Σίφνος: Το νησί των χρωμάτων και των γεύσεων (+pics)
Ολόλευκοι οικισμοί, ξωκλήσια με γαλάζιους τρούλους, παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, πεντανόστιμο μαστέλο και μια ρεβυθάδα ψημένη στο πήλινο τσικάλι, που θα τη θυμάστε για πολύ καιρό!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Η Σίφνος, στις Δυτικές Κυκλάδες, ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο, τη Μήλο και την Πάρο, με επιφάνεια 74 τ.χ., και σε μια απόσταση 75,6 ν.μ. από τον Πειραιά, αποτελεί αγαπητό προορισμό για τους καλοκαιρινούς μήνες, με τις υπέροχες παραλίες της, τους κουκλίστικους οικισμούς της, τα πολιτιστικά της δρώμενα, τη διασκέδαση. Ωστόσο, η Σίφνος, πρωταγωνιστεί και το φθινόπωρο (και την άνοιξη), που εκτός από τους λόγους που προαναφέραμε, προσθέτει στο καλεντάρι της, το δημοφιλέστατο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», που διοργανώνεται για 13η χρονιά, με πρωτοβουλία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η Σίφνος αποτελεί γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, μεγάλου δάσκαλου της μαγειρικής, ο οποίος αρχικά έγινε γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής» που άρχισε να εκδίδει το 1910.
Στην ατζέντα του νησιού προσθέστε και τα σηματοδοτημένα μονοπάτια, με άρτια σήμανση, που ξεπερνούν στο σύνολο τα 100 χλμ., και προκαλούν το ενδιαφέρον των φυσιολατρών, ακολουθώντας είτε κοντινές ή πιο μακρινές διαδρομές, απολαμβάνοντας τη φύση, τα τοπία, το κυκλαδίτικο φως (www.sifnostrails.com). Χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA, η Σίφνος αναδεικνύει με κάθε τρόπο τόσο τον περιβαλλοντικό όσο και τον πολιτισμικό της πλούτο, από άκρη σε άκρη.
Στο λιμάνι
Το πλοίο «πιάνει» στις Καμάρες, το λιμάνι του νησιού, που είναι και ο μεγαλύτερος παραλιακός του οικισμός, πολύβουος με τουριστική υποδομή, και βεβαίως αποτελεί αφετηρία για διαδρομές στα όμορφα ολόλευκα χωριουδάκια. Στις Καμάρες λειτουργεί και γραφείο τουριστικών πληροφοριών, που θα σας προμηθεύσουν με πληροφοριακό υλικό, χάρτες και όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε σχετικά με την παραμονή σας (τηλ. 22840 33661). Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, στα 500 μ. –την «Πέρα Πάντα»- είναι η περιοχή της Αγίας Μαρίνας με την ομώνυμη εκκλησία.
Σ’ ότι αφορά αρχαιολογικό ενδιαφέρον, στην περιοχή «Κορακιές» (ξεκινώντας απ’ το Υδραγωγείο και πολύ χαμηλότερα από τη Μαύρη Σπηλιά), βρίσκεται το «Ιερό των Νυμφών» με την εγχάρακτη επιγραφή σε βράχο αριστερά από την είσοδο της σπηλιάς «ΝΥΦΕΩΝ ΗΙΕΡΩΝ».
Και αν θέλετε να απολαύσετε μια μοναδική, πανοραμική θέα με τις Καμάρες στα πόδια σας, αλλά και τη γύρω περιοχή, τότε, ανηφορίστε μέχρι τον Αγ. Συμεών, στα 463 μέτρα, στα βόρεια, στο δρόμο για την Χερρόνησο. Από τις Καμάρες απέχει 6,3 χλμ., όπου τα τελευταία 800 μ. είναι τσιμεντόδρομος.
Για το νησί, να αναφέρουμε και τα αρχαία ορυχεία, με τη μια ζώνη να βρίσκεται στα βόρεια και την άλλη να εκτείνεται από την περιοχή του Αϊ Γιάννη Φάρου προς Αποκοφτό και Ασπρο Πύργο.
Σε Απολλωνία και Αρτεμώνα
Να’ μαστε και στην Απολλωνία, την πρωτεύουσα της Σίφνου, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα και το όνομα Σταυρί από το σταυροδρόμι που υπάρχει στην περιοχή. Απολαύστε τη βόλτα σας στο «Στενό» - το κεντρικό γραφικό μονοπάτι της Απολλωνίας που την ενώνει με την Καταβατή (γνωστό και ως «Στενό»), οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Ωστόσο, το αδιαχώρητο παρατηρείται με το που θα σουρουπώσει και θα ξεκινήσουν οι περαντζάδες.
Σε μόλις 1,5 χλμ. από την Απολλωνία, φτάνετε στον αρχοντικό Αρτεμώνα, το όνομα του οποίου προέρχεται από τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος στο νησί κατά την αρχαιότητα. Στον Αρτεμώνα βρίσκεται η αφετηρία όλων των λεωφορείων του νησιού, υπάρχουν παλαιές εκκλησίες, παραδοσιακοί φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, μπαράκια, καταλύματα για διαμονή καθώς και εργαστήρια παραδοσιακής αγγειοπλαστικής. Αποτελεί και το επίκεντρο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας, αφού οι εκθέτες και τα δρώμενα λαμβάνουν χώρα στην πλατεία.
Στα χωριά
Ο Αγιος Λουκάς ή Αϊ Λούκα, ανάμεσα στο Ανω Πετάλι και ως την πλατεία του Αρτεμώνα, είναι γενέθλιο χωριό του εφοπλιστή και προέδρου του Ευγενιδείου Ιδρύματος Νικολάου Βερνίκου-Ευγενίδη. Ανω Πετάλι, ανάμεσα στον Αρτεμώνα και την Απολλωνία, Κάτω Πετάλι ανάμεσα στην Απολλωνία και το Κάστρο. Εξάμπελα (1 χλμ. από Απολλωνία) από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου, γενέτειρα του Αριστομένη Προβελέγγιου, ποιητή, μεταφραστή, διδάκτορα της Φιλοσοφίας και της Ιστορίας της Τέχνης, αλλά και του Νικόλαου Τσελεμεντέ. Καταβατή ανάμεσα στην Απολλωνία και τα Εξάμπελα.
Βαθύ, δυτικά, με αξιόλογη τουριστική υποδομή, αγγειοπλαστεία, το εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι). Πλατύ Γιαλός, η δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών του νησιού για παραθερισμό. Στα αξιοθέατα της περιοχής ο Ασπρος Πύργος (1,5 χλμ. βορειοανατολικά της παραλίας) ένας από τους 77 αρχαίους πύργους –φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους. Φάρος απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι, υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883. Χερρόνησος η βορειότερη παραλία του νησιού, γραφικό ψαροχώρι, ταβέρνες, λίγα ενοικιαζόμενα και παραδοσιακό εργαστήριο αγγειοπλαστικής.
Πανέμορφες παραλίες
Οι παραλίες της Σίφνου, είναι ως επί το πλείστον, αμμουδερές με ρηχά νερά, ιδανικές για οικογένειες, προσβάσιμες οδικώς ενώ σε κάποιες φτάνετε και από μονοπάτια. Στα νότια του νησιού, ο Πλατύς Γιαλός, από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστατο σημείο, με άρτια τουριστική υποδομή. Βαθύ αμμώδης παραλία με ρηχά νερά, ενοικιαζόμενα, ταβερνούλες πάνω στην άμμο, καφέ, Καμάρες ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού, Γιαλός ή Σεράλια κάτω από το Κάστρο, μικρή παραλία με βότσαλα, τα βράχια της Χρυσοπηγής, ανατολικά της εκκλησίας Αποκοφτού, δυτικά Σαούρες μικρή απόμερη παραλία, Φάρος με την κεντρική παραλία, την παραλία Γλυφού από μονοπάτι από τη δεξιά πλευρά, Φασολού από μονοπάτι από την αριστερή πλευρά, Χερρόνησος μικρή αμμουδιά στο ομώνυμο ψαροχώρι, Βρουλίδια, μικρή παραλία με βότσαλα, (1 χλμ. πριν την Χερρόνησο) δύο καφέ –εστιατόρια, ομπρέλες, ξαπλώστρες, Φυκιάδα πρόσβαση από μονοπάτι από Πλατύ Γιαλό ή Βαθύ κτλ.
*
13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ», 5 – 7 Σεπτεμβρίου, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου στον Αρτεμώνα, με τη στήριξη του δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με αντιπροσωπείες από τις Κυκλάδες καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, το φεστιβάλ εστιάζει στην προβολή των τοπικών προϊόντων της κυκλαδίτικης γης αλλά και στην ξεχωριστή γαστρονομία των νησιών. Τοπικές συνταγές, διαγωνισμοί μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παραδοσιακές μουσικές και χορευτικά, εκδηλώσεις για παιδιά, ενημερωτικές ημερίδες, αναβίωση εθίμων και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν το τριήμερο φεστιβάλ κυκλαδικής γαστρονομίας, με την αμέριστη βοήθεια των τουλάχιστον 100 και πλέον εθελοντών (www.sifnosps.gr, www.festivaltselementes.gr, τηλ. 22840 33950).
Info
-Πρόσβαση: Από το λιμάνι του Πειραιά με ταχύπλοα πλοία (ταξίδι διάρκειας 3 ωρών) ή συμβατικά (5 ώρες). Τα πλησιέστερα στη Σίφνο αεροδρόμια είναι της Πάρου, της Μήλου και της Σύρου.
-Διαμονή: Στο νησί λειτουργούν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, στούντιο, κάμπινγκ στις Καμάρες. Σύλλογος ενοικιαζομένων (τηλ. 22840 31333, www.roomsinsifnos.com).
-Χιλιομετρικές αποστάσεις: Από Καμάρες – Απολλωνία 5 χλμ., Αρτεμώνας 6,5 χλμ,, Κάστρο 8,5 χλμ., Φάρος 10,5 χλμ., Χρυσοπηγή 14 χλμ., Πλατύ Γιαλός 16 χλμ., Βαθύ 17 χλμ., Χερρόνησος 12,5 χλμ. Από Απολλωνία – Αρτεμώνας 1,2 χλμ., Καταβατή 1,3 χλμ., Εξάμπελα 1,5 χλμ., Παναγία Πουλάτη 3 χλμ., Κάστρο 3 χλμ., Φάρος 7 χλμ., Βαθύ 10 χλμ., Χρυσοπηγή 10 χλμ., Πλατύ Γιαλός 11 χλμ., Χερρόνησος 15 χλμ.
Tips
-Χρυσοπηγή: Το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού, στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής με το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα. Τότε γίνεται περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές.
-Κάστρο: Παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου, ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη. Στον οικισμό εισέρχεστε από τις έξι «λότζιες» (πύλες στοές ). Στενά σοκάκια, σπίτια το ένα πλάι στ’ άλλο, εκκλησάκια, το Αρχαιολογικό μουσείο, το γραφικό ξωκλήσι των Εφταμάρτυρων πάνω στο βράχο, η άπλετη θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους, καφέ, ταβερνάκια, κάποια ενοικιαζόμενα κ.ά. είναι το σκηνικό του όμορφου οικισμού.
-Πανηγύρια: Στα πανηγύρια της Σίφνου προσφέρονται σε όλους ρεβυθάδα και μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας ή κιμά, μαγειρεμένα με μεγάλα καζάνια. Σε μέρες νηστείας σερβίρουν μπακαλιάρο και σαλάτα. Στις 5/9 πανηγύρι στον Ταξιάρχη στο Βαθύ, στις 7/9 στην Παναγία Βρυσιανή στην ιερά μονή Βρύσης, στις 13/9 στο Σταυρό στο Φάρο, στις 15/9 στον Αγιο Νικήτα στο Σελάδι.
-Μουσεία/Μοναστήρια: «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» παλιό σιφνέικο σπίτι στον Αρτεμώνα (απέναντι από την Παναγία του Μπαλή), Λαογραφικό μουσείο στην πλατεία Ηρώων στην Απολλωνία, Αρχαιολογικό στο Κάστρο (τηλ. 22840 31022), Εκκλησιαστικής Τέχνης στη μονή Παναγίας Βρύσης ή της Βρυσιανής (τηλ. 22840 31937) στα Εξάμπελα -το μοναστήρι της Βρυσιανής, αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, είναι από τα μεγαλύτερα του νησιού-, Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στο Κάτω Πετάλι, λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στη Σίφνο και μεταστεγάστηκε η Σχολή του Αγίου Τάφου ως «Ελληνομουσείον» Σίφνου (1835-1854), Προφήτη Ηλία του Αψηλού στην κορυφή του ομώνυμου –και ψηλότερου (682 μ.)- βουνού της Σίφνου, Παναγία των Φυρρογείων (16ος αιώνας), έξω από την Καταβατή, Παναγία Βουνού στο δρόμο για Πλατύ Γιαλό, με πανοραμική θέα, θα δείτε και το κελί που φιλοξενήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης 9-24/7/1915, το γουμενιό (αρχονταρίκι) κτλ.
-Αρχαιολογικός χώρος Αγίου Ανδρέα: Στο δρόμο για το Βαθύ, ο αρχαιολογικός χώρος του Αη Ντριά (όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι) και το μουσείο Αγίου Ανδρέα (5,4 χλμ. από Απολλωνία, 10 χλμ. από Καμάρες) με την μυκηναϊκή Ακρόπολη, την ομώνυμη εκκλησία, την πανοραμική θέα στο νησί και στα γύρω κυκλαδονήσια. Στο μουσείο, ανάμεσα στα εκθέματα, θα μάθετε και για τους 77 αρχαίους πύργους φρυκτωρίες που βρίσκονται διάσπαρτοι στο νησί (σ.σ. κάθε χρόνο Κυριακή της Πεντηκοστής αναβιώνουν το σύστημα επικοινωνίας των φρυκτωριών), αλλά και για τη ζωφόρο «Ο θησαυρός των Σιφνίων», μήκους 29 μ., η οποία αναγέρθηκε από τους Σίφνιους το 525 π.Χ. στο ιερό του Απόλλωνος στους Δελφούς κτλ. Ωρες λειτουργίας 08.00 – 15.00, εκτός Τρίτης (τηλ. 22840 31488).
-Αγγειοπλάστες: Δέκα οκτώ εργαστήρια λειτουργούν στο νησί, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις. Οι αγγειοπλάστες παρασκευάζουν χρηστικά αντικείμενα για το μαγείρεμα ή την αποθήκευση των προϊόντων (μαστέλο, τσικάλι, κανάτα, φουφού, κουρούπι, πιθάρι, ποτήρια, πιάτα κ.λ.π.), φλάρους (πήλινη καμινάδα), διακοσμητικά αντικείμενα κτλ.
-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Η περίφημη ρεβιθάδα σε πήλινο τσικάλι (σκεπασταριά), ρεβιθοκεφτέδες, μυρωδάτο μαστέλο (κατσίκι ή αρνί ψημένο σε κληματόβεργες), καπαροσαλάτα, τυροκομικά (μανούρα, ξινομυζήθρα), θυμαρίσιο μέλι, λωλή (γλυκό από κόκκινη κολοκύθα), αμυγδαλωτά κατσαρόλας ή φούρνου, παστέλια, λουκούμια, γλυκά κουταλιού, μελόπιτα, βότανα, κεραμικά από τους αγγειοπλάστες του νησιού κ.ά.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr