Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Δεν έχει κλειδώσει, λέει ο Σκυλακάκης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένα μεγάλο «αν» υπάρχει για το έκτακτο επίδομα που φερόταν έτοιμη να χορηγήσει η κυβέρνηση το Πάσχα σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη που είπε στο OPEN πως δεν είναι δεδομένο ότι θα χορηγηθεί.
Το ζήτημα είναι «αν θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Πρώτα θα μετρήσουμε και μετά. Πάντα υπάρχει αν το οποίο εξαρτάται πολύ και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν πάνε τα πράγματα άσχημα περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος και το ΑΕΠ. Συνεπώς, πρέπει να περιμένουμε».
Σε άλλο σημείο ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Έχουμε πει ότι θα πάμε σε στοχευμένα μέτρα - με μαθηματική βεβαιότητα ότι θα γίνει. Η κυβέρνηση εφόσον υπάρχει χώρος θα πάει με στόχευση στους οικονομικά ευάλωτους και όχι οριζόντια. Αλλά το ΑΝ το λένε όλοι και το είπε και ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Οικονομικών το λέω και εγώ. Διότι όπως είπε ο πρωθυπουργός πρώτα θα μετρήσουμε και μετά θα ανακοινώσουμε τα μέτρα».
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό αν θα δοθεί το επίδομα, τόνισε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης.
«Το δεύτερο θέμα που θα το κρίνει είναι το μακροοικονομικό σενάριο που θα προετοιμάσουμε ως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το οποίο έχουμε τη θεσμική υποχρέωση να το παρουσιάσουμε το αργότερο στις 30 Απριλίου. Θα έχουμε το μακροοικονομικό σενάριο το επικαιροποιημένο, το οποίο θα δίνει και την εικόνα τη σημαίνει επίτευξη του προϋπολογισμού και αν με την επίτευξη του στόχου υπάρχει δημοσιονομικός χώρος», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Απαντώντας σε ερώτημα αν μέσα στο Πάσχα είναι κλειδωμένο πως η κυβέρνηση θα χορηγήσει έκτακτο επίδομα στους πιο αδύναμους ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Όχι, δεν είναι 'κλειδωμένο'. Έχουμε ανάπτυξη το 2021. Όσο ταχύτερη ανάπτυξη θα το δούμε στις αρχές Μαρτίου. Έχουμε την εξέλιξη της Ουκρανίας που μειώνει το ΑΕΠ αν τα πράγματα πάνε αρνητικά αλλά μας βγάζει το βραχνά των τιμών ενέργειας εφόσον έχουμε θετικές εξελίξεις».
Οι κρίσιμες ημερομηνίες την έκτακτη ενίσχυση
«Αποκαλυπτήρια» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξουν, όπως έγραφε το ethnos.gr, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και οι αριθμοί θα κρίνουν το εύρος των μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι θετική, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η εικόνα που θα δοθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το αν θα υπάρξουν… αστερίσκοι.
Η συνέχεια θα δοθεί στις 4 Μαρτίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία αύξησης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 8% για το 2021, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προκλήσεις, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί η διάρκεια του κύματος ανατιμήσεων. Κρίσιμος παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις είναι και η πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου, για τα οποία θα υπάρξει μια σαφής εικόνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Παράλληλα στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή την ανηφορική πορεία που ακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να σπάει το φράγμα του 2.6%. Αν και τα επίπεδα αυτά είναι σχετικά χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αγνοηθεί πως ένα χρόνο πριν η απόδοση του 10ετους ήταν κοντά στο 1.3%.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr