Σφίγγει ο κλοιός για τους κολοσσούς της τεχνολογίας
Το αµερικανικό υπουργείο ?ικαιοσύνης, σε συνεργασία µε την αρµόδια Επιτροπή Εµπορίου, βάζει στο στόχαστρο Facebook, Google, Apple κ.ά. για πρακτικές οι οποίες πλήττουν τον ανταγωνισµό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σηµαντικές αλλαγές στον τεχνολογικό κλάδο των ΗΠΑ προµηνύουν δηµοσιεύµατα στον διεθνή Τύπο σύµφωνα µε τα οποία γίνονται κινήσεις από τις αµερικανικές Αρχές, το Κογκρέσο και µεµονωµένους γερουσιαστές, ούτως ώστε να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο οι γνωστοί κολοσσοί της τεχνολογίας (Google, Apple, Facebook, Amazon) παραβιάζουν την αντιµονοπωλιακή νοµοθεσία.
Πιο συγκεκριµένα, τις τελευταίες ηµέρες διακινούνται διάφορα σενάρια, τα οποία αποτυπώνονται και στην πτώση της τιµής των µετοχών των εταιρειών της Σίλικον Βάλεϊ, σενάρια που θέλουν το υπουργείο ∆ικαιοσύνης των ΗΠΑ και την Οµοσπονδιακή Επιτροπή Εµπορίου (FTC) να ετοιµάζονται να ξεκινήσουν έρευνες προς την κατεύθυνση της παραβίασης της αντιµονοπωλιακής νοµοθεσίας σε βάρος των τεχνολογικών κολοσσών.
Ειδικότερα, το αµερικανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης σε συνεργασία µε την FTC θα εξετάσουν κατά πόσο το Facebook έχει υιοθετήσει πρακτικές οι οποίες πλήττουν τον ανταγωνισµό στην ψηφιακή αγορά. Παράλληλα, το υπουργείο ∆ικαιοσύνης έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για το άνοιγµα έρευνας εναντίον της Apple για παραβίαση της νοµοθεσίας περί µονοπωλιακών πρακτικών καθώς και για µια ξεχωριστή έρευνα σχετικά µε τις πρακτικές της Google και της θυγατρικής της, Alphabet.
Πολιτική διάσταση στο θέµα δίνει επίσης και το γεγονός ότι, όπως ανακοινώθηκε, το Κογκρέσο ξεκινά δική του έρευνα για το κατά πόσο οι αµερικανικές εταιρείες-κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου παραβιάζουν τη σχετική µε τα µονοπώλια νοµοθεσία. Η διακοµµατική έρευνα για την ψηφιακή αγορά και τον βιοµηχανικό κλάδο της τεχνολογίας πρόκειται να εξετάσει κατά πόσο Facebook, Google, Amazon και άλλες αντίστοιχου µεγέθους εταιρείες «νοθεύουν τον ανταγωνισµό» και καταφεύγουν σε «αθέµιτες πρακτικές».
Οπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση της αρµόδιας επιτροπής που θα επιφορτιστεί µε αυτό το έργο ο βουλευτής Τζέρολντ Νάντλερ: «Το ανοιχτό ∆ιαδίκτυο έχει αποφέρει σηµαντικά κέρδη στους Αµερικανούς, συµπεριλαµβανοµένου ενός κύµατος οικονοµικών ευκαιριών, τεράστιων επενδύσεων και νέων οδών για διαδικτυακή εκπαίδευση. Οµως υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι µια χούφτα “πυλωρών” έχουν πάρει τον έλεγχο κεντρικών “αρτηριών” του διαδικτυακού εµπορίου, του περιεχοµένου και της επικοινωνίας. Η επιτροπή µεταξύ άλλων θα εξετάσει εάν η υπάρχουσα αντιµονοπωλιακή νοµοθεσία, οι πολιτικές περί ανταγωνισµού και οι µηχανισµοί εφαρµογής τους µπορούν να αποδειχθούν ικανές να λύσουν τα θέµατα που υπάρχουν».
Το ζήτηµα της δεσπόζουσας θέσης στον κλάδο της τεχνολογίας που έχουν κατακτήσει οι µεγάλες αµερικανικές εταιρείες έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές ρυθµιστικές Αρχές, όµως µέχρι τώρα στις ΗΠΑ δεν είχαν ανοίξει έρευνες εναντίον τους. Το κλίµα για τους κολοσσούς του ∆ιαδικτύου και των smartphones αλλάζει όµως, καθώς η απίστευτη ισχύς που έχουν οι εταιρείες αυτές και οι πρακτικές που ακολουθούν έχουν αρχίσει να απασχολούν γενικότερα την πολιτική ζωή της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι το ζήτηµα της πιθανής παραβίασης της νοµοθεσίας για τα µονοπώλια και των πιθανών λύσεων στο πρόβληµα καταλαµβάνει κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων αντιπάλων του Ντόναλντ Τραµπ στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Το πιο ξεκάθαρο µήνυµα κατά των πρακτικών των κολοσσών του τεχνολογικού κλάδου και της παντοδυναµίας τους το στέλνει προς το παρόν η γερουσιαστής των ∆ηµοκρατικών και υποψήφια για το χρίσµα του κόµµατος στις προεδρικές εκλογές του 2020, Ελίζαµπεθ Ουόρεν. Η Ούορεν έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ του «σπασίµατος» σε µικρότερες εταιρείες των γιγάντων όπως είναι το Facebook, η Google και η Amazon. Στην καρδιά του σχεδίου που προτείνει η Ουόρεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος υπό το οποίο λειτουργούν όσες εταιρείες τεχνολογίας παρέχουν την δυνατότητα αγοράς προϊόντων online και έχουν έσοδα µεγαλύτερα των 25 δισεκατοµµυρίων δολαρίων τον χρόνο. Σύµφωνα µε την πρότασή της, οι υπηρεσίες αυτές των εταιρειών θα πρέπει να χαρακτηριστούν «πλατφόρµες κοινής ωφέλειας» και θα πρέπει να απαγορεύεται στις ιδιοκτήτριες εταιρείες να πουλούν τα δικά τους προϊόντα µέσω των πλατφορµών που οι ίδιες παρέχουν.
Η Ουόρεν µάλιστα µετέφερε πρόσφατα τη «µάχη» κατά των κολοσσών του ∆ιαδικτύου στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, µόλις µερικά χιλιόµετρα µακριά από τα κεντρικά γραφεία κάποιων εκ των µεγαλυτέρων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ, βάζοντας γιγαντοαφίσες µε το µήνυµα της καµπάνιας της εναντίον τους.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr