Αποδράσεις δροσιάς σε φυσικές «πισίνες» (+pics)
Μονοπάτια μέσα στα δάση, ανάμεσα σε ρεματιές και πλατάνια, οδηγούν σε εντυπωσιακούς καταρράκτες και λίμνες που σχηματίζουν με τα νερά τους, τις λεγόμενες βάθρες. Σε Σαμοθράκη, Βαρβάρα Χαλκιδικής, Νέδα και Κύθηρα η βουτιά είναι άκρως αναζωογονητική!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Μονοπάτια μέσα στα δάση, ανάμεσα σε ρεματιές και πλατάνια, οδηγούν σε εντυπωσιακούς καταρράκτες και λίμνες που σχηματίζουν με τα νερά τους, τις λεγόμενες βάθρες. Τα νερά μπορεί να είναι κρύα – έως και παγωμένα-, η βουτιά ωστόσο είναι άκρως αναζωογονητική!
Σαμοθράκη - Το μυστηριακό νησί με την άγρια ομορφιά
ΣΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, στη Σαμοθράκη, το νησί με την περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, που το αυθεντικό άγαλμα βρίσκεται στο μουσείο Λούβρο στο Παρίσι, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο στην Παλαιόπολη (6,5 χλμ. από Καμαριώτισσα) εκτίθεται αντίγραφο, θα εντυπωσιαστείτε από την εναλλαγή του περιβάλλοντος. Το βόρειο τμήμα του νησιού είναι καταπράσινο με πλατάνια, καστανιές, βελανιδιές, ρυάκια, τρεχούμενα νερά κτλ. Τα ρέματα και οι καταρράκτες αποτελούν ισχυρό κίνητρο για επίσκεψη στο νησί όπου άνθησαν τα Καβείρια Μυστήρια.
Το παραποτάμιο δάσος του Φονιά, ένας χείμαρρος που ξεκινάει από το Φεγγάρι (την ψηλότερη κορυφή του όρους Σάος με υψόμετρο 1.611 μ.) και εκβάλλει στη θάλασσα, εκεί όπου βρίσκεται ο Πύργος του Φονιά, είναι από τα πιο φημισμένα.
«Η επίσκεψη στο φαράγγι είναι επικίνδυνη και γίνεται με προσωπική σας ευθύνη» ενημερώνει το κοινό σχετική πινακίδα. Για τον πρώτο καταρράκτη θα διασχίσετε το ρέμα, και θα σκαρφαλώσετε λιγάκι. Για τη δεύτερη βάθρα, θα ανηφορίσετε προσεκτικά άλλα 15 περίπου λεπτά σε σηματοδοτημένο μονοπάτι. Η δεύτερη βάθρα είναι μεγαλύτερη από την πρώτη αλλά έχει μικρότερο καταρράκτη. Λίγο πριν τη δεύτερη βάθρα, σήμανση δείχνει, ότι δεξιά συνεχίζει για τον τρίτο και μεγαλύτερο καταρράκτη, στη θέση Κλείδωση, που πέφτει από 40 περίπου μέτρα. Η διαδρομή μέχρι εκεί, υπολογίζεται κοντά στη μιάμιση ώρα, όπου τα πρώτα 20 λεπτά είναι αρκετά ανηφορικά ενώ στη συνέχεια το μονοπάτι ισιώνει. Η συγκεκριμένη διαδρομή προτείνεται για τους τολμηρούς!
Επίσης, είναι και η Γριά Βάθρα στα Θέρμα (14 χλμ. από Καμαριώτισσα), με ρυάκια, καταρράκτες, βάθρες που προ(σ)καλούν για βουτιές! Στο νησί είναι και οι καταρράκτες Ξηροποτάμου, στον ομώνυμο οικισμό.
*Πώς θα πάτε: Από Αθήνα αεροπορικώς για Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια με το πλοίο για την Καμαριώτισσα, το λιμάνι της Σαμοθράκης (24 ν.μ.). Από Θεσσαλονίκη οδικώς μέσω της Εγνατίας Οδού για Αλεξανδρούπολη (300 χλμ.), ταξίδι διάρκειας περίπου 3 ωρών. Το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά με ταχύπλοο (μόνο επιβάτες) ή 2 ώρες και 30 λεπτά με συμβατικό (www.saos.gr, τηλ. 25510 38503).
Χαλκιδική - Πανέμορφη διαδρομή μέσα από το δάσος
ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, στα ορεινά του νομού, σαν όαση στην έρημο, ξεπροβάλλει το πανέμορφο φυσικό τοπίο με τα τρεχούμενα νερά, τα ξύλινα γεφυράκια, τα πλατάνια, τα σκλήθρα και τις φλαμουριές και φυσικά τους καταρράκτες με τις βάθρες. Το χωριό με τους 800 περίπου μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την υλοτομία, βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μ., ανάμεσα στα υψώματα Δρεβενίκο και Σουγκλιάνι, έχει στενά δρομάκια, άφθονα νερά, βρύσες, ταβερνάκια και καφενεία, δυο τρεις ξενώνες (στο χωριό και στο Νεοχώρι) και αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών -τις «Δρυάδες»- που παρασκευάζει γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, τραχανά κτλ.
Σ’ ότι αφορά τους περίφημους καταρράκτες, φεύγετε από το χωριό, ακολουθώντας ουσιαστικά το δρόμο για Ολυμπιάδα, μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα στο δάσος. Υστερα από 7,5 χλμ. φτάνετε στην τοποθεσία Πέντε Βρύσες (το σημείο λέγεται και Κρασονέρι), με τις χαρακτηριστικές πέντε πέτρινες βρύσες, και λίγους ξύλινους πάγκους ιδανικούς για πικνίκ.
Αλλα 2,2 χλμ. και θα δείτε σχετική πινακίδα (σ.σ. εκεί βρίσκεται και το λευκό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου). Τώρα μπαίνετε σε χωματόδρομο συνολικού μήκους 3,5 χλμ., όπου το τελευταίο περίπου χιλιόμετρο θέλει περισσότερη προσοχή. Από το σημείο στάθμευσης -το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας-, αριστερά και διασχίζοντας ξύλινα γεφυράκια και σηματοδοτημένο μονοπάτι φτάνετε ύστερα από 10-15 λεπτά στον πρώτο διπλό καταρράκτη ενώ από την άλλη πλευρά, ύστερα από 282 μ. φτάνετε στον δεύτερο καταρράκτη.
*Ο παραδοσιακός οικισμός της Αρναίας με τα στενά σοκάκια και τα σπίτια με μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και στα χρώματα της ώχρας και του λουλακί, χαρακτηρισμένος ως «Ιστορικός Τόπος» από το υπουργείο Πολιτισμού, το ιστορικό λαογραφικό μουσείο και το μουσείο υφαντικής, το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου που μεταξύ άλλων παρουσιάζει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με την κεντρική πλατεία – το «παζάρι»- με τον μεγάλο πλάτανο, με ξενώνες, ταβερνάκια και μαγαζιά με τοπικά προϊόντα απέχει 20 χλμ. από τη Βαρβάρα. Επίσης, σε απόσταση 20 χλμ. από Βαρβάρα είναι η Ολυμπιάδα, παραθαλάσσιος οικισμός, στο μυχό φυσικού λιμανιού. Ανατολικά της Ολυμπιάδας είναι τα Αρχαία Στάγειρα, ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής. Και στα 15 χλμ. από Βαρβάρα βρίσκεται το Αλσος Αριστοτέλη (τηλ. 23760 41327).
Ποταμός Νέδα - Ο μικρός θησυαρός της Πελοποννήσου
ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΠΟΔΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΑΙΟΥ όρους, μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, θα συναντήσετε τις πηγές του ποταμού Νέδα. Η Νέδα, η οποία ξεχωρίζει μεταξύ άλλων και με το θηλυκό της όνομα, αφότου διανύσει 32 χιλιόμετρα, εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος στις εκτεταμένες αμμουδιές του Κυπαρισσιακού κόλπου, κοντά στο χωριό Ελαία. Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί αξιοθέατο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και δημοφιλή προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας.
Από το χωριό Πλατάνια (28 χλμ. από Κυπαρισσία), συνεχίζοντας σε χωματόδρομο 4 περίπου χιλιομέτρων, καταλήγετε σε ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι. Από εκεί ξεκινάει η πεζοπορία στο φαράγγι της Νέδας ακολουθώντας το σημαδεμένο ανηφορικό μονοπάτι. Υστερα από 600 μ., πεζοπορία διάρκειας 15-20 λεπτών, φτάνετε στο μικρό καταρράκτη ύψους 7 μέτρων, ο οποίος σχηματίζει μια υπέροχη βάθρα. Στη συνέχεια διασχίζοντας τη μικρή μεταλλική γέφυρα, φτάνετε σε περίπου 5 λεπτά στο μεγάλο καταρράκτη που πέφτει από ύψος 20 περίπου μέτρων, σχηματίζοντας και αυτός μία βάθρα, μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Λίγο πριν το μεγάλο καταρράκτη υπάρχει μικρό μονοπάτι που οδηγεί στο πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας.
Αξίζει να πούμε ότι για τη συνολική διάσχιση του φαραγγιού της Νέδας, χρειάζονται περίπου 7 με 8 ώρες. Σε κάποια σημεία το περπάτημα μέσα στο ποτάμι είναι υποχρεωτικό, ενώ σε κάποια άλλα χρειάζεται ακόμα και κολύμπι!
Στη Νέδα φτάνετε είτε από την Ανδρίτσαινα της Ηλείας, που βρίσκεται στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας, είτε από Κυπαρισσία (245 χλμ. από Αθήνα), ενώ από Αθήνα, ακολουθείτε την εθνική οδό για Τρίπολη, Καλαμάτα, βγαίνετε στη Μεγαλόπολη, και συνεχίζετε για Ολυμπία.
*Ο Παλιός Νερόμυλος στους Μύλους Κυπαρισσίας (2 χλμ. από Κυπαρισσία) σε ειδυλλιακή τοποθεσία είναι ο νερόμυλος του Κατσαπρόκου ή Μαυρογένη, ο οποίος έχει αναστηλωθεί με αγάπη, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική. Εχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της προβιομηχανικής περιόδου από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων το 2012, αποτελεί έργο ιδιωτικής πρωτοβουλίας και φιλοσοφίας ζωής για την οικογένεια Νίκου Ιμιρζιάδη, και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2013 με τρεις χρήσεις: αλέθει σιτάρι, διατηρεί μαγαζάκι με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα καθώς και ένα πολύ όμορφο καφενείο με εκλεκτά εδέσματα και ροφήματα. Το Σάββατο 10/8 θα έχει παρουσίαση βιβλίου του Ανδρέα Ηλιόπουλου «Τα δάκρυα του χρόνου» ενώ 12 -13/8 «Οινοποιήματα» με γευσιγνωσία οίνων του τριφυλιακού αμπελώνα. Ωρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή 10.00 – 15.00 & 18.00 – 23.00 (τηλ. 27610 25797, www.opaliosneromylos.gr).
Κύθηρα - Στον καταρράκτη της «Νεράϊδας»
ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, εκεί που σμίγουν τρία πελάγη -το Μυρτώο, το Ιόνιο και το Κρητικό- απέναντι από το ακρωτήρι του Κάβο Μαλιά, στο Τσιρίγο όπως ονομαζόταν το νησί επί βενετσιάνικης κυριαρχίας, και συγκεκριμένα δυτικά, στο χωριό Μυλοπόταμος (15 χλμ. από Χώρα), θα βρείτε μερικά από τα βασικότερα αξιοθέατα όπως, οι Νερόμυλοι, το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, το κάστρο, τον «καταρράκτη της Νεράιδας» ή «Φόνισσας», ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, γεμάτο πλατάνια και πλούσια βλάστηση.
Η διαδρομή για τους καταρράκτες ξεκινάει από την κεντρική πλατεία του Μυλοποτάμου, με τα αιωνόβια πλατάνια, εκεί όπου λειτουργεί και καφενείο εστιατόριο, και δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους (σ.σ. κάτω από την πλατεία, είναι το Καμάρι, με τις μεγαλύτερες πλύστρες του χωριού, δίπλα από μια λιμνούλα με πάπιες). Οι σχετικές πινακίδες ακολουθούν διαδρομή σε καλντερίμι που ελίσσεται στην κατάφυτη πλαγιά, και καταλήγει στον εντυπωσιακό καταρράκτη στην «Νεράιδα» που πέφτει από ύψος 20 μ.
Στη συνέχεια, το μονοπάτι ακολουθεί τον ρου της ρεματιάς, όπου αρχικά θα συναντήσετε το μύλο του Φιλιππή, ο οποίος έχει ανακατασκευαστεί από τον ιδιοκτήτη του ακριβώς όπως ήταν παλιά. Κατηφορίζοντας, οι παλιοί ερημωμένοι μύλοι – 22 στο σύνολο-, που θα συναντάτε, κάθε 20 περίπου μέτρα, φέρουν εικόνες άλλων εποχών, λειτουργούσαν δε μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Περνώντας το μοναστήρι της Παναγίας Ορφανής, μετά από 150 μέτρα περίπου σταματάει ο δρόμος για τα αυτοκίνητα και ξεκινάει το μονοπάτι κατάβασης για την παραλία Καλάμι (5,5 χλμ. από Μυλοπόταμο). Συνολικά, το μονοπάτι της ρεματιάς έχει μήκος 2,6 χλμ., θα το διασχίσετε σε δυο ώρες, ο βαθμός δυσκολίας είναι 2/5 και η διαδρομή είναι κυκλική. Στα 6 χλμ. από Μυλοπόταμο θα φτάσετε και στην παραλία Λημιώνας.
Στο διατηρητέο οικισμό Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου βρίσκεται το Ενετικό κάστρο, όπου σύμφωνα με αναφορές, γύρω στο 1500 κατοικούσαν 50 οικογένειες προσφύγων από την Κύπρο και την Κρήτη. Στην είσοδο του φρουρίου σώζεται το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, σύμβολο της Ενετοκρατίας. Εντός του κάστρου θα δείτε αρκετές εκκλησίες όπως, του Αγ. Αθανασίου, του Αγ. Ιωάννη Χρυσοστόμου, της Παναγίας Μεσοσπορίτισσας, κ.ά.
*Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, το σημαντικότερο στα Κύθηρα και το μεγαλύτερο από τα τρία συνολικά του νησιού (τα άλλα δύο βρίσκονται στον Κάλαμο και την Αγία Πελαγία) με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες, βρίσκεται σε μια απόκρημνη περιοχή δυτικά του νησιού, στον όρμο Κοκκάλα, 60 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Με δαπάνες της Αννας Πετροχείλου το 1955 το σπήλαιο εξερευνήθηκε λεπτομερώς και χαρτογραφήθηκε. Μετά την είσοδο υπάρχει πέτρινο τέμπλο με βυζαντινές αγιογραφίες του 13ου αιώνα, έργα του ζωγράφου Θεοδώρου, αφιερωμένες στην Αγία Σοφία και της κόρες της Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Επίσης, εντός του σπηλαίου βρίσκεται ναΰδριο της Αγίας Σοφίας που κτίστηκε μεταγενέστερα (1875). Στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας φτάνετε από την Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου (3 χλμ.). Ωρες λειτουργίας καθημερινά 11.00 – 18.00, εκτός Τετάρτης (τελευταία ξενάγηση στις 17.30).
Σύγκρουση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ: Τα λεφτόδεντρα και το... βραβείο διαστρέβλωσης
Ανησυχία στον Καναδά για τη γρίπη των πτηνών: Βρήκαν μετάλλαξη του ιού σε έφηβο - Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
Ξεροβόρι και κρύο: Ψυχρή εισβολή με ανέμους και χιόνια από την Κυριακή - Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία
Άμφισσα: Βρέφος πέθανε στη γέννα - Λάθος χειρισμό του μαιευτήρα καταγγέλλει η οικογένεια - «Η μητέρα έχασε πολύ αίμα»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr