Πώς αντέδρασαν στην πανδημία Aegean, Fourlis και «Γρηγόρης»
Οι επικεφαλής των Aegean, Fourlis και Γρηγόρης ανέλυσαν τις αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβουν σε ένα αβέβαιο περιβάλλον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Για το πώς τα νέα δεδομένα επηρέασαν τη λήψη αποφάσεων και ποιες είναι οι τάσεις που διαβλέπουν για το επόμενο διάστημα μίλησαν ο πρόεδρος της AEGEAN Airlines, ο Managing Director της «Γρηγόρης», Βλάσσης Γεωργάτος και ο πρόεδρος της Fourlis στο πλαίσιο των webinar series που πραγματοποιεί για τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, η Endeavor Greece.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της AEGEAN Airlines και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Endeavor Greece, Ευτύχης Βασιλάκης, ο Managing Director της «Γρηγόρης», Βλάσσης Γεωργάτος και ο Πρόεδρος της Fourlis, Βασίλης Φουρλής, μοιράστηκαν την εμπειρία τους όσον αφορά τις γρήγορες αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβουν σε ένα εξαιρετικά πιεσμένο χρονικό διάστημα και ένα αβέβαιο περιβάλλον, προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.
Από την πλευρά του, ο Β. Φουρλής μίλησε για τον τρόπο που βίωσε η δική του επιχείρηση την πρώτη φάση της κρίσης, όταν σε μια εβδομάδα χρειάστηκε να κλείσουν όλα τα σημεία πώλησης του ομίλου σε όλες τις χώρες, με τα μηνιαία έξοδα να τρέχουν. «Έπρεπε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και να περάσουμε το μήνυμα ότι υπάρχει ένα αύριο για όλους αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πως θα μοιάζει αυτό το αύριο». «Πρέπει να καταλάβουμε ποιες αλλαγές είναι παροδικές και ποιες είναι εδώ για να μείνουν στη συμπεριφορά του κόσμου, γιατί στις δεύτερες θα πρέπει να ανταποκριθεί το επιχειρηματικό μας μοντέλο. Πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν τολμούσαν να παραγγείλουν κάτι online τώρα το κάνουν, υπάρχει λοιπόν ένας προφανής δρόμος για μια επιχείρηση λιανικής».
Ο Β. Γεωργάτος αναφέρθηκε στη δύσκολη απόφαση του να παραμείνει το δίκτυο καταστημάτων της «Γρηγόρης» ανοιχτό. «Όσο έτρεχε το ‘Μένουμε Σπίτι’, το δικό μας σύνθημα ήταν "Μένουμε Ανοιχτοί". Αφενός τα καταστήματά μας δεν προβλεπόταν να κλείσουν, αφετέρου κρίναμε ότι ήταν σημαντικό να μείνουμε σε λειτουργία για τους ελάχιστους εναπομείναντες πελάτες μας, αλλά και για τους ανθρώπους των οποίων η καθημερινότητα μεταβλήθηκε δραματικά. Από εκεί και μετά υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία είχαμε σοβαρούς προβληματισμούς για το αν η στρατηγική που ακολουθούμε είναι η ορθή. Το πιο δύσκολο είναι να πείσεις τους πάντες για κάτι που κι εσύ ο ίδιος έχεις αμφιβολία αν βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση». Όσο για το αύριο όταν θα έχει εκλείψει ο υγειονομικός φόβος, προέβλεψε ότι οι περισσότεροι οργανισμοί, λίγο έως πολύ, θα έχουν αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουν, που ελέγχουν τα προϊόντα και τις διαδικασίες τους, αλλά και στην επαφή με τους πελάτες τους.
Η περίπτωση της AEGEAN ήταν, φυσικά, αρκετά διαφορετική. Όπως εξήγησε ο Ευτ. Βασιλάκης: «και μείναμε ανοιχτοί και δεν είχαμε πελάτες». Κατά τον πρώτο μήνα, ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι στόχος ήταν να λειτουργήσει η εταιρεία με ασφάλεια, επομένως εκεί δόθηκε η έμφαση. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη καθόλου ξεκάθαρο τι θα φέρει, κι αυτό γιατί η διάρκεια της πρώτης φάσης της κρίσης για την AEGEAN θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όσο για τα νέα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, ο κ. Βασιλάκης εξήγησε ότι η δυσκολία δεν έγκειται στο αεροπορικό ταξίδι αυτό καθαυτό. «Το δύσκολο είναι με τι κριτήρια δέχεται μια χώρα τον ταξιδιώτη που έρχεται από μια άλλη χώρα, και αυτό είναι το βασικό πρωτόκολλο που πρέπει να οριστεί», κάτι το οποίο τελικά οφείλουν να αποφασίσουν τα κράτη και οι υγειονομικοί φορείς.
Σε ό,τι αφορά στις ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία, η κρίση αυτή επιβεβαιώνει την πεποίθηση ότι η χώρα χρειάζεται ποιοτικούς πρωταθλητές, τόνισε ο Β. Φουρλής. «Στον τουρισμό η εμπειρία είναι αυτή που πρέπει να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε. Ίσως χρειάζεται λίγος χρόνος, ας τον δώσουμε λοιπόν στους υγειονομικούς», διαπίστωσε ο Ευτ. Βασιλάκης. Ο Β. Γεωργάτος ανέφερε ότι είναι απίθανο να περάσεις μια τόσο μεγάλη κρίση χωρίς να αλλάξει ο χάρτης των επιχειρήσεων, επομένως σίγουρα θα δούμε αρκετές τέτοιες αλλαγές. «Υπάρχουν ευκαιρίες, υπάρχει ένα κράτος που μας εντυπωσιάζει στην προσπάθειά του να προχωρήσει γρήγορα αρκετά πράγματα αυτονόητα και απαραίτητα που δεν συνέβαιναν πριν. Διευκολύνει, ακούει και προσαρμόζεται, επιδρώντας θετικά στην καθημερινότητα των πολιτών και των εταιρειών. Υπάρχουν λοιπόν αισιόδοξα μηνύματα που θα μπορούσαν εν μέρει να αντισταθμίσουν τις συνέπειες αυτού που συμβαίνει».
Η Endeavor είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που επιλέγει και στηρίζει ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Από το 1997, έχουν επιλεγεί περισσότεροι από 2000 Endeavor Entrepreneurs από 1200 εταιρείες παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 3εκ. θέσεις εργασίας, ενώ το 2018 κατέγραψαν τζίρους άνω των €20 δις. Από το 2012, που ξεκίνησε η λειτουργία της Endeavor στην Ελλάδα, υποστηρίζει 30 επιχειρηματίες από 24 εταιρείες: Blueground, Centaur, CHB – Christodoulou Brothers, Dust+Cream, Ergon, FrezyDerm, Green Cola, Hellas Direct, HotelBrain, InstaShop, Konva, NumberAI, Nova Credit, Matternet, MTI, Oseven Telematics, Papadimitriou, Pnoe, Pollfish, Raymetrics, Softomotive, SYCHEM, Think Digital Group (TDG), Workable.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr