Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η Ουκρανία, η οποία αμύνεται σθεναρά κατά της ρωσικής εισβολής, λέει ότι έχει πρωτοπορήσει σε μια νέα πηγή οικονομικής υποστήριξης: Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που έχουν δωρίσει εκατομμύρια δολάρια απευθείας στην πολεμική της προσπάθεια μέσω κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin.
Πώς τα κρυπτονομίσματα χρηματοδοτούν μέρος της πολεμικής προσπάθειας της Ουκρανίας
Από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν ουκρανοί αξιωματούχοι άρχισαν να απευθύνουν εκκλήσεις στο Twitter για δωρεές σε κρυπτονομίσματα, η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι έχει λάβει σχεδόν 67 εκατομμύρια δολάρια από τον στόχο των 200 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το Σάββατο. «Σήμερα, το κρυπτονόμισμα παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα της Ουκρανίας», έγραψε ο Alex Bornyakov, αναπληρωτής υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, στον ιστότοπο δωρεών.
Η Ουκρανία έχει ξοδέψει περίπου 34 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια που έλαβε μέχρι την περασμένη εβδομάδα, μετατρέποντας περίπου το 80% σε παραδοσιακά νομίσματα και χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο με εμπόρους που ήδη δέχονται κρυπτονομίσματα, δήλωσε ο Bornyakov απαντώντας σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν σε κρυπτονόμισμα αποτελούν ένα μόνο μικρό μέρος των συνολικών δωρεών που έχει λάβει η Ουκρανία. Αφού συγκέντρωσαν έως και 12 εκατομμύρια δολάρια στις 2 Μαρτίου, οι δωρεές σε κρυπτονομίσματα έχουν μειωθεί, αν και οι υποστηρικτές λένε ότι το απροσδόκητο αρχικό κύμα μπορεί να εμπνεύσει άλλες προσπάθειες να ζητηθούν κρυπτονομίσματα για ανθρωπιστικούς ή αμυντικούς σκοπούς. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις δωρεές κρυπτονομισμάτων τις έχει καταστήσει χρήσιμες.
Τα μειονεκτήματα
Το μειονέκτημα αυτής της ευκολίας στη μεταφορά, βέβαια, είναι ότι τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να αποτελούν πόλο έλξης για απάτες και είναι το νόμισμα επιλογής για τα εγκληματικά δίκτυα. Την Τρίτη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία «χρησιμοποιούνται ως ένας τρόπος για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις κυρώσεις » κατά της Ρωσίας, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες πέραν της επισήμανσης ότι οι παγκόσμιες μεταφορές ρουβλίων σε κρυπτονόμισμα αυξάνονται απότομα σε όγκο.
Ο Michael Chobanian, ο ιδρυτής ενός ουκρανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, είναι ένας από τους πολλούς ανθρώπους που βοηθούν την ουκρανική κυβέρνηση να διαχειριστεί τις δωρεές μέσω μιας άτυπης συμφωνίας, επιβεβαίωσε ο Bornyakov.
«Αγοράζουμε τόσα πολλά πράγματα που σώζουν ζωές κάθε μέρα και επίσης σταματούν την επιθετικότητα, οπότε είναι η αρχή του νέου κόσμου», δήλωσε ο Τσομπανιάν σε ένα φωνητικό μήνυμα που στάλθηκε μέσω της εφαρμογής Telegram.
Ο Chobanian δήλωσε ότι δεν λαμβάνει πληρωμή για το έργο του, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα από τα κεφάλαια μετατρέπονται μέσω του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Kuna.
«Είναι σίγουρα μια πρώτη φορά», δήλωσε ο Bennett Tomlin, ο οποίος ερευνά απάτες κρυπτονομισμάτων και φιλοξενεί το podcast Crypto Critic's Corner. «Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν ένα κυρίαρχο έθνος να χρηματοδοτεί τις αμυντικές του προσπάθειες με κρυπτονόμισμα. Αποδεικνύει όντως πολλά από τα επιχειρήματα περί κρυπτογράφησης».
Το επιχείρημα αυτό είναι ότι τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν την απρόσκοπτη αποστολή και λήψη αξιών πέρα από τα σύνορα μέσω δικτύων που δεν μπορούν εύκολα να λογοκριθούν ή να κλείσουν, επειδή δεν υπάρχει μια ενιαία οντότητα υπεύθυνη. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν επίσης ότι το κρυπτονόμισμα δεν απαιτεί από τους χρήστες να εμπιστεύονται τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επειδή το σύστημα διαχειρίζεται από κώδικα που μπορεί να επιθεωρήσει ο καθένας και οι συναλλαγές εγγράφονται ανεξίτηλα σε κατανεμημένα δημόσια ψηφιακά βιβλία, γνωστά ως αλυσίδες μπλοκ (blockchains).
Οι δωρεές στην Ουκρανία αποτελούν ένα είδος τεστ αντοχής για τους ισχυρισμούς αυτούς. Για παράδειγμα, υπηρεσίες όπως τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων λειτουργούν εν μέρει ως φρουροί, επειδή πολλές από αυτές υποχρεούνται να συλλέγουν πληροφορίες ταυτοποίησης για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους. Δύο μεγάλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, η Binance και η CoinBase, έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν τη χρήση ορισμένων από τις υπηρεσίες τους στη Ρωσία νωρίτερα αυτό το μήνα, αν και δεν αποσύρθηκαν εντελώς.
Η δημοσιότητα γύρω από την έκκληση της Ουκρανίας για δωρεές προσέλκυσε επίσης απατεώνες που προσπάθησαν να επωφεληθούν από την καλή θέληση των δωρητών. Η Hilary Allen, καθηγήτρια στη νομική σχολή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου, η οποία έχει γράψει βιβλίο για τους κινδύνους που ενέχουν τα κρυπτονομίσματα για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, δήλωσε ότι όποιος κάνει δωρεές θα πρέπει να εξετάζει προσεκτικά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Ποιος λαμβάνει το κρυπτονόμισμα; Ποιος θα μετατρέψει το κρυπτονόμισμα; Πρέπει να τους σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο που θα σκεφτόσασταν για οποιαδήποτε άλλη φιλανθρωπική ή μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία κάνετε δωρεά, επειδή είναι μεσάζοντες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο», δήλωσε ο Allen.
Πολλές από τις δωρεές στους λογαριασμούς της Ουκρανίας είναι επαληθεύσιμες σε δημόσια εργαλεία που παρακολουθούν τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων - όπως και οι μεταφορές που γίνονται από τους λογαριασμούς που ελέγχει η Ουκρανία.
Ο Tuan Phan, ένας επαγγελματίας της κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται στην εγκληματολογία blockchain, εξέτασε τη ροή των χρημάτων από και προς ορισμένους από τους λογαριασμούς της Ουκρανίας εν μέρει επειδή ήθελε να κάνει ο ίδιος μια δωρεά.
Μια άλλη πρόκληση που παρουσιάζεται με την αποδοχή δωρεών σε κρυπτονόμισμα είναι η πιθανότητα οι άνθρωποι να στείλουν περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν μέσω εγκλήματος ή απάτης, δήλωσε ο Ουκρανός δικηγόρος κρυπτονομισμάτων Artem Afian.
Δίπλωσε νταλίκα στο Διακοπτό - Έκλεισε το ένα ρεύμα κυκλοφορίας
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
«Τραγουδάς καλά ρε;»: Η επιβεβαίωση που ο Πασχάλης Τερζής περίμενε 10 ολόκληρα χρόνια…
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr