ΚΘΒΕ: Αντιδράσεις για το δελτίο τύπου και οι πρώτες δηλώσεις του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή
Αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ο τρόπος αντικατάστασης της διοίκησης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κ.Β.Θ.Ε. - «Θα βοηθήσουμε όλοι ώστε να πάει το θέατρο μπροστά» λέει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Νίκος Κολοβός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το όραμα του Αριστοτέλη για την «φυγή προς τα εμπρός» απευθύνει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Νίκος Κολοβός, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής σκηνής της χώρας, «μετά από πολλή σκέψη και γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά έχοντας τη γενική αποδοχή των ανθρώπων του θεάτρου», όπως λέει στις πρώτες του δηλώσεις στο «Έθνος της Κυριακής».
Η αποπομπή της διοίκησης που είχε πρόεδρο τον Άρη Στυλιανού και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης με διευθυντή τον Γιάννη Αναστασάκη και αναπληρώτρια την Μαρία Τσιμά και κυρίως ο τρόπος που έγινε, με την έκδοση ενός δελτίου τύπου από το υπουργείο Πολιτισμού, προκάλεσε αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση στη Θεσσαλονίκη. Δέκα μέρες μετά και καθώς ο κουρνιαχτός έχει καταλαγιάσει, ο Γιάννης Αναστασάκης και ο Νίκος Κολοβός είχαν καθημερινή συνεργασία όλη αυτή την εβδομάδα και την Παρασκευή ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής αναχώρησε για την Αθήνα, «ως άνεργος ηθοποιός και σκηνοθέτης». «Ο Νίκος Κολοβός είναι ένας ηθοποιός που προέρχεται από τα σπλάχνα του Κ.Θ.Β.Ε., δούλεψε πολλά χρόνια σε αυτό και το ξέρει καλά. Είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει καλά», μας είπε ο κ. Αναστασάκης.
Φειδωλός είναι προσώρας στις δηλώσεις του ο Ν. Κολοβός, καθώς χρειάζεται χρόνο για να ενημερωθεί. Έχει ωστόσο το αβαντάζ πως παραλαμβάνει το θέατρο, με έτοιμο ρεπερτόριο, ενώ πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι το πρόγραμμα των παραστάσεων θα τηρηθεί ως έχει, ματαιώνεται ωστόσο η καλοκαιρινή παραγωγή με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, με την οποία το Κ.Θ.Β.Ε. θα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Η Γεωργία Μαυραγάνη είχε δεχτεί να αναλάβει την σκηνοθεσία κατ΄ ανάθεση από την καλλιτεχνική διεύθυνση, ενώ την μετάφραση θα συνυπέγραφαν ο καθηγητή Φιλολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Καζαντζίδης και ο συγγραφέας και ιστορικός, Δημοσθένης Παπαμάρκος, ο οποίος θα είχε και την δραματουργική επεξεργασία του κειμένου. Οι συντελεστές αποφάσισαν να μην προχωρήσουν την συνεργασία τους με το Κ.Θ.Β.Ε., θεωρώντας ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής πρέπει να επιλέξει την καλοκαιρινή παραγωγή.
«Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να είμαστε αφιερωμένοι στον πολιτισμό, που είναι ένα πολύ ωραίο αντικείμενο. Η εργασιακή μου πείρα που μετρά 40 χρόνια από διάφορες θέσεις στο θέατρο, θα βοηθήσει ώστε να έχουμε αγαστή συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους σε αυτή την κοινή προσπάθεια», μας δήλωσε ο κ. Κολοβός και πρόσθεσε: «ξέρω ότι βρίσκομαι σε ένα πολύ δύσκολο μετερίζι και δεν αρκεί μόνο η πείρα της σκηνής ή του παρασκηνίου. Χρειάζεται διοικητική οργάνωση, έλεγχος οικονομικών και ένα σωρό άλλες παράλληλες ασχολίες. Αλλά θα βοηθήσουμε όλοι για να πάμε το θέατρο μπροστά, να γεννήσουμε και να αναδείξουμε νέους ανθρώπους σε όλους τους τομείς, όπως θέλει η παράδοση του Κ.Θ.Β.Ε.».
Ο Νίκος Κολοβός πρωτοανέβηκε ως φοιτητής μαθηματικών, την δεκαετία του 1970, στην τότε νέα σκηνή του θεάτρου Αυλαία με το έργο «Ένας Όμηρος» σε βασικό ρόλο -πράγμα σπάνιο τότε ακόμη για εξωθεατρικό νέο, άνευ πτυχίου- κατόπιν υπόδειξης του τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Μίνωα Βολανάκη. Έκτοτε υπήρξε πρωταγωνιστής του Κ.Θ.Β.Ε. για 40 χρόνια ερμηνεύοντας περισσότερους από 100 ρόλους, θητεύοντας πλάι στους μεγαλύτερους θεατράνθρωπους όπως τους Σπύρο Ευαγγελάτο, Μίνωα Βολανάκη, Κωστή Μιχαηλίδη, Μάριο Πλωρίτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη, Εύη Γαβριηλίδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Τάκη Μουζενίδη, Νίκο Κούνδουρο, Γιάννη Χουβαρδά, Ματίας Λάνχοφ, Νικαίτη Κοντούρη, Γιάννη Ρήγα, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, καθώς και σε πληθώρα σπουδαίων συνεργατών, συγγραφέων μουσικών, σκηνογράφων, μεταφραστών κ.α. Οι συνάδελφοί του κατ΄ επανάληψη τον τίμησαν με την ψήφο τους στη συνδικαλιστική τους εκπροσώπηση και διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου.
Η αποπομπή με δελτίο τύπου
Η απομάκρυνση της διοίκησης και της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Κ.Θ.Β.Ε. δεν αιφνιδίασε τους ανθρώπους του θεάτρου, ούτε καν τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, εκείνο όμως που άφησε αρνητικές εντυπώσεις, ήταν ο τρόπος που έγινε. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ούτε η υπουργός, ούτε κάποιο άλλο στέλεχος δέχτηκε σε συνάντηση τα μέλη του Δ.Σ. και τον καλλιτεχνικό διευθυντή, οι οποίοι έμαθαν για την αντικατάστασή τους από δημοσιογράφους (!!!), την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, καθώς πήγαιναν στην τελετή έναρξης του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στην πρώτη του και συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση για την αντικατάστασή του ο Γιάννης Αναστασάκης, αναρωτιόταν αν μετά από 4 χρόνια και δύο μήνες, τους άξιζε αυτή η στάση.
Ο ίδιος απάντησε ευθέως στο «Έθνος της Κυριακής» όταν ρωτήθηκε αν θα υπέβαλε την παραίτησή του, εφόσον του ζητούνταν. «Φυσικά και θα το έκανα, για να διευκολύνω την υπουργό». Επισήμανε επίσης πως στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό που ανακοίνωσε το καλοκαίρι, σκόπιμα δεν χρεώθηκε κάποια σκηνοθεσία, ούτε η Μαρία Τσιμά θέλησε να συμμετάσχει ως ηθοποιός σε κάποια παράσταση, γνωρίζοντας πως σε ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης, θα ερχόταν η αντικατάστασή τους.
Πιο αιχμηρός ο Άρης Στυλιανού, έκανε λόγο για «πραξικοπηματική πρακτική που προσβάλλει τα πρόσωπα, αλλά κυρίως εκθέτει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη». Αμφότεροι συγκέντρωσαν εκατοντάδες σχόλια συμπαράστασης από ανθρώπους του θεάτρου και το πολιτισμού γενικότερα. Η Έφη Σταμούλη, από τους ιδρυτές της Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», ηθοποιός, σκηνοθέτης και καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου, εξέφρασε «θυμό και θλίψη για τον τρόπο που ανακοινώθηκαν οι αλλαγές στο ΚΘΒΕ», ενώ η σκηνοθέτης Ιώ Βουλγαράκη, έγραψε πως η αποπομπή χωρίς προηγούμενη ενημέρωση «απαξιώνει το ΚΘΒΕ, τον θεσμό της διεύθυνσης και τελικά απαξιώνει εμένα, τον συνάδελφό μου, τον διπλανό μου, τον πολίτη».
Ένα επεισόδιο που πέρασε στα ψιλά, ήταν η κόντρα του Γιώργου Κιμούλη με τον Άρη Στυλιανού. Ο ηθοποιός έγραψε πως είναι πάγια τακτική κάθε κυβέρνησης -παρότι εξέφρασε την διαφωνία του με αυτήν- να τοποθετεί καλλιτεχνικούς διευθυντές και «κατ΄επέκταση κάθε καλλιτεχνικός διευθυντής, κατά την γνώμη μου, οφείλει δεοντολογικά, σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης να υποβάλλει την παραίτησή του». Ο Άρης Στυλιανού, που ρωτήθηκε σχετικά, αποκάλεσε «ψεύτη» τον Γιώργο Κιμούλη, είπε πως σε όποιους οργανισμούς πήγε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, τους κατέστρεψε και ότι έκανε ιδιοτελείς παρατηρήσεις. Ο Γ. Κιμούλης επανήλθε σε επίσης υψηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας «ακραία συκοφαντικά και δυσφημιστικά», τα όσα είπε ο απερχόμενος πρόεδρος του Κ.Θ.Β.Ε.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr