Οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών βρέθηκαν σε μία σκηνή
Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, οκτώ ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών βρέθηκαν όλες σε μία σκηνή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Oops, they did it again! Για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, οι οκτώ - καλά διαβάζετε! - ελληνικές θεατρικές ομάδες των Βρυξελλών βρέθηκαν όλες σε μία σκηνή! Σε μια σπονδυλωτή παράσταση, όπου κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει κομμάτι από το έργο της, η αγάπη για το θέατρο κυριάρχησε. Και το απόλαυσε δεόντως το ελληνόφωνο κοινό που κατέκλυσε το θέατρο στην περιοχή Κράινεμ της βελγικής πρωτεύουσας.
Είναι η δεύτερη χρονιά που το θέατρο φέρνει την… ισχύ εν τη ενώσει. Η ιδέα είχε ξεκινήσει πέρυσι από τον Τάσο Νυχά, σκηνοθέτη του «Ελληνικού Θεατρικού Εργαστηρίου», ο οποίος σκέφτηκε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να παρουσιαστεί η πολυμορφία του ελληνόφωνου ερασιτεχνικού θεάτρου στο κοινό. «Οι θεατρικές ομάδες λειτουργούν ανεξάρτητα. Πρότεινα για μία μέρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς τιμήν του Θεάτρου και να δείξουμε σε μια κοινή προσπάθεια όλο το φάσμα και την πολυμορφία των θεατρικών παραστάσεων που ανεβάζουμε», είχε πει τότε στο ethnos.gr.
Οκτώ θεατρικές ομάδες
Σε όσους ασχολούνται με την ομογένεια, είναι γνωστό ότι οι Έλληνες του Βελγίου ασχολούνται πολύ και από πολύ νωρίς με το θέατρο. Από το πρώτο κιόλας κύμα των ευρωϋπαλλήλων, εκεί μέσα στη δεκαετία του ’80, οργανώθηκε η πρώτη ομάδα. Και μετά –τόσο ελληνικό!- διασπάστηκε και φτιάχτηκε μια δεύτερη, μια τρίτη και ούτω καθεξής. Σήμερα, οι οχτώ ομάδες λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά στην Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου υπήρξαν «δάνεια»: κάποιοι ηθοποιοί μιας ομάδας έπαιξαν με μια άλλη.
Παρών στην σημαντική αυτή γιορτή του ελληνόφωνου ερασιτεχνικού θεάτρου του Βελγίου ήταν ο ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου Στρατής Πανούριος -πέρυσι ήταν ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θοδωρής Αμπαζής. Ο Πανούριος παρουσίασε δύο πολύ ενδιαφέροντα projects του Εθνικού, το θέατρο στη φυλακή Κορυδαλλού και τη συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.
Ποιες είναι οι θεατρικές ομάδες
Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών
Η ελληνική κοινότητα χρονολογείται από το 1945, αλλά η θεατρική δραστηριότητά της ξεκινά στην αρχή της δεκαετίας του ’80 και ανθεί τη δεκαετία του ’90. Σκηνοθέτης είναι ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, που εκτός από Πρόεδρος της Κοινότητας είναι και απόφοιτος της Σχολής Σταυράκου. Ωστόσο, από την ομάδα έχουν περάσει σκηνοθέτες και μέλη που σήμερα βρίσκονται σε άλλες ομάδες. Όπως μας είπε ο Δ. Αργυρόπουλος, «αρχικά το ελληνόφωνο θέατρο είχε ρόλο εκπαιδευτικό. Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλά μέλη, παιδιά γεννημένα και μεγαλωμένα στο Βέλγιο, δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έμαθαν ελληνικά και ανέκτησαν την σχέση τους με την Ελλάδα μέσα από τις θεατρικές ομάδες».
Ελληνικό Θεατρικό Εργαστήρι
Πριν από 35 χρόνια, Ελληνες υπάλληλοι των κοινοτικών θεσμών ίδρυσαν μια θεατρική ομάδα που απευθυνόταν στους ευρωϋπαλλήλους. Σήμερα, η ομάδα είναι ανοιχτή σε οποιονδήποτε, αφού «δεν έχει καταστατικό, ούτε διορισμένα όργανα και οικονομική, πολιτική ή άλλη εξάρτηση». Σκηνοθέτης είναι ο Τάσος Νυχάς.
«Όταν ήρθα, το 1981, ήμασταν η πρώτη γενιά Ελλήνων που δουλεύαμε στην Κομισιόν», διηγείται ο Απόστολος Ιωακειμίδης, μέλος του Εργαστηρίου που στην πρόσφατη παράσταση έπαιζε σε δύο ομάδες. «Ήμασταν όλοι νέοι, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, με καλή δουλειά και πολύ ελεύθερο χρόνο. Φτιάξαμε και τη θεατρική ομάδα. Όχι μόνο από αγάπη για το θέατρο, αλλά και από ανάγκη για μια αμεσότερη κοινωνική σχέση που είναι απαραίτητη για τις συνθήκες ζωής των Βρυξελλών».
Υ-GREC
26 χρόνια μετράει η ομάδα του Γιάννη Γαβρά πέρυσι και έχει ανεβάσει 18 θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων στα γαλλικά. Η ομάδα έχει ανεβάσει στα γαλλικά ελληνικές τραγωδίες, όπως τους Πέρσες, την Αντιγόνη και τις Τρωάδες, σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και Έλληνες συγγραφείς. «Το Μάιο του 1992 ιδρύσαμε με δύο φίλους μου μη Έλληνες τη θεατρική μας ομάδα. Μαζί μας, ήταν γαλλόφωνοι και ελληνόφωνοι ηθοποιοί που είχαν παίξει σε έργα που είχα σκηνοθετήσει με άλλες ομάδες και μας ακολούθησαν».
Ελληνικό Θέατρο Βελγίου
Αρχές του ’90, ομάδα Ελλήνων των Βρυξελλών ίδρυσαν και την συγκεκριμένη ομάδα. Στόχος ήταν και παραμένει «η προώθηση κυρίως Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων στον ελληνισμό και τους ελληνόφωνους του Βελγίου».
Θεατρική Ομάδα Λυκείου των Ελληνίδων Βρυξελλών
Ξεκίνησε με παιδιά, για να τα βοηθήσει να μάθουν την ελληνική παράδοση μέσα από έναν βιωματικό τρόπο, αλλά πλέον η ομάδα λειτουργεί και για ενηλίκους. Ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι, που είναι μαζί και στη ζωή, η Μαρία Καραχάλιου και ο Γιάννης Οικονομίδης έχουν αναλάβει με σοβαρότητα και επαγγελματισμό όλη την ευθύνη της ομάδας.
Ο ΘΕΣΠΙΣ Βρυξελλών
«ΘΕΣ» από το Θεατρική Ελληνική Σκηνή, «ΠΙΣ» από τα Παγκοσμιότητα, Ιδέες, Συναισθήματα. Η ομάδα ιδρύθηκε το 2002. «Για μένα, το θέατρο είναι η ζωή μου εδώ και 35 χρόνια. Γι’ αυτό ζω», εξήγησε ο Αριστείδης Λαυρέντζος, ιδρυτικό μέλος των πιο παλιών θεατρικών ομάδων των Βρυξελλών.
Νóta Théâtrale
Ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 ύστερα από πρωτοβουλία μιας παρέας νέων ανθρώπων με καλλιτεχνικές ανησυχίες και ένα αίσθημα δημιουργικότητας, σε συνδυασμό με την ανάγκη για επικοινωνία. Σκηνοθέτης είναι η Βούλα Καγιάσα. «Η αγάπη μου για το θέατρο ξεκίνησε από μικρή ηλικία καθώς κατάγομαι από μια πόλη με αξιοσημείωτη θεατρική δράση λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του ΔΗΠΕΘΕ της και του Φεστιβάλ Φιλίππων. Το "μικρόβιο" όμως υπήρχε ανέκαθεν στην οικογένειά μου. Ο παππούς μου έπαιζε στα "μπουλούκια", είχε μάλιστα ιδρύσει προπολεμικά την πρώτη ερασιτεχνική ομάδα καπνεργατών στην Καβάλα, όπου είχε πάρει την Αντιγόνη Βαλάκου να παίξει για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών και για την οποία άκουγα να μιλάει περήφανος!», είπε η σκηνοθέτις.
Άλμα
Άλμα (στον αέρα) ή ψυχή; Ό,τι και να σημαίνει τελικά, η θεατρική ομάδα Άλμα ήρθε πριν από περίπου ένα χρόνο για να μείνει. Την ευθύνη της έχουν ο Κυπριανός Μουτεβελής και η Χρύσα Μπαλτζάκη, που ήδη ανεβάσει δύο επιτυχημένες παραστάσεις. Πλέον, η ομάδα αριθμεί 20 άτομα και ήταν η πολυπληθέστερη συμμετοχή στην Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr