Νίκος Μωραΐτης αποκλειστικά στο ethnos.gr: «Ο ΑΝΤ1 υπέκυψε σε ακροδεξιά τρολ και πολιτικές πιέσεις»
Ο γνωστός στιχουργός μεγάλων επιτυχιών σπάει τη σιωπή του και εξηγεί τι ακριβώς συνέβη με το θέμα της αποπομπής του από την κριτική επιτροπή του τάλεντ σόου του ANT1🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Όποιος γνωρίζει τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και έχει παρακολουθήσει την αξιόλογη διαδρομή του στο ελληνικό τραγούδι εξεπλάγη από το γεγονός ότι αυτές τις ημέρες έγινε, χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί, πρωταγωνιστής ενός τηλεοπτικού σκανδάλου με έντονο πολιτικό άρωμα. Η αποπομπή του από την ομάδα της κριτικής επιτροπής του νέου τάλεντ σόου του ΑΝΤ1 «Τhe Final Four», με αφορμή κάποιες επιθέσεις που δέχτηκε στα social media για τα πολιτικά πιστεύω του και άλλες δημοσιευμένες απόψεις του, προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο ethnos.gr ο Νίκος Μωραΐτης αποδίδει τις επιθέσεις σε ακροδεξιά τρολ, κατηγορεί τον ANT1 για λανθασμένο χειρισμό της υπόθεσης, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα πως υπήρξαν άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις που ανάγκασαν τον τηλεοπτικό σταθμό να διακόψει τη συνεργασία τους.
«Η επίθεση εναντίον μου ξεκίνησε από ακροδεξιά τρολ. Αν μπει κανείς στο Facebook, στα προφίλ των ανθρώπων που έπεσαν να με φάνε, θα καταλάβει. Ο ένας είχε μια φωτογραφία με τη σβάστικα, ο άλλος μια περικεφαλαία του Μεγάλου Αλέξανδρου, ο άλλος φωτογραφίες από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία… Σε αυτούς υπέκυψε ο ΑΝΤ1. Δεν πιστεύω πως αποφάσισαν οι ίδιοι. Πιστεύω πως, μετά τον ντόρο που έγινε, έπεσαν τηλεφωνήματα από πάρα πολύ ψηλά».
Αυτό που κατά κύριο λόγο τον ενόχλησε, όπως εξομολογείται ο ίδιος, είναι το ότι οι άνθρωποι του καναλιού δεν ήταν ειλικρινείς απέναντί του και χρησιμοποίησαν διάφορες ψευδείς δικαιολογίες προκειμένου να στηρίξουν την απόφασή τους για τη λήξη της συνεργασίας. «Με ενόχλησε πολύ το ότι ο ΑΝΤ1 επέλεξε να μου ανακοινώσει τη λήξη της συνεργασίας με ένα τηλεφωνηματάκι. Τους ζήτησα μια έγγραφη δήλωσή τους, η οποία δεν ήρθε ποτέ. Αν με καλούσαν και μου έλεγαν ευθέως πως υπήρξαν πολιτικές πιέσεις, θα μπορούσα να τους καταλάβω, ακόμη και να τους βγάλω μόνος μου από τη δύσκολη θέση. Προτίμησαν, όμως, να χρησιμοποιήσουν το ψευδές επιχείρημα ότι οι Ισραηλινοί δεν δέχτηκαν την προσθήκη τέταρτου κριτή. Και για μένα το ψέμα, και μάλιστα μπροστά στα μούτρα μου, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να μου κάνεις. Άλλωστε, μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΑΝΤ1, με δύο αναρτήσεις στα social media κατάφερα, μόνος μου, να αποκαταστήσω ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Δεν πέρασε η θέση μου επειδή είμαι ισχυρότερος, αλλά γιατί το επιχείρημα που χρησιμοποίησε το κανάλι ήταν σαθρό. Είναι σαν να λες σε έναν εργαζόμενο ότι απολύεται επειδή δεν υπάρχει καρέκλα να καθίσει…».
Όπως εξηγεί ο Νίκος Μωραΐτης, δεν απάντησε άμεσα στις επιθέσεις που δέχτηκε επειδή του το ζήτησαν οι άνθρωποι του καναλιού: «Όταν προέκυψαν τα πρώτα αυτά ανθρωποφαγικά σχόλια, οι υπεύθυνοι του ΑΝΤ1 μου δήλωσαν πως έχω την πλήρη στήριξή τους, πως δεν τους ενδιαφέρουν οι πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται και μου ζήτησαν να μην απαντήσω, πράγμα το οποίο έκανα. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα, λοιπόν, ανεχόμουν σιωπηλός τις ανθρωποφαγικές αυτές αναρτήσεις που συνιστούσαν τεράστια προσβολή στην προσωπικότητά μου χωρίς να αντιδράσω καθόλου, σεβόμενος τη συνεννόηση που έγινε με το κανάλι, παρότι, προσωπικά, διαφωνούσα με αυτήν τη στάση σιωπής. Αυτό αποδείχτηκε τελικά μεγάλο λάθος γιατί ο ΑΝΤ1 με άφησε εκτεθειμένο».
Τα ποστ που προκάλεσαν τις επιθέσεις
Τι ήταν αυτό που προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια εναντίον του Νίκου Μωραΐτη; Κάποιες αναρτήσεις του στο Facebook σχετικά με τα πολιτικά δρώμενα, αλλά και τα τάλεντ σόου, οι οποίες, μάλιστα, είχαν γίνει πριν από χρόνια.
«Για το πρώτο πράγμα που με κατηγόρησαν ήταν πως έβριζα στο παρελθόν τα talent show» λέει ο ίδιος για να εξηγήσει αμέσως μετά: «Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν έχω βρίσει τα τάλεντ σόου. Όμως είμαι εκείνος που πάντα, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους μου, δίνω συχνά τραγούδια σε παιδιά τα οποία έχουν βγει από τάλεντ σόου. Το πιο ηχηρό παράδειγμα είναι η συνεργασία μου με τη Ραλλία Χρηστίδου, στην οποία έδωσα τους στίχους της μεγαλύτερης επιτυχίας της, του τραγουδιού «Εγώ για σένα». Έχω, επίσης, συνεργαστεί με τη Δόμνα Κουντούρη, τη Βαλάντω Τρύφωνος κ.ά. Δεν έχω πρόβλημα, λοιπόν, με τα τάλεντ σόου, όχι γιατί θεωρώ ότι είναι ο καλύτερος τρόπος να βγεις στη δισκογραφία, αλλά επειδή δεν υπάρχει δισκογραφία πια. Συνεπώς, δεν υπάρχει χώρος να διοχετευθούν. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Ο Νίκος Μωραΐτης απαντά και σε εκείνους που διερωτήθηκαν πώς μπορεί να είναι κριτής σε τάλεντ σόου ένας άνθρωπος που έχει καταφερθεί εναντίον ορισμένων προσώπων που ανέλαβαν στο παρελθόν τον συγκεκριμένο ρόλο. Ερώτημα που προέκυψε από μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook το 2013, και στην οποία έγραφε: «Πώς μπορείς να γελοιοποιήσεις έναν σοβαρό άνθρωπο; Κάν’ τον κριτή σε τάλεντ σόου».
«Απαντώ, λοιπόν, σήμερα πως, βεβαίως, μπορεί πολύ εύκολα να γίνεις γελοίος όταν έχεις απέναντι σου ένα παιδί με μια συμπαθητική φωνή και του λες ότι είναι ο νέος Νταλάρας, η νέα Αλεξίου ή ο νέος Μάικλ Τζάκσον… Γιατί αυτό το παιδί βγαίνει έξω, δεν βρίσκει δουλειά και πέφτει τα ψυχοφάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις γελοιοποιείται ο κριτής και αυτή ακριβώς την παγίδα θα προσπαθούσα, με όλες μου τις δυνάμεις, να αποφύγω. Είναι ένας πολύ δύσκολος ρόλος, γιατί, όταν βρίσκεσαι σε ένα τηλεοπτικό περιβάλλον, μπορείς εύκολα να ξεφύγεις» υπογραμμίζει.
Το άλλο ποστ του, για το οποίο κατηγορήθηκε, είχε γίνει το 2014, δυο – τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο ίδιος θυμάται: «Είχε να κάνει με ένα αδιανόητο ρεπορτάζ του ANT1 που έλεγε πως αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε άμεση επιστροφή στη δραχμή. Για υπογραμμίσω εδώ πως για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ η ίδια η τότε παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του καναλιού, η Μαρία Χούκλη, είχε δηλώσει πως «ήταν από τις ατυχείς στιγμές του καναλιού».
Βεβαίως και ήταν ατυχής στιγμή, γι’ αυτό ακριβώς και έγραψα τότε: «Προσπάθεια χειραγώγησης ψήφου. Κλείστε τον ΑΝΤ1 τώρα. Μη δει κανείς». Αυτό το ποστ μου το μετέφρασαν, σκοπίμως κάποιοι, ως επιθυμία του να κλείσει ο τηλεοπτικός σταθμός…
Το χρονικό των επαφών με τον ΑΝΤ1
Ο Νίκος Μωραΐτης αποκαλύπτει στο ethnos.gr το χρονικό των επαφών που είχε με τους ανθρώπους του καναλιού αλλά και τις αντιδράσεις τους από τη στιγμή που προέκυψε το θέμα των προσωπικών εναντίον του επιθέσεων: «Οι άνθρωποι που συζήτησαν μαζί μου εκ μέρους του ΑΝΤ1 ήταν επαγγελματίες, γνώστες του αντικειμένου, γι’ αυτό, εξάλλου, πήρα την απόφαση να προχωρήσω αυτήν τη συνεργασία. Η πρόταση μου έγινε το καλοκαίρι. Καταλήξαμε σε μια κατ' αρχήν θετική απάντηση και μου είπαν πως θα με καλέσουν αφού ζητήσουν και πάρουν την άδεια από τους Ισραηλινούς που έχουν το φορμάτ, για τη συμμετοχή τέταρτου προσώπου στην κριτική επιτροπή. Κάπου εκεί στα τέλη Ιουλίου με ενημέρωσαν πως η άδεια αυτή δόθηκε. Οπότε και έκλεισε η συνεργασία σε όλες της τις λεπτομέρειες. Με φωτογράφησαν, ανακοίνωσαν επισήμως το όνομά μου, συμμετείχα σε συσκέψεις και σε γυρίσματα…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλη αυτή η ιστορία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν γίνει καλύτεροι χειρισμοί από πλευράς καναλιού. Παράλληλα υπογραμμίζει πως ήταν επιλογή του να μη λειτουργήσει εκδικητικά εναντίον του ANT1, βγαίνοντας καθημερινά στα κανάλια και καταγγέλλοντας τον αντιεπαγγελματικό τρόπο με τον οποίο επέλεξε να λήξει αυτήν τη συνεργασία πριν καν ξεκινήσει: «Η τηλεοπτική μου εικόνα δεν με απασχολεί, γι’ αυτό και όλες αυτές τις ημέρες επέλεξα να μην απαντήσω, παρότι δέχτηκα δεκάδες αιτήματα για συνεντεύξεις από πάρα πολλές εκπομπές» ξεκαθαρίζει ο ίδιος.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr