Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο: Ποιες οι συνέπειες στις τιμές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το έδαφος για το αμερικανικό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου είχε καλλιεργηθεί από το Σαββατοκύριακο, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν μία τέτοια κίνηση με τους συμμάχους τους.
Καθώς η Ευρώπη δεν ήταν διατεθειμένη να ακολουθήσει μία τέτοια κίνηση, λόγω της πολύ μεγάλης ενεργειακής εξάρτησής της από τη Ρωσία, υπήρξαν χθες διαρροές από την Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ θα προχωρούσαν στο μέτρο αυτό χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, το αμερικανικό εμπάργκο, συνεπώς, είχε προεξοφληθεί σε σημαντικό βαθμό χθες από τις αγορές, όταν η τιμή του μπρεντ πλησίασε στα 140 δολάρια το βαρέλι, για να κλείσει κοντά στα 123 δολάρια.
Σήμερα, το πετρέλαιο σημείωνε μικρή άνοδο στα 124 δολάρια το πρωί, η οποία διευρύνθηκε το απόγευμα μετά την πληροφορία για την αναμενόμενη ανακοίνωση του εμπάργκο από τον πρόεδρο Μπάιντεν, με την τιμή του να πλησιάζει πριν λίγο τα 132 δολάρια.
Καθώς οι ΗΠΑ εισάγουν μικρές μόνο ποσότητες ρωσικού πετρελαίου, οι οποίες αντιστοιχούν μόλις στο 3% των συνολικών εισαγωγών τους σε αργό, ο κίνδυνος για τις τιμές δεν θα είναι τόσο μεγάλος όσο θα ήταν στην περίπτωση που συμμετείχε και η Ευρώπη στο εμπάργκο.
Σύμφωνα με traders, το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει το εμπάργκο των ΗΠΑ και αν θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην παγκόσμια προσφορά από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.
Οι εισαγωγές των ΗΠΑ πολύ μικρότερες από της ΕΕ
Οι ΗΠΑ εισάγουν περίπου 700.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης.
Αν ληφθούν υπόψη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, οι εισαγωγές από τη Ρωσία αντιστοιχούν στο 8% των εισαγωγών του 2021, αν και αυτές έχουν ήδη μειωθεί τους τελευταίους μήνες.
H πορεία των τιμών θα ξέφευγε πολύ περισσότερο, αν συμμετείχε στο εμπάργκο και η Ευρώπη, η οποία εισάγει 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δηλαδή σχεδόν εξαπλάσια ποσότητα από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στην Ευρώπη, καλύπτοντας το 27% των εισαγωγών της το 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η εξάρτηση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, σε κάθε μία από τις οποίες κατευθύνθηκε το 11% των ρωσικών εξαγωγών αργού το 2020, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει η Κίνα, στην οποία κατευθύνθηκε το 31% των ρωσικών εξαγωγών, όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα από έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακής Πληροφόρησης (U.S. Energy Information Administration). Από την άλλη πλευρά, οι ρωσικές εξαγωγές αργού στις ΗΠΑ αντιστοιχούν μόλις στο 1% των συνολικών εξαγωγών τους.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr