Ελένη Κοκκίδου: Η «Εκάβη» του Ευριπίδη στην Επίδαυρο και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Το εμβληματικό έργο «Εκάβη» του Ευριπίδη παρουσιάζεται το φετινό καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα, όπως και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Αυγούστου, σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελένη Κοκκίδου.
Στην πρώτη – και ιδιαίτερα σκληρή για τους Αθηναίους – περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου (431- 420 π. Χ.) ο Ευριπίδης επιχειρεί να καταγράψει και να δείξει στους συμπολίτες του – και σε όλους τους Έλληνες – την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος.
Εικοσιτέσσερις αιώνες μετά, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη γίνεται επίκαιρο όσο ποτέ. Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο, αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε.
Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Μαζί της οι γυναίκες, οι αόρατες του πολέμου, μπροστά στο Ακατανόητο που τις σαρώνει και μέσα από το κοινό βίωμα της απώλειας συγκροτούνται ως κοινότητα. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.
Συμμετέχουν οι Ιωσήφ Ιωσηφίδης (Ταλθύβιος), Μαρίνα Καλογήρου (Πολυξένη), Ελένη Κοκκίδου (Εκάβη), Θανάσης Κουρλαμπάς (Οδυσσέας), Ερρίκος Μηλιάρης (Φάντασμα Πολύδωρου), Ηλεάνα Μπάλλα (Θεράπαινα), Άκης Σακελλαρίου (Πολυμήστορας), Αλέκος Συσσοβίτης (Αγαμέμνονας), Ασημίνα Αναστασοπούλου, Ελισάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου και Αμαλία Τσεκούρα. Μουσικός επί σκηνής: Άρτεμις Βαβάτσικα.
- Εκλογές στην Αλβανία: Η πρώτη δήλωση Μπελέρη μετά τη μεγάλη νίκη του στη Χειμάρρα – Νίκησε η Δημοκρατία
- Με το momentum υπέρ του ο Ερντογάν στο δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών – Το δύσκολο στοίχημα του Κιλιτσντάρογλου
- «Βόμβα» από Washington Post: Ο Πριγκόζιν πρόδωσε τον Πούτιν; «Πρότεινε στους Ουκρανούς να τους αποκαλύψει τις θέσεις Ρώσων»
- Αποζημίωση 150.000 ευρώ σε θύμα της φωτιάς στο Μάτι: Βαριές ευθύνες σε Πυροσβεστική και Πολιτική Πλροστασία
- Eurovision: Ο Κοτζιάς σχολιάζει το 4αρι στην Κύπρο - «Προσπάθεια να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία απο την Μεγαλόνησο»
- Πέθανε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής σε ηλικία 89 ετών
- Φυσικό αέριο: Κλείνει σήμερα η 1η δημοπρασία στο πρόγραμμα κοινών αγορών της Κομισιόν - 77 εταιρείες ζητούν 11,6 δισ. κ.μ.
Φάληρο: Βρέθηκε νεκρός άντρας μέσα σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών
Τραγική απώλεια για τη Μαίρη Βιδάλη - Πέθανε ο γιος της
Ψηλορείτης: 30χρονη γλίστρησε στον πάγο και κατρακύλησε σχεδόν 600 μέτρα
Νέα Πέραμος: Βίντεο ντοκουμέντο του 23χρονου που σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να αποφύγει έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr