Ιορδανία: Ταξίδι στην «πηγή» του Χριστιανισμού (+pics)
Ο δεύτερος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην Ιορδανία, μετά την αρχαία πόλη Πέτρα, το σημείο Βάπτισης του Χριστού, στη Βιθανία, προσελκύει χιλιάδες πιστούς από κάθε γωνιά της Γης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στην Ιορδανία, μια χώρα με έντονη θρησκευτική κληρονομιά, στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου η συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών είναι απόλυτα αρμονική και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τους, επισκεπτόμαστε το σημείο Βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό.
Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού, στη Βηθανία πέραν του Ιορδάνου όπου ο Ιησούς εβαπτίσθη. Η Βίβλος διηγείται ότι οι άνθρωποι ταξίδευαν προς την Ιερουσαλήμ και την Ιορδανία και τις χώρες που συνόρευαν με τον Ιορδάνη ποταμό για να βαπτιστούν από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Ο Ιορδάνης ποταμός αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Ιορδανία και την Παλαιστίνη-Ισραήλ. Το μήκος του σε ευθεία γραμμή, από τις πηγές του έως τις εκβολές στη Νεκρά Θάλασσα είναι 220 χλμ., ενώ το πλήρες ανάπτυγμα του ρου υπερβαίνει τα 320 χλμ.
Μνημείο της UNESCO
Βρισκόμαστε στο σημείο Βάπτισης του Ιησού, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, στο σημείο όπου ο Ιωάννης ο Βαπτιστής που ζούσε στον Ιορδάνη ποταμό, απέναντι από την Ιεριχώ, συνάντησε τον Ιησού και Τον βάπτισε.
Στις αφηγήσεις των προσκυνητών υπάρχουν περιγραφές για πέντε εκκλησίες μοναδικής αρχιτεκτονικής και ένα βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού, όπου γινόταν χρήση των υδάτων του Ιορδάνη ποταμού. Ολα ανεγέρθηκαν μεταξύ 5ου και 12ου αιώνα μ.Χ., στο σημείο που βαπτίστηκε ο Ιησούς.
Η αρχαιολογική ανασκαφή έφερε στο φως όσα ανέφεραν οι προσκυνητές που ακολουθούσαν το δρόμο των Προφητών και των Ευαγγελιστών. Πολλοί ερευνητές ανακαλύπτοντας τα θρησκευτικά ευρήματα τόσο μακριά από τον ποταμό, αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο ανεγέρθηκαν εκκλησίες σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε ποίμνιο, στη μέση της ερήμου.
«Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη!» επισήμανε ο ξεναγός Saleem Sbitani, που μιλάει άπταιστα την ελληνική γλώσσα, κατά την ξενάγηση στο σημείο βάπτισης του Ιησού.
Σύμφωνα με τη Βίβλο, τον ψηφιδωτό χάρτη των Αγίων Τόπων της Μαδηβά, τις αφηγήσεις των προσκυνητών και τα αρχαιολογικά ευρήματα, οι πιστοί θέλησαν να ανεγείρουν μνημεία στο σημείο που βαπτίστηκε ο Ιησούς, ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, που αποτελεί ιερό σημείο για τον Χριστιανισμό.
Πριν 2.000 χρόνια, η κοίτη του Ιορδάνη ποταμού βρισκόταν στο σημείο που ανεγέρθηκαν οι εκκλησίες και βαπτίστηκε ο Ιησούς από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Σήμερα, ο ποταμός βρίσκεται μακρύτερα.
Η εκκλησία και το μοναστήρι
Μέσα στο απέραντο έρημο και ξερό τοπίο, ξεπροβάλλει μια όαση, μια καταπράσινη έκταση 1.000 στρεμμάτων με δέντρα, φυτά αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στο μοναστήρι συναντήσαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην Ιορδανία από το 2000. Το μοναστήρι άρχισε να κτίζεται το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009.
«Εχτισα το μοναστήρι και είπαμε να το κάνουμε γυναικεία μονή. Εχει δωμάτια για 8 μοναχές, έχει το εκκλησάκι της Μαρίας Αιγυπτίας, την τραπεζαρία, ένα δωμάτιο για να κάνουν εργόχειρο» ανέφερε ο Σεβασμιότατος, αποδίδοντας τη δημιουργία του ξενώνα του μοναστηριού σε θαύμα της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας από το Βατοπαίδι, αφού όταν την κατεβάσανε στον Ιορδάνη ποταμό την ημέρα του Αγιασμού των Υδάτων, βρέθηκαν αμέσως δωρητές για την κατασκευή του.
Το μοναστήρι στις μέρες μας, εκτός από τον Σεβασμιότατο και τον πατέρα Παΐσιο, δεν έχει μοναχές/μοναχούς, και επίσης, δεν έχει και έσοδα. «Δύσκολα το συντηρούμε» είπε ο Σεβασμιότατος, «έχω πρόβλημα με το νερό, το νερό εδώ έχει πολύ αλάτι, η γη κάτω είναι γεμάτη αλάτι, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται κάποια δέντρα αντέχουν και με τη μεγάλη ποσότητα άλατος» συμπλήρωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος. Τον επόμενο χρόνο, δε, σκέφτεται να φτιάξει ένα μικρό θερμοκήπιο για να παράγει μικρή ποσότητα ζαρζαβατικών για το μοναστήρι.
Στον αύλειο χώρο του μοναστηριού, μεταξύ άλλων, αξίζει να επισκεφτείτε το εκκλησιαστικό μουσείο, την εκκλησία που φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, το εκκλησάκι της Μαρίας Αιγυπτίας, η εκκλησία του Αγίου Σάββα κτλ.
Οσο για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, βρίσκεται σε μια απόσταση 700 περίπου μέτρων από το μοναστήρι, πολύ κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Η εκκλησία χτίστηκε το 2003 με δωρεά που εξασφάλισε ο Βενέδικτος από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
300.000 επισκέπτες
Σ’ ότι αφορά το Σημείο Βάπτισης του Ιησού, όπως μας είπε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Διοκαισαρείας κ. Βενέδικτος, κατά μέσο όρο, σημειώνονται 40.000 – 50.000 επισκέψεις το δίμηνο, ενώ ετησίως φτάνουν και τις 300.000.
Την ημέρα των Θεοφανείων, υπολογίζονται περίπου στις 3.000 – 4.000 πιστοί, όπου ο αγιασμός των υδάτων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020, ακολουθώντας το Παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο υπολείπεται από το Γρηγοριανό κατά 13 ημέρες.
Ευχαριστούμε το Προξενείο του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στη Θεσσαλονίκη και κυρίως την Επίτιμη Πρόξενο Δέσποινα Μαντά, και τον Οργανισμό Τουρισμού Ιορδανίας για τη διοργάνωση της αποστολής.
Info
-Πρόσβαση: Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπάρχουν απευθείας πτήσεις τόσο για το διεθνές αεροδρόμιο του Αμμάν «Queen Alia» το οποίο απέχει 30 περίπου χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, όσο και για το αεροδρόμιο της Ακαμπα, στο νότιο τμήμα της χώρας, στην Ερυθρά Θάλασσα (σ.σ. πτήση από Αθήνα). Πετούν τρεις αεροπορικές εταιρίες, ελληνική, η ιορδανική και ιρλανδική χαμηλού κόστους και το ταξίδι διαρκεί περίπου 2,20 – 3 ώρες.
-Ισοτιμία/Ωρα: Η ισοτιμία, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, μεταξύ ευρώ και δηνάριο Ιορδανίας (JD) είναι 1 ευρώ προς 0.79 piastres ή 1 JD προς 1,26 ευρώ. Ελλάδα και Ιορδανία ανήκουν στην ίδια χρονική ζώνη.
-Βίζα: Για την είσοδό σας στην χώρα χρειάζεται διαβατήριο και έκδοση βίζας, η οποία εκδίδεται είτε κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο «Queen Alia» και κοστίζει περίπου 50 ευρώ, είτε για πιο άμεσα και πιο οικονομικά, μέσω του επίσημου σάιτ του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας (www.visitjordan.com) στην τιμή των 100 περίπου ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και 40 δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας (Πέτρα, Wadi Rum, Γέρασα κτλ.). Μπορείτε να την εκδώσετε και στην Πρεσβεία του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας στην Αθήνα ή στο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Tips
-Σημείο Βάπτισης Χριστού: Η είσοδος για το Σημείο Βάπτισης του Χριστού είναι 12 δινάρια (JD). Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριο από το επίσημο σάιτ του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας (www.visitjordan.com) εξασφαλίζοντας έκπτωση 33%, στην τιμή δηλαδή των 8 JDs.
-Χατζής: Οι «βαπτισμένοι» στον Ιορδάνη ποταμό θεωρούν τον εαυτό τους «ξεχωριστό», «λυτρωμένο», «αγιασμένο». Μάλιστα, παίρνουν και τον τίτλο «χατζής». Η λέξη προέρχεται από το αραβικό «χατζ» που σημαίνει «ταξίδι σε ιερό μέρος».
Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου
H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr