ανάλογες συστάσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και κίνητρα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοικοκυριά», γνωστοποίησε επίσης ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Πέφτουν οι τιμές του αερίου αλλά και των καυσίμων
Οι τιμές του φυσικού αερίου αποκλιμακώνονται πέφτοντας νωρίτερα και κάτω από τα 200 ευρώ, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στις επικείμενες παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.
Το ενεργειακό κόστος συνεχίζει, ωστόσο, να ασκεί πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τέλος, σε τροχιά αποκλιμάκωσης είναι και οι τιμές των καυσίμων, με τη μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης να παραμένει κάτω από τα 2 ευρώ, ακολουθώντας την πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το brent να κινείται κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.
Το πλαφόν διχάζει: Τι δέχονται όλοι και πού διαφωνούν
Πάντως, διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Χαρακτηριστικά, το επίμαχο σημείο είναι η πρόταση της Κομισιόν να μπει αποκλειστικά ένα πλαφόν στην τιμή, καθώς διχάζει τις ευρωπαϊκές χώρες γιατί μια μερίδα αυτών -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- επιθυμούν συνολικά ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και όχι μόνο σε αυτή του ρωσικού αερίου. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι το παρόν σύστημα είναι χειραγωγήσιμο από τους «δυνατούς παίκτες» όπως η Gazprom, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αρώνη για το OPEN.
Από την άλλη, το επιχείρημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ένα πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα του Πούτιν, το δέχονται όλοι, λένε όμως ότι δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Αυτό που ζητούν οι περισσότεροι είναι την αποσύνδεση τιμών ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο.
Γενικευμένες λύσεις ζητά η Γερμανία
Παράλληλα, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν γενικευμένες ευρωπαϊκές λύσεις για το ενεργειακό.
Πηγές του γερμανικού υπουργείου Ενέργειας ζητάνε πανευρωπαϊκή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου, δηλαδή η Ευρώπη να εμφανίζεται ως κοινός αγοραστής φυσικού αερίου στις αγορές και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασόπουλου για το OPEN. Αυτό έχει αποφασιστεί από τον Αύγουστο, δεν έχει όμως ασκηθεί εξαιτίας αμφιβολιών.
Από την άλλη πλευρά, εκφράζουν επιφυλάξεις για το πλαφόν για τους ίδιους λόγους με την Ελλάδα, ωστόσο, λένε πως είναι κάτι «που το συζητούν».
Τέλος, η Γερμανία λέει «ναι» στο πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα και είναι κάτι που σε εθνικό επίπεδο θα εφαρμόσει.
- Σοκ από τα τρία περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων σε Παγκράτι, Κηφισιά και Μαρούσι - «Έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Κυκλοφορούν με μαχαίρια και σουγιάδες»
- Παρακολουθήσεις: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή - Ένταση για τον κατάλογο μαρτύρων και την απουσία πολιτικών προσώπων
- ΔΥΠΑ: Πρόσληψη 3.400 ανέργων με επιδότηση μισθού από 700 € έως 933 € το μήνα
- Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Εγώ ντρέπομαι» - Το ξέσπασμα επί σκηνής με αφορμή συναυλία του Στέλιου Ρόκκου
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr