Πεθαίνει ο ελεύθερος σκοπευτής – θρύλος του Στάλνγκραντ Βασίλι Ζάιτσεφ σε ηλικία 76 ετών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το όνομά του ήταν Βασίλι Ζάιτσεφ και 11 μέρες πριν η Σοβιετική Ένωση διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη, στις 15 Δεκεμβρίου του 1991, άφησε την τελευταία του πνοή κι όλοι όσοι τον θυμόνταν έκανα τον σταυρό τους και έσκυψαν το κεφάλι με θλίψη. Ποιος ήταν ο Βασίλι Ζάιτσεφ; Ο ελεύθερος σκοπευτής – θρύλος του Στάλινγκραντ, που οι Γερμανοί Ναζί έτρεμαν περισσότερο κι από τα φαντάσματα.
Ο Ζάιτσεφ είχε γεννηθεί στο Yeleninskoye του Όρενμπουργκ από αγροτική οικογένεια και μεγάλωσε στα Ουράλια, όπου έγινε δεινός σκοπευτής κυνηγώντας ελάφια και λύκους με τον παππού και τον μεγαλύτερο αδερφό του. Έφερε στο σπίτι το πρώτο του τρόπαιο σε ηλικία 12 χρονών: έναν λύκο που σκότωσε με μία σφαίρα με το πρώτο του τουφέκι, που του είχε χαρίσει ο παππούς του. Από το 1937, ο Ζάιτσεφ υπηρετούσε στον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού και έφθασε επικεφαλής του τμήματος οικονομικών του στόλου. Ο Ζάιτσεφ υπηρετούσε στο σοβιετικό ναυτικό ως υπάλληλος στο Βλαδιβοστόκ όταν η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση.
Προσφέρθηκε εθελοντικά για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή. Μετατέθηκε στο 1047ο Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων της 284ης Μεραρχίας Τυφεκιοφόρων «Tomsk», που ενσωματώθηκε στην 62η Στρατιά στο Στάλινγκραντ στις 17 Σεπτεμβρίου 1942. Η σκοπευτική δεινότητα του Ζάιτσεφ τον οδήγησε να γίνει ελεύθερος σκοπευτής· κρυβόταν σε διάφορες τοποθεσίες, όπως για παράδειγμα κάτω από ερείπια ή μέσα σε σωλήνες νερού κι όταν πετύχαινε τον στόχο του άλλαζε καρτέρι. Ο Ζάιτσεφ ήταν παρών στη Μάχη του Στάλινγκραντ μέχρι τον Ιανουάριο του 1943, όταν ένα θραύσμα όλμου τον τραυμάτισε στα μάτια. Λέγεται πως πριν τον τραυματισμό του είχε σκοτώσει 230 Γερμανούς! Υπεβλήθη σε θεραπεία και η όρασή του αποκαταστάθηκε. Το 1943 ο Ζάιτσεφ τιμήθηκε με τον τίτλο του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης.Ο Ζάιτσεφ στρατολόγησε και εκπαίδευσε άλλους σκοπευτές κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Στάλινγκραντ. Επέστρεψε στο μέτωπο και πολέμησε τη μάχη των υψωμάτων Seelow έξω από το Βερολίνο, με τον βαθμό του λοχαγού. Μετά τον πόλεμο, ο Ζάιτσεφ εγκαταστάθηκε στο Κίεβο , όπου σπούδασε σε κλωστοϋφαντουργός. Έπεσε θύμα της μεταπολεμικής «κατασκοπευτικής φρενίτιδας» και από το 1951 έως το 1953 ήταν κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης! Ωστόσο αποκαταστάθηκε, έγινε διευθυντής εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας στο Κίεβο, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό του, στις 15 Δεκεμβρίου 1991, σε ηλικία 76 ετών.
Η αποθέωση στον κινηματογράφο
Ο Βασίλι Ζάιτσεφ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από την ταινία του Ζακ-Ζακ Ανό, το 2001, «Ο Εχθρός προ των Πυλών». Η ταινία του γάλλου σκηνοθέτη αναφέρεται στη Μάχη του Στάλινγκραντ και την μονομαχία του Ζάιτσεφ με τον επίλεκτο σκοπευτή των Γερμανών ταγματάρχη Κένιχ.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr