Ενεργειακός «πόλεμος»: Σε αναμμένα κάρβουνα η Ευρώπη για το Nord Stream 1
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην κορύφωσή του μπαίνει ο ενεργειακός πόλεμος Ρωσίας - Δύσης τα επόμενα 24ωρα καθώς την Πέμπτη 21 Ιουλίου ολοκληρώνεται το 10ήμερο των τεχνικών ελέγχων στον Nord Stream 1 και θα φανεί αν η Μόσχα θα ανοίξει ξανά τη στρόφιγγα ή θα την αφήσει κλειστή προκαλώντας ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 20 Ιουλίου η Κομισιόν θα ανακοινώνει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για ψαλίδι στην κατανάλωση φυσικού αερίου.
«Να αφαιρέσουμε τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας τελείως από το σύστημά μας το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψιν πόσο εξαρτημένη είναι η ζήτηση για θέρμανση από το φυσικό αέριο. Η θέρμανση και η ψύξη αποτελούν τη μισή κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.
Ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής Ενέργειας προειδοποιεί πως η Ευρώπη χρειάζεται κατεπειγόντως σχεδιασμό για περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου και προτείνει δημοπρασίες για που θα δίνουν μπόνους αποζημίωσης σε μεγάλους καταναλωτές ώστε να χρησιμοποιήσουν λιγότερο αέριο.
«Σήμερα προετοιμαζόμαστε για ένα σενάριο στο οποίο θα εγκαταλείψουμε πλήρως το ρωσικό αέριο. Αυτό δεν είναι ένα θεωρητικό σενάριο. Είναι ένα σκληρό σενάριο και πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό», είναι το μήνυμα του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.
Ήδη, οι τοπικές αρχές στη Γερμανία χαμηλώνουν προληπτικά τα φώτα των δρόμων και μειώνουν τις θερμοκρασίες στις υπαίθριες πισίνες.
«Απολαύστε τον καλοκαιρινό ήλιο όσο μπορείτε, γιατί ένας σκληρός ρωσικός χειμώνας οδεύει προς την Ευρώπη», διαμηνύει το Politico.
Το σχέδιο της Κομισιόν περιλαμβάνει κόφτη στη ψύξη το καλοκαίρι στου 25 βαθμούς και στη θέρμανση το χειμώνα στους 19 στα δημόσια κτίρια. Η Ελλάδα επανενεργοποεί το λιγνίτη για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και για να πετύχει χαμηλότερες τιμές ρεύματος, διπλασιάζοντας τη λιγνιτική παραγωγής της ΔΕΗ από τις 5 στις 10 τερραβατώρες. Το 2021 οι λιγνίτες συμμετείχαν στο ενεργειακό μείγμα της ΔΕΗ με 21%, στο πρώτο 6μηνο του 2022 η συμμετοχή του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 27,6% και μόνο τον Ιούνιο έφτασε το 34%.
Tην ίδια ώρα, η Ελλάδα όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη έχει στραφεί στο LNG για να διασφαλίσει εναλλακτικές του ρωσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες για περισσότερα φορτία LNG τους επόμενους μήνες κορυφώνονται. Αγκάθι είναι το κόστος που αν κλειδώσει στις σημερινές τιμές συνιστά μεγάλο ρίσκο για τα μελλοντικά φορτία.
Τουρισμός για όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα - Βήμα βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr