Στον αέρα δασικοί χάρτες και κτηματολόγιο
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα εξέτασης αιτήσεων διόρθωσης, οι ανάδοχοι αναρτούν έκθεση αποδοχής ή απόρριψης μιας ένστασης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Στον αέρα και εκτός χρονοδιαγραμμάτων κινδυνεύουν να βρεθούν δύο κομβικά έργα για τη χώρα το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.
Αιτία οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες έχουν ήδη οδηγήσει σε προσφυγή τους αναδόχους που έχουν αναλάβει το έργο της κτηματογράφησης της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει και το ουσιαστικό «ξήλωμα» των δασικών χαρτών (αναρτημένων και κυρωμένων) ύστερα από τη σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος με επιχείρημα την αναθεώρησή τους ώστε να συμπεριληφθούν πράξεις αποχαρακτηρισμού της Διοίκησης και να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων.
Ηδη η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) ετοιμάζει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης του Κωστή Χατζηδάκη που εξειδίκευε το σχετικό άρθρο του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου, ενώ αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου να μην προχωρήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη δημοσιευτεί προσκλήσεις από τις διευθύνσεις δασών της χώρας με προθεσμία ενός μηνός, προκειμένου να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι διοικητικές πράξεις, με βάση τις οποίες θα γίνει η διαδικασία αναθεώρησης των υπό κατάρτιση αλλά και κυρωμένων δασικών χαρτών.
Την ίδια στιγμή το «ράβε-ξήλωνε» φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ούτε για το Κτηματολόγιο κι ας έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης και μόλις μία ανάσα πριν την ενεργοποίηση των προστίμων, η οποία όπως όλα δείχνουν μετατίθεται για το φθινόπωρο.
Η νέα ...«τορπίλη» στο έργο έρχεται αυτή τη φορά από την προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ και αφορά σε αίτηση ακύρωσης κατά του Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» από 15 Κοινοπραξίες οι οποίες είναι και ανάδοχοι συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης και καταγγέλλουν αναδρομική αλλαγή των όρων των συμβάσεων όσον αφορά την εξέταση των ενστάσεων των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι δυο πλευρές βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις προκειμένου να αλλάξει εκ νέου το νομοθετικό πλαίσιο πριν ...καλά καλά εφαρμοστεί. Πιθανότερο θεωρείται να βρεθεί μία φόρμουλα ώστε οι ανάδοχοι να διεκπεραιώνουν το πρόσθετο έργο χωρίς όμως να φέρουν την ευθύνη. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί εφικτό, είναι πολύ πιθανό το ΣτΕ να βάλει ...πάγο στη νεα διαδικασία και κατ΄επέκταση να μην έχουν αντίκρισμα και οι κινήσεις, στις οποίες θα έχουν ήδη προβεί οι πολίτες.
Πρακτικά οι ανάδοχοι που στρέφονται κατά της σχετικής απόφασης του Δ.Σ. του φορέα του Κτηματολογίου αντιδρούν στην ...fast track εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης των πολιτών στη φάση της ανάρτησης από τους ίδιους, διαδικασία η οποία δεν προβλεπόταν κατά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, αλλά άλλαξε στην πορεία. Κάνουν λόγο για μετακύλιση της ευθύνης στους ίδιους, οι οποίοι θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με αγωγές και βαρύτατες χρηματικές δικαστικές διεκδικήσεις από τους θιγόμενους.
«Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι η περισσότερη δουλειά αλλά η ευθύνη που αναλαμβάνουν οι ανάδοχοι, οι οποίοι ουσιαστικά θα βγάζουν την πρώτη και την τελευταία απόφαση για την απόρριψη μιας ένστασης πάνω στην ακίνητη περιουσία των πολιτών. Αντίστοιχη διεργασία στη δημόσια διοίκηση να αποφαίνεται το ίδιο όργανο για αποφάσεις και ενστάσεις δεν προβλέπεται πουθενά. Οι ανάδοχοι δεν είναι ανεξάρτητη επιτροπή, όπως ορίζει ο αρχικός νόμος του Κτηματολογίου και δεν μπορούν να αναλάβουν μία ευθύνη που δεν τους αναλογεί» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σωτήρης Λιάρος, εκπρόσωπος των μελετητών-αναδόχων.
Υπενθυμίζεται ότι με το νέο σύστημα εξέτασης αιτήσεων διόρθωσης, οι ανάδοχοι αναρτούν έκθεση αποδοχής ή απόρριψης μιας ένστασης. Σε περίπτωση που η αίτηση του ενδιαφερόμενου δε γίνεται αποδεκτή στο σύνολό της ή εν μέρει από τον ανάδοχο/γραφείο κτηματογράφησης, η υπόθεση δεν οδηγείται πλέον σε επιτροπές και η μοναδική οδός που απομένει είναι η δικαστική με τους ιδιοκτήτες που θα την επιλέξουν να στρέφονται με τα νέα δεδομένα κατά των αναδόχων.
Προϋπόθεση οι δασικοί χάρτες
Με ουσιαστική κατάργησή των δασικών χαρτών και επιστροφή στην αφετηρία του έργου, ισοδυναμεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη για την εκ νέου ανάρτησή τους, εκτιμούν δασολόγοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης με σειρά ερωτήσεων που έχουν καταθέσει.
Την ίδια στιγμή ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών, η οποία δύσκολα αναμένεται να πιάσει πλέον το μνημονιακό στόχο του 2021, θα έχει άμεσες συνέπειες και στην περαίωση του κτηματολογίου της χώρας, καθώς τα δύο έργα είναι αλληλένδετα. Ειδικά μάλιστα το έργο των δασικών χαρτών θα μπορούσε να είχε ήδη προχωρήσει σημαντικά με την ανάρτηση χαρτών για το σύνολο της χώρας εάν δεν είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις για την κατάρτιση του περιβαλλοντικού νόμου, σημειώνουν εκπρόσωποι του δασικού κλάδου.
«Νομοτελειακά οδηγούμαστε στην πλήρη απαξίωση του έργου που μέχρι σήμερα επιτελέστηκε και αφορά σε ποσοστό το 55% της επικράτειας, με πρόφαση την ενσωμάτωση των παραληφθεισών διοικητικών πράξεων, τη στιγμή που ήδη μπορούσε να υλοποιηθεί με τη διαδικασία αναμόρφωσης κατά τα προβλεπόμενα στον νόμο του 2010 χωρίς να προκαλείται περαιτέρω καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης και χωρίς να μετατίθεται για ακόμα μια φορά η σύνταξη του Δασολογίου, δεδομένου ότι απαιτείται η ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών» σημειώνουν οι δασολόγοι τονίζοντας ότι παρακάμπτεται η πάγια νομολογία του ΣτΕ.
«Θα υπάρξει σωρεία προσφυγών από δασολόγους, δασοπόνους και περιβαλλοντικές οργανώσεις» εκτιμά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΔΥ, Νικόλαος Μπόκαρης προσθέτοντας ότι το όλο ζήτημα δημιουργεί εμπόδια και στο Κτηματολόγιο: «Χωρίς την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πως θα μπορέσει το Δημόσιο να προασπίσει τα συμφέροντά του ως προς τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Τα πράγματα περιπλέκονται πολύ, ενώ ακυρώνεται και η ίδια η φιλοσοφία του έργου των δασικών χαρτών».
Σφοδρές είναι για άλλη μία φορά και οι αντιδράσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίες κάνουν λόγο για «απαράδεκτη οπισθοδρόμηση στην προστασία της δασικής γης: «Με τη ρύθμιση του ν. 4685/2020 και την εφαρμοστική απόφαση Κωστή Χατζηδάκη δεν έχουμε απλώς εξαίρεση ορισμένων τμημάτων (επιπρόσθετες κατηγορίες αποφάσεις παραχώρησης και οικιστικές πυκνώσεις) από τους δασικούς χάρτες, αλλά άρση της αποδεικτικής ισχύος όλων των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, και μάλιστα αναδρομικά, είτε θίγονται από αντιρρήσεις είτε όχι» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οκτώ οργανώσεις (Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET και WWF Ελλάς).
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr