Θερινά σινεμά: Οι ώρες αγωνίας, οι προβληματισμοί και οι επιπτώσεις της πανδημίας
Κάποιοι επιχειρηματίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τις αίθουσές τους ούτε την ερχόμενη σεζόν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Αυλαία σηκώνουν» σε λίγες μέρες τα θερινά σινεμά, σηματοδοτώντας την επαναλειτουργία της κινηματογραφικής αγοράς έπειτα από σχεδόν τρεις μήνες απραξίας. Με μέτρα ασφαλείας, αισθητά λιγότερες διαθέσιμες θέσεις και νέες ταινίες, οι επαγγελματίες του χώρου προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχθούν τους σινεφίλ. Η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς όλοι περιμένουν τον τρόπο αντίδρασης των καταναλωτών στη νέα πραγματικότητα.
Η πανδημία ήρθε να ανατρέψει την ανοδική πορεία του κλάδου και να διαψεύσει τις προσδοκίες για μια καλή χρονιά λόγω της κυκλοφορίας πολυαναμενόμενων ταινιών, όπως η καινούρια ταινία του Τζέιμς Μποντ. Επιχειρηματίες του χώρου εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις επιπτώσεις της πανδημίας και εκφράζουν φόβους για τα χρέη που συσσωρεύονται για όσο διάστημα παραμένουν κλειστοί.
«Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα», αναφέρει στο ethnos.gr ο Ηλίας Γεωργιόπουλος, ιδιοκτήτης του ιστορικού κινηματογράφου Δαναός και προσθέτει πως «κανείς ακόμη δεν ξέρει πότε ακριβώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα επαναλειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες».
Δεν αρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης
Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εκτιμάται πως δεν αρκούν για να επουλώσουν τις πληγές και να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες. Μάλιστα, κάποιοι επιχειρηματίες σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ούτε την ερχόμενη φθινοπωρινή σεζόν, οπότε με βάση πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες των κινηματογράφων.
«Τους τελευταίες τρεις μήνες», σημειώνει στέλεχος μεγάλης εταιρείας που διαχειρίζεται πολυκινηματογράφους, «καλούμαστε να πληρώσουμε το 60% των ενοικίων και διάφορα ακόμη έξοδα χωρίς να έχουμε καθόλου έσοδα». Στην καλύτερη περίπτωση, υπογραμμίζει, τα φετινά έσοδα θα είναι κατά 50% και στην χειρότερη κατά περίπου 70% μειωμένα. Αυτό μεταφράζεται σε απώλειες μεταξύ 45 εκατ. ευρώ και 60 εκατ. ευρώ. Ο «τελικός λογαριασμός» εκτιμάται πως θα κριθεί από τον χρόνο που θα επαναλειτουργήσουν οι κλειστές αίθουσες.
Στο μεταξύ, παράπονα εκφράζονται για τους όρους λειτουργίας των θερινών κινηματογράφων από την 1η Ιουνίου. Η δυσαρέσκεια εντοπίζεται στους κανόνες διάθεσης ποτού και φαγητού, μια δραστηριότητα που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων. «Το γεγονός πως επιτρέπεται μόνο η πώληση συσκευασμένων προϊόντων έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη τροχοπέδη στην προσπάθεια που κάνουμε να ορθοποδήσουμε», επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου.
Δυσαρέσκεια υπάρχει και για την φορολογία που επιβαρύνει τα εισιτήρια του κινηματογράφου. Όπως λέει ο κ. Γεωργιόπουλος, ο κλάδος υφίσταται μια τεράστια αδικία σε σχέση με τα υπόλοιπα προϊόντα πολιτισμού, όπως το θέατρο, η μουσική και το βιβλίο που απολαμβάνουν ΦΠΑ 6%, τονίζοντας πως η προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 13% μέχρι τον Οκτώβριο δεν αρκεί. «Έχουμε το μεγαλύτερο ΦΠΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η υψηλή φορολογία σε συνδυασμό με την πειρατεία θεωρούνται οι δυο παράγοντες πως έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στον κλάδο του κινηματογράφου τα τελευταία χρόνια, στερώντας πολύτιμα έσοδα και πελάτες. Την περσινή χρονιά υπολογίζεται πως κόπηκαν περίπου 9 εκατομμύρια εισιτήρια από περίπου 14 εκατομμύρια που ήταν πριν μερικά χρόνια, προτού η «μάστιγα» της πειρατείας αρχίσει να κερδίζει έδαφος και ερείσματα μεταξύ των καταναλωτών.
Στρατός στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, συμφωνία των Παρισίων, Άρης και δύο φύλα: Ο Τραμπ έδειξε ήδη τα πρώτα (ακροδεξιά) δείγματα γραφής
Σάλος: Ο Έλον Μασκ φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά σε εκδήλωση για τον Τραμπ
Αστυνομικός της Βουλής: Αποκαλύψεις φρίκης από τη σύζυγο του - Σοκάρουν νέες περιγραφές της
Ορκωμοσία Τραμπ: Η στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον ξεκαρδίζεται όταν ακούει πως… θα μετονομαστεί ο Κόλπος του Μεξικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr