ΕΛΤΑ: Αποχωρούν 1.968 εργαζόμενοι με εθελουσία έξοδο
Ερχονται προγράμματα εθελουσίας και σε άλλες ΔΕΚΟ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τη σκυτάλη σε άλλες εταιρίες ΔΕΚΟ θα δώσει όπως φαίνεται η ολοκλήρωση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου στα ΕΛΤΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές το μοντέλο θα εφαρμοστεί και σε άλλες εταιρίες του Δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απασχολουμένων. Άλλωστε πριν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου είχε εφαρμοστεί και στη ΔΕΗ.
Οσον αφορά στα ΕΛΤΑ, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή 1.968 εργαζομένων, δηλαδή πολυ κοντά στο στόχο της μείωσης του προσωπικού κατά 2.000 άτομα που είχε τεθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων από τους 5.600 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΤΑ, η εξέλιξη αυτή διαμορφώνει ένα σημείο αναφοράς, καθώς αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον επιτυχημένα Προγράμματα Εθελούσιας Εξόδου που επιχειρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα, το οποίο ολοκληρώθηκε εντός του προϋπολογισμού που είχε καθορισθεί, πετυχαίνοντας όλους τους στόχους του.
Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Πλαφόν για αλλαγή παρόχου από ΡΑΕ - Νέο όριο για ανεξόφλητες οφειλές
Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και απευθυνόταν σε μεγάλο μέρος των εργαζομένων των Ελληνικών Ταχυδρομείων, παρέχοντας ένα ελκυστικό πακέτο αποζημίωσης, με σημαντικές πρόνοιες. Συγκεκριμένα, το μέσο ύψος αποζημίωσης ξεπερνά τις 70.000 ευρώ, καθώς προβλέπεται καταβολή μισθών έως και 4 ετών που θα φτάνουν έως και τα 95.000 ευρώ, κοινωνικά κριτήρια που καλύπτουν ανήλικα τέκνα, τέκνα ΑΜΕΑ, καθώς και πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη. Ουσιαστικά η αποζημίωση έχει οριστεί κατ΄ ελάχιστον στα 30.000 ευρώ μικτά με πλαφόν τα 95.000 εκτός των περιπτώσεων, στις οποίες προκύπτει περαιτέρω ενίσχυση από τα οικονομικά κίνητρα που αφορούν τα τέκνα Επιπλέον, στον υπολογισμό της αποζημίωσης συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα και γίνεται με βάση τους μισθούς του Δεκεμβρίου 2020, που μεσοσταθμικά είναι μεγαλύτεροι κατά 8% έναντι της νέας ΣΣΕ που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, η ολοκλήρωση του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο του εταιρικού μετασχηματισμού και πλέον «η Διοίκηση των ΕΛΤΑ προχωρεί στα επόμενα βήματα του στρατηγικού σχεδιασμού, που έχουν στόχο τη μετεξέλιξη του οργανισμού σε μία σύγχρονη και κερδοφόρα επιχείρηση, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες της διαφυλάσσοντας παράλληλα τον κοινωνικό της ρόλο, ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, εξυπηρετώντας κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας».
Η αποχώρηση των εργαζομένων που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ομαλά, το προσεχές διάστημα, χωρίς να επηρεασθεί η λειτουργία της εταιρίας, η οποία δεσμεύεται ότι «τα σημεία εξυπηρέτησης των ΕΛΤΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και να εξυπηρετούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις κανονικά», παρά το γεγονός ότι πληθαίνουν οι αντιδράσεις σε πολλά σημεία της χώρας για τις καθυστερήσεις στη διανομή της αλληλογραφίας.
Το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους εργαζομένους. Βάσει της τροπολογίας που έχει ήδη ψηφιστεί, πολλά θα αλλάξουν τόσο στο επίπεδο λειτουργίας όσο και των εργασιακών σχέσεων.
Πρακτικά ανοίγει ο δρόμος για εργαζομένους δύο ταχυτήτων και διαχωρισμό τους σε νέους και παλιούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις με μετακινήσεις εργαζομένων τόσο ενδοομιλικά όσο και στο Δημόσιο και διορισμό γενικών διευθυντών αλλά και του 20% των διευθυντών από την αγορά.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων με κριτήρια ΑΣΕΠ αλλά με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και θεσμοθετεί εντός των ΕΛΤΑ Επιτροπή Προσλήψεων και Αμοιβών, η οποία θα εισηγείται την πολιτική προσλήψεων προσωπικού, στελεχών από την αγορά και των αποδοχών τους.
Εντελώς διαφορετικό καθεστώς προβλέπεται για όσους προσληφθούν στο μέλλον από τα ΕΛΤΑ, καθώς αφενός αίρεται η μονιμότητα, ενώ οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που θα υπογραφουν, θα διέπονται από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, «κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ΕΛΤΑ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων», όπως αναφέρεται.
Επίσης, οι συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου που θα ακολουθήσουν, θα μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της εργατικής νομοθεσίας. Αναφορικά με το υφιστάμενο προσωπικό των ΕΛΤΑ, το οποίο θα παραμείνει στην εταιρία, η νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλες θέσεις των ΕΛΤΑ και της θυγατρικής τους, σε κενές οργανικές θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς κατηγορίας ή ειδικότητας με αυτήν στην οποία ανήκουν.
Διαβάστε επίσης: Δημόσια έργα: Τριπλασιάζεται το όριο για απευθείας αναθέσεις
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr