Παρνασσός: Πόλος έλξης και το φθινόπωρο
Μια ανάσα από την Αράχωβα και το Δίστομο βρίσκονται βραβευμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, χώροι λατρείας με ιστορία χιλιάδων χρόνων αλλά και οι Δελφοί, το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Από την Αράχωβα, έχοντας την ως αφετηρία, σε περίπου 20 – 30 λεπτά της ώρας, φτάνετε σε δελεαστικές παραλίες και κάνετε τις βουτιές σας στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου! Σε απόσταση 22 χλμ. από την ορεινή κωμόπολη, βρίσκεστε στην Παραλία Διστόμου, στον οικισμό Ασπρα Σπίτια, που διαθέτει μοντέρνο beach bar, λέσχη εστιατόριο καφέ, μάρκετ, περίπτερο κτλ.
Στα 2 χλμ. από την Παραλία Διστόμου φτάνετε στην Αντίκυρα, παραθαλάσσια κωμόπολη, με γραφικό λιμανάκι, με το φάρο και τις ψαρόβαρκες, με ψαροταβέρνες και ουζερί, καφέ, λίγα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα, μάρκετ κτλ. Αμέσως μετά την Αντίκυρα (1,5 χλμ.), θα κολυμπήσετε στις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» παραλίες του Αγίου Ισιδώρου, με τα γαλαζοπράσινα νερά, το βοτσαλάκι, τα beach bar. Ομορφο και το λιμανάκι του οικισμού με τα ψαροκάικα.
Και από την ανατολική πλευρά του οικισμού Ασπρα Σπίτια, στις πρώην κατασκηνώσεις, είναι η παραλία του Αγίου Νικολάου, με βότσαλο, και λίγες ομπρέλες. Ομορφη τοποθεσία με πλατάνια, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και καντίνα beach bar για πιο εναλλακτικές καταστάσεις.
Σ’ ότι αφορά τον οικισμό Ασπρα Σπίτια, να αναφέρουμε ότι προήλθε από απαλλοτρίωση της περιοχής στη δεκαετία του '60 και αποτελεί ιδιοκτησία με συγκεκριμένη χρήση της εταιρίας «Αλουμίνιον της Ελλάδος», για στέγαση και υποστήριξη των εργαζομένων και του προσωπικού της εταιρείας. Η πρότυπη πολιτεία η οποία αποτελείται από… άσπρα σπίτια, μεταξύ άλλων, διαθέτει σούπερ μάρκετ, καταστήματα, υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας, κινηματογράφο, υπηρεσίες όπως ΙΚΑ, Αστυνομία, Λιμεναρχείο και Πρότυπο Δημόσιο Σχολείο και Παιδικό σταθμό. Είναι ίσως η πρώτη περιοχή που ανέπτυξε βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων της πόλης.
Η λατρεία του θεού Πάνα
Αφιερωμένο στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες, στο Κωρύκειον Αντρον, το σπήλαιο όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας από τα αρχαία χρόνια, φτάνετε ακολουθώντας τη διαδρομή, δυτικά της Αράχωβας, για το οροπέδιο Λιβάδι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.300 μ., περιβάλλεται από δάση ελάτης, πήρε δε το όνομά του από τους σταλακτίτες που θύμιζαν στους αρχαίους, τους «κώρυκες» - τους ασκούς από δέρματα ζώων.
Στο 11ο χλμ., στο δρόμο για τα χιονοδρομικά κέντρα Παρνασσού, στρίβετε αριστερά (υπάρχει σχετική πινακίδα) ακολουθώντας τον χωματόδρομο και τις πινακίδες. Η διαδρομή μέχρι το σπήλαιο είναι 4 χλμ., καλής μέτριας βατότητας, όπου σε κάποια σημεία χρειάζεται προσοχή για τα συμβατικά οχήματα.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Κωρύκειον Αντρον ή Σαρανταύλι, συνδέθηκε με τον θεό Πάνα, θεωρούνταν δε έδρα των χρησμών της Πυθίας και λέγεται ότι συγκοινωνούσε με υπόγεια σήραγγα με το ναό του Απόλλωνος στους Δελφούς. Πρόσβαση υπάρχει και από μονοπάτι, από την «Παλιοπαναγιά», κοντά στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Στον ομφαλό της γης
Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οι Δελφοί (9 χλμ. από Αράχωβα), με το γνωστότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας – το Μαντείο των Δελφών-, προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες όλο τον χρόνο, απ’ όλον τον κόσμο. Το σημείο που κτίστηκε το Μαντείο των Δελφών θεωρείται ο ομφαλός της γης, που σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Δίας άφησε δυο αετούς, έναν προ Ανατολή και έναν προς Δύση, συναντήθηκαν στους Δελφούς. Ηταν αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα, ενώ η Πυθία ήταν το διάμεσο με το οποίο επικοινωνούσε ο θεός και έδινε τους χρησμούς, που καταγράφονταν και ερμηνεύονταν από τους ιερείς.
Στους Δελφούς (σ.σ. ο Δήμος Δελφών βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας με πρωτεύουσα την Αμφισσα), μεταξύ άλλων, θα επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο με τις πλούσιες συλλογές όπως «Ηνίοχος», «Σφίγγα» των Ναξίων, «Κούροι του Αργους», «Οµφαλός», «θησαυρός των Σιφνίων» κ.ά. καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο με το Ναό του Απόλλωνα, το Θησαυρό των Αθηναίων, τη Στοά των Αθηναίων, το αρχαίο Θέατρο, το αρχαίο Στάδιο, το αρχαίο Γυµνάσιο, τη «Θόλο» της Αθηνάς Προναίας κτλ. Είναι και η Κασταλία Πηγή, η οποία πήρε το όνομά της από τη μυθική νύμφη Κασταλία, και είναι συνδεδεμένη με το Μαντείο των Δελφών, αφού εκεί πλένονταν η Πυθία, οι ιερείς, το προσωπικού αλλά και οι προσκυνητές του μαντείου.
Οι ώρες λειτουργίας είναι Μουσείο καθημερινά 08.00 – 20.00 (Τρίτη 10.00 – 17.30), Αρχαιολογικός χώρος καθημερινά 08.00 – 19.00. Ενιαίο εισιτήριο 12 ευρώ (τηλ. 22650 82312,3).
*ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ στο αρχαιολογικό μουσείο Δελφών, για τους μήνες Ιανουάριος – Απρίλιος 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφηκαν 75.668 επισκέψεις. Συγκεκριμένα 6.911 (Ιανουάριος), 9.585 (Φεβρουάριος), 22.216 (Μάρτιος), 36.956 (Απρίλιος). Αντίστοιχα, στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών για το πρώτο τετράμηνο 2019 καταγράφηκαν 104.024 επισκέψεις. Συγκεκριμένα 7.895 (Ιανουάριος), 12.792 (Φεβρουάριος), 32.411 (Μάρτιος), 50.926 (Απρίλιος). Το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2019, το μουσείο σημείωσε αύξηση 16,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2018, με 64.844 επισκέψεις, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος μείωση 0,9% με 104.998 επισκέψεις για το 2018, έναντι 104.024 για το α’ τετράμηνο του 2019.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr