Αναλυτές Fitch και DBRS: Τα κλειδιά για γρήγορο rebound στην οικονοµία
Αναλυτές της Fitch και της DBRS µιλούν στην «Ημερησία» για τους παράγοντες που θα ευνοήσουν µια ανάκαµψη τύπου V και όχι τύπου U🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με την οικονοµία να απειλείται ακόµη και µε διψήφια ποσοστά ύφεσης στο δεύτερο τρίµηνο του έτους, που χαρακτηρίστηκε διεθνώς από την καραντίνα, οι προσδοκίες για µια «λογική» ύφεση στο σύνολο του έτους βαραίνουν το δεύτερο εξάµηνο του έτους. Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές ποντάρουν σε µια σηµαντική -έστω σταδιακή, αν όχι απότοµη- ανάκαµψη τον επόµενο χρόνο, µε ρυθµούς 4%-5%, αν και όλες οι προβλέψεις παραµένουν θολές και αβέβαιες για δύο πολύ σηµαντικούς λόγους:
Ο πρώτος και κυριότερος είναι η συµπεριφορά της υγειονοµικής κρίσης το φθινόπωρο και ο δεύτερος είναι η δυνατότητα της ελληνικής οικονοµίας να αποτρέψει µεγάλο κύµα απολύσεων το φθινόπωρο, κάτι που µε τη σειρά του συνδέεται σε µεγάλο βαθµό και µε το τι ψάρια θα πιάσει τελικά η φετινή τουριστική σεζόν. Κορυφαίοι αναλυτές δύο µεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, της Fitch και της DBRS, που υπό κανονικές συνθήκες και εάν δεν είχε ξεσπάσει η πανδηµία θα επεφύλασσαν θετικές εκπλήξεις φέτος αναβαθµίζοντας την ελληνική οικονοµία, ανοίγουν τα χαρτιά τους για τις προκλήσεις της αναπτυξιακής επανεκκίνησης στη χώρα. Οι εκτιµήσεις τους τελούν υπό την «οµηρεία» της πανδηµίας, καθώς εάν το φθινόπωρο έχουµε δυσµενείς εξελίξεις θα ψαλιδιστεί, µοιραία, η οποία προοπτική ανάκαµψης για το 2021.
Ανάπτυξη 5,1% το 2021
«H Fitch προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 8,6%, αποτυπώνοντας τα απαραίτητα περιοριστικά µέτρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδηµίας, την παγκόσµια ύφεση και την κάθετη πτώση στον τουρισµό. Αναµένουµε κάποια ανάκαµψη στη δραστηριότητα κατά το δεύτερο εξάµηνο του έτους και τον ρυθµό ανάπτυξης να προσεγγίζει το 5,1% το 2021» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Alex Muscatelli, ανώτερο στέλεχος της οµάδας κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου Fitch Ratings. Οπως εξηγεί µιλώντας στην «Ηµερησία», «το εύρος της πτώσης του ΑΕΠ και της επακόλουθης ανάκαµψης είναι πολύ αβέβαιο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το εύρος της υποχώρησης στο δεύτερο τρίµηνο και τον ρυθµό της ανάκαµψης έπειτα από αυτό». Σύµφωνα µε τον κ. Muscatelli, «υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις µας σχετικά µε το εύρος και τη διάρκεια της επιδηµίας του κορονοϊού. Παρατεταµένες περίοδοι lockdown ή ένα νέο κύµα κρουσµάτων στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα σηµάνουν πολύ µεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή το 2020 και ασθενέστερη ανάκαµψη το 2021». Μέχρι στιγµής τα στοιχεία που έχουν δηµοσιοποιηθεί αφορούν στο πρώτο τρίµηνο του 2020.
Σύµφωνα µε αυτά, η ύφεση στην Ελλάδα σε ετήσια βάση µετά βίας προσέγγισε το 1% και ήταν πολύ ηπιότερη σε σχέση µε τα στοιχεία που καταγράφηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές οικονοµίες. Αυτή βέβαια είναι η µία όψη της Σελήνης. Η άλλη είναι ότι η Ελλάδα µπήκε στην πανδηµική κρίση από θετική βάση, καθώς η οικονοµία της βρισκόταν σε τροχιά ανάκαµψης. Οπως εκτιµούν αναλυτές, αυτό σηµαίνει ότι η καθίζηση του Μαρτίου ροκάνισε την όποια θετική ορµή είχε η οικονοµία στο πρώτο τρίµηνο. Είναι δε µεγάλο στοίχηµα εάν τελικά οι αντοχές που είχε χτίσει η ελληνική οικονοµία πριν από τη νέα, τρέχουσα, κρίση, σε συνδυασµό µε τον µεγάλο όγκο στήριξης που δέχεται η οικονοµία, θα ευνοήσουν µια ανάκαµψη τύπου V και όχι µια ανάκαµψη πιο σταδιακή, τύπου U.
Σύµφωνα µε τα όσα δηλώνει στην «Η» η Σπυριδούλα Τζίµα, βοηθός αντιπροέδρου στον τοµέα κρατικών αξιολογήσεων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης DBRS Morningstar, «η Ελλάδα εφάρµοσε περιοριστικά µέτρα και κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, αποτρέποντας µια σοβαρή υγειονοµική κρίση. Στο πρώτο τρίµηνο του έτους η συρρίκνωση της ελληνικής οικονοµίας ήταν πιο ήπια σε σχέση µε τον µέσο όρο της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, αναµένεται µια βαθιά συρρίκνωση κατά το τρέχον τρίµηνο».
«Από εδώ και στο εξής»
Οπως προσθέτει, «ισχυρότερα σηµάδια οικονοµικής ανάκαµψης θα πρέπει να εµφανιστούν από εδώ και στο εξής, καθώς τον προηγούµενο µήνα χαλάρωσε το lockdown και οι επιχειρήσεις ανακτούν, σταδιακά, τις λειτουργίες τους. Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, η οικονοµική ανάκαµψη στην Ελλάδα το πιθανότερο είναι να αποδειχθεί σταδιακή, αλλά θα εξαρτηθεί από την αποτελεσµατικότητα των µέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονοµία και από την εξέλιξη του ιού». Σηµαντικός θα είναι ο ρόλος των µέτρων στήριξης.
Σύµφωνα µε την κυρία Τζίµα, «τα δηµοσιονοµικά µέτρα και τα µέτρα ρευστότητας που υλοποιεί η κυβέρνηση, µαζί µε την υποστήριξη που παρέχεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα αµβλύνουν τον αντίκτυπο, θα βοηθήσουν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και θα προετοιµάσουν το έδαφος για οικονοµική ανάκαµψη». Οπως προειδοποιεί όµως, «βλέπουµε, τέλος, πως το εύρος και ο ρυθµός της ανάκαµψης είναι πολύ εξαρτώµενα από την εξέλιξη της πανδηµίας, καθώς νέες εξάρσεις θα µπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσµα περαιτέρω διαταραχές στην καταναλωτική δαπάνη και να συνεχίσουν να επηρεάζουν δυσµενώς τις νέες επενδύσεις».
Το σχέδιο ανάπτυξης
Σηµαντικό ρόλο για το κλίµα στην αγορά αλλά και για την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό εκτιµάται πως θα έχουν τα µηνύµατα που θα δώσει η κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα σε κρίσιµα πεδία, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η προώθηση µεγάλων, εµβληµατικών έργων. Στο επίκεντρο του σχεδιασµού βρίσκεται το σχέδιο ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κοµισιόν το φθινόπωρο, στη βάση και των συµπερασµάτων της Επιτροπής Πισσαρίδη που εργάζεται εντατικά για να καταθέσει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες το πρώτο στίγµα, µε τη µορφή ενδιάµεσης έκθεσης. Το τελικό σχέδιο αναµένεται τον Σεπτέµβριο, όπως είχε αρχικά προγραµµατιστεί.
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν πάνω από 60.000 μέχρι τις 18:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr