Εστίαση: «Τριπλέτα μέτρων» για την επανεκκίνηση μετά την πανδημία
Παρέμβαση σε ενοίκια, εργαζομένους και φορολογία ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης προκειμένου να πάρουν βαθιά ανάσα μετά την πανδημία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέτρα στήριξης σε τρεις άξονες ζητάει ο κλάδος της εστίασης μετά την άρση της «καραντίνας». Χαμηλότεροι φόροι, επιδότηση εργασίας και πρόσθετες παρεμβάσεις στα ενοίκια συνθέτουν την «τριπλέτα» των αιτημάτων που εγείρουν οι επαγγελματίες του χώρου, ενόψει της σταδιακής επαναλειτουργίας των καταστημάτων από τον Μάιο. Ο ίδιοι θεωρούν αναγκαία την παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, λέγοντας πως η «επόμενη μέρα» θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για την πλειονότητα του χώρου, δεδομένων και των περιορισμών για τραπεζοκαθίσματα και εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν ήδη περικοπές στο ανθρώπινο δυναμικό ενώ όσες επιχειρήσεις κινούνται σε τεντωμένο σκοινί σχεδιάζουν και κλείσιμο καταστημάτων, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
Η δραστική μείωση της φορολογίας αποτελεί ζητούμενο στην παρούσα φάση για την ανακούφιση των επιχειρήσεων. Αποκλιμάκωση ΦΠΑ, κατάργηση ΕΦΚ στον καφέ αλλά και μείωση της προκαταβολής φόρου, - ένα μέτρο που χαρακτηρίζεται στρεβλό και παράλογο στη δεδομένη συγκυρία- θεωρούνται αναγκαίες στο νέο τοπίο χαμηλής ζήτησης που διαμορφώνει η κρίση του κορονοϊού. Χώρες όπως η Κίνα και η Γερμανία έχουν προχωρήσει ήδη σε διορθωτικές κινήσεις στο «μέτωπο» της φορολογίας, προκειμένου να ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις τους.
Πρωτοβουλίες ζητούνται και στο μέτωπο των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στο θέμα των εργαζομένων. Πολλά καταστήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό, θέτοντας το υπόλοιπο είτε σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας είτε διατηρώντας σε αναστολή τη σύμβασή τους. Η επιδότηση των εργαζομένων που θα παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής ή θα τεθουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας – η οποία συζητείται ήδη από την κυβέρνηση- θεωρείται προς κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Φλέγον ζήτημα που χρήζει ειδικής ρύθμισης θεωρείται το θέμα των ενοικίων. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες της εστίασης, η λύση μπορεί να δοθεί με δυο τρόπους: είτε με τη μείωση του μισθώματος κατά περίπου 50% μέχρι τέλος του έτους είτε με την σύνδεση του ποσού που θα καταβάλλουν οι καταστηματάρχες με τον τζίρο που θα πραγματοποιούν. Ανάλογα με την κάμψη που θα παρουσιάζουν οι πωλήσεις, θα μειώνεται αντίστοιχα και το μίσθωμα. Η τελευταία θεωρείται και η πιο δίκαιη λύση στις παρούσες συνθήκες. Ήδη, στα αεροδρόμια και σε πολλά εμπορικά κέντρα προσανατολίζονται να κινηθούν προς αυτή την εναλλακτική λύση που θα ανακουφίσει τους εκμισθωτές των καταστημάτων.
«Εάν δεν ρυθμισθεί το θέμα των ενοικίων υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένας χείμαρρος από εκκρεμοδικίες. Θα χρειαστούν στρατιές δικηγόρων και δικαστών», υπογραμμίζει ο επικεφαλής της «Γρηγόρης» και αντιπρόεδρος της ΕΠΟΕΣ (Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης), Βλάσσης Γεωργάτος και προειδοποιεί πως υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει ξανά η αγορά άδεια καταστήματα και ενοικιαστήρια, όπως είχε συμβεί το 2012.
Όπως λέει βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν με κρατική παρέμβαση και τονίζει πως η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει. «Θα περάσουμε ένα σοκ και οι πληγές θα πάρουν χρόνο να επουλωθούν. Οι επιχειρήσεις θα χρειαστεί να λειτουργήσουν με περιορισμούς και αισθητά μικρότερους τζίρους ενώ οι καταναλωτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί και μετά την άρση των περιορισμών, αφού η ανησυχία για την μεταδοτικότητα του ιού θα συνεχίσει να αιωρείται».
«Τα δύσκολα», επισημαίνει, «είναι μπροστά μας καθώς η κάμψη της τουριστικής κίνησης θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στα έσοδα που δεν θα μπορέσει να αναπληρωθεί, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια πολλών επιχειρήσεων που κινούνται στα όρια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Να σημειωθεί ότι πολλές υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και οι μεταχρονολογημένες επιταγές μετατέθηκαν για τον Ιούλιο.
Έρχονται εξαγορές και συγχωνεύσεις
Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα θεωρείται αναπόφευκτος ένας νέος γύρος συγκέντρωσης στον χώρο. Ειδικά όσες εταιρείες αντιμετώπιζαν προβλήματα και πριν την πανδημία, εκτιμάται πως θα αναγκαστούν να «συμμαχήσουν» με μεγαλύτερα και πιο εύρωστα σχήματα για να επιβιώσουν την επόμενη μέρα. Βέβαιο θεωρείται πως θα μεγαλώσει και η τάση συρρίκνωσης των μεγάλων δικτύων μέσα από κλείσιμο σημείων πώλησης, κάτι που θα συνέβαινε λόγω της ραγδαίας διείσδυσης των ψηφιακών μέσων και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
«Μοιραία κάποιοι θα υποχρεωθούν να κλείσουν καταστήματα και να εξορθολογήσουν το δίκτυό τους και εν τέλει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάτος για να συμπληρώσεις πως στο διάστημα του lockdown η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) υποχώρησε κατά 40% και το «take away» κατά 70%.
Να σημειωθεί πως ο κλάδος της εστίασης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα, με 700.000 εργαζόμενους και χιλιάδες σημεία πώλησης. Η ΕΠΟΕΣ από την πλευρά της, έχει στην ομπρέλα της ορισμένες από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρήσεις εστίασης της χώρας, όπως η Everest, τα Goody’s, η Γρηγόρης, η Pizza Hut, τα KFC και η Δωδώνη,
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr