Αξιωματούχος ΕΚΤ: «Παρών» ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη λόγω κορονοϊού
Η κρίση του κορονοϊού προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση στην Ε.Ε. στην πρόσφατη ιστορία της🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης από την πανδημία του κορονοϊού δεν έχει περάσει, δήλωσε ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων.
Για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική καθίζηση στην πρόσφατη ιστορία, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της (Pandemic Emergency Purchase Programme, PEPP), ύψους 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ πληρώνει τις τράπεζες για να τις δανείσει χρήματα. «Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη», είπε ο Πανέτα, προσθέτοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα υπέστη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο δεύτερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αν και τα πρόσφατα στοιχεία έδειξαν μία βελτίωση στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τον δείκτη υπευθύνων αγορών, ο Πανέτα επεσήμανε ότι αυτό ήταν κάτι αναμενόμενο δεδομένης της προηγηθείσας καταστροφικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και των κρατικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας. «Δεν μας δίνουν (τα στοιχεία) επαρκείς λόγους ικανοποίησης», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο PEPP (πρόγραμμα αγορών ομολόγων) τόνισε ότι «το πρόγραμμα δουλεύει καλά και δεν βλέπω κανέναν οικονομικό λόγο για να αλλάξουμε τις αποφάσεις ή τα μέτρα μας», σημειώνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να κινείται πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδά της προς κρίσης και είναι απίθανο να επανέλθει σε αυτά πριν από το τέλος του 2022. «Έως ότου είμαστε βέβαιοι ότι οι συνέπειες της κρίσης έχουν απορροφηθεί ξανά θα πρέπει να παρέχουμε ισχυρή νομισματική στήριξη για να στερεώσουμε την ανάκαμψη, αυξάνοντας έτσι πάλι τον πληθωρισμό», είπε.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, τα προγράμματα αγορών ομολόγων και οι πράξεις αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, που έχουν ανακοινωθεί από τον Μάρτιο, θα οδηγήσουν πιθανόν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3 ποσοστιαία μονάδα και του πληθωρισμού κατά 0,8 της ποσοστιαίας μονάδας, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr