Αποκάλεσαν «σκύλα» την Cortez στο Κογκρέσο - Εκείνη απασφάλισε κατά του σεξισμού
«Είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η κόρη τους και ότι δεν με μεγάλωσαν για να ανέχομαι βία από κανέναν άντρα», δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας τα social media να μιλούν για εκείνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Alexandria Ocasio-Cortez, η νεαρότερη γερουσιάστρια του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αν και μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ως εκλεγμένη αντιπρόσωπος των Δημοκρατικών, έχει γίνει συχνά αντικείμενο συζήτησης για τις ομιλίες της κι αυτό γιατί κάθε φορά αντιμετωπίζει με το ίδιο πάθος τους πολιτικούς της αντιπάλους, όταν τοποθετείται ενώπιόν τους, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα.
Αυτή τη φορά, κάνει τον γύρο του διαδικτύου επειδή αποστόμωσε τον γερουσιαστή του συντηρητικού «Κόμματος του Τσαγιού» (Tea Party), Ted Yoho, ο οποίος την αποκάλεσε με διάφορους χυδαίους χαρακτηρισμούς, όπως «σιχαμένη», «τρελή», «γ@@@@ σκύλα». Αν και πολύ λίγη σημασία έχει ο λόγος, η αφορμή ήταν η διαφωνία του με την τοποθέτηση της Cortez για την αύξηση της εγκληματικότητας στη Νέα Υόρκη.
Η Cortez κατήγγειλε για το περιστατικό: «Ο γερουσιαστής Yoho έβαλε το δάχτυλό του στο πρόσωπό μου. Με αποκάλεσε "σιχαμένη", "τρελή" και "επικίνδυνη". Μπροστά σε δημοσιογράφους, ο γερουσιαστής Yoho με αποκάλεσε, επί λέξη, "γ@@@@ σκύλα". Αυτές ήταν οι λέξεις που ο γερουσιαστής Yoho ξεστόμισε ενάντια σε μια γυναίκα μέλος του Κογκρέσου». Παράλληλα, σημείωσε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς κάθε γυναίκα έχει αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο συμβάν σε μια χρονική στιγμή. «Δεν είναι κάτι καινούριο και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο κ. Yoho δεν ήταν μόνος. Περπατούσε πλάι - πλάι με τον γερουσιαστή Roger Williams. Και τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι θέμα κουλτούρας. Κουλτούρα της ατιμωρησίας, της αποδοχής της βίας και της βίαιης γλώσσας κατά των γυναικών, μια ολόκληρη δομή ισχύος που το υποστηρίζει», συμπλήρωσε με σταθερό ύφος και αποφασιστικότητα.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Ο Yoho, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα εμφανώς αδικαιολόγητα, είπε πως έχει σύζυγο και κόρες, θεωρώντας πως αυτό αποτελεί εξ ορισμού τεκμήριο για την καλή του πρόθεση (ανύπαρκτη, εν τω μεταξύ) προς την Cortez. Εκείνη, απάντησε ως εξής: «Το να έχεις κόρες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να προσβάλλεις γυναίκες. Μπορείς να είσαι παντρεμένος και να προσβάλλεις γυναίκες. Μπορείς να δείχνεις με τις φωτογραφίες σου στον κόσμο ότι είσαι οικογενειάρχης και να προσβάλλεις γυναίκες. Και όλα αυτά, με το αίσθημα της ατιμωρησίας». Καταλήγοντας, η Cortez ανέφερε:«Είμαι και εγώ κόρη κάποιου. Ο πατέρας μου, ευτυχώς, δεν ζει για να δει πώς συμπεριφέρονται στην κόρη του. Η μητέρα μου όμως, αναγκάστηκε να δει όσα είπε για εμένα και είμαι εδώ για να δείξω στους γονείς μου ότι είμαι η κόρη τους και ότι δεν με μεγάλωσαν για να ανέχομαι βία από κανέναν άντρα».
Η Cortez μίλησε με ειλικρίνεια, χωρίς φόβο και με πολύ πάθος, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε. Και είναι πολύ αισιόδοξο ότι η συγκεκριμένη - τόσο νέα - μαχόμενη πολιτικός αγγίζει με τον λόγο της και πείθει κόσμο. Κόσμο που νιώθει πως στο πρόσωπό της και τις λέξεις της βρίσκει εκείνο το φρέσκο, το σύγχρονο και εντός πραγματικότητας που λείπει. Αναμφίβολα, στο τέλος της ημέρας, κάποιοι (πολλοί ή λίγοι, δεν έχει τόση σημασία) θα θυμούνται την Cortez. Εκείνον που την είπε σκύλα όμως, όχι. Κι αυτό είναι κάτι.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr