Ξεκίνησε ο πόλεµος για τα κινητά που... διπλώνουν (vid)
Η νέα µάχη των εταιρειών για τις αναδιπλούµενες οθόνες και οι επαναστατικές τεχνολογίες που έρχονται για µοντέλα µε πέντε κάµερες, µπαταρίες «γίγαντες» και εφαρµογές εικονικής πραγµατικότητας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κάποια στιγμή οι µεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων αποφάσισαν ότι το επόµενο βήµα τους πρέπει να είναι στην προσπάθεια σύγκλισης του κόσµου των smart phones µε εκείνον των tablets. Ηταν γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια στα εργαστήρια των µεγάλων εταιρειών γινόταν προσπάθεια κατασκευής συσκευών που θα µετατρέπονταν από κινητά τηλέφωνα σε µικρές ταµπλέτες. Το «κλειδί» για τη δηµιουργία αυτών των συσκευών ήταν οι αποκαλούµενες «αναδιπλούµενες οθόνες», οι οποίες µε µια κίνηση θα µετέτρεπαν τα κινητά τηλέφωνα σε µίνι tablet. Ξεκίνησε έτσι ένας αγώνας ταχύτητας για το ποια εταιρεία θα παρουσιάσει πρώτη ένα αναδιπλούµενο κινητό τηλέφωνο, ένα «foldable» κινητό όπως ονοµάζονται αυτές οι συσκευές. Τον αγώνα τελικά δεν κέρδισε κάποια από τις µεγάλες δυνάµεις του χώρου, αλλά ένα αουτσάιντερ που ξεπετάχτηκε από το πουθενά.
Η Royole, µια άγνωστη κινεζική εταιρεία µε έδρα στις ΗΠΑ, παρουσίασε το πρώτο αναδιπλούµενο κινητό τηλέφωνο στον κόσµο, υποχρεώνοντας τους µεγάλους παίκτες του χώρου να επισπεύσουν την παρουσίαση των δικών τους µοντέλων. Πριν από λίγες µέρες η Samsung και η Huawei παρουσίασαν τα δικά τους αναδιπλούµενα µοντέλα, ενώ σύντοµα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Το µοναδικό αλλά και µεγάλο ερωτηµατικό είναι η Apple, αφού η εταιρεία έχει κατοχυρώσει πατέντες για τεχνολογίες αναδιπλούµενων κινητών, αλλά δεν έχει διαρρεύσει τίποτε για το εάν και πότε θα ρίξει στην αγορά ένα αναδιπλούµενο iPhone.
Το µοντέλο της Huawei, το Mate X, έχει οθόνη 6,8 ιντσών διπλωµένο και 8 ιντσών όταν ξεδιπλώνει, έναντι 4,6 ιντσών και 7,3 ιντσών αντίστοιχα του Galaxy Fold της Samsung. Επίσης το Mate X, όταν είναι κλειστό, είναι πιο λεπτό (11 χιλιοστά) από το Fold (17 χιλιοστά). Τα δύο κινητά θα έχουν δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα πέµπτης γενιάς (5G) και έτσι οι κάτοχοί τους θα µπορούν να «κατεβάσουν» µια ταινία ενός gigabyte µέσα σε µόνο τρία δευτερόλεπτα. Οι τιµές των πρώτων αναδιπλούµενων κινητών είναι αρκετά υψηλές (από 2.000 έως 2.300 ευρώ), αλλά εκτιµάται ότι µόλις µπουν στο παιχνίδι όλες οι εταιρείες ο ανταγωνισµός θα ρίξει τις τιµές.
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
To Mobile World Congress διεξάγεται κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και είναι το µεγαλύτερο συνέδριο της βιοµηχανίας φορητών ηλεκτρονικών συσκευών στον κόσµο. Στο φετινό MWC µπορεί οι µεγάλοι σταρ να ήταν τα foldable κινητά, αλλά την προσοχή κέρδισαν και άλλα καινούργια µοντέλα που ενσωµατώνουν προηγµένες τεχνολογίες. Η Nokia παρουσίασε στο συνέδριο ένα κινητό τηλέφωνο µε πέντε κάµερες! Το Nokia 9 PureView συνδυάζει τις εικόνες που τραβάνε ταυτόχρονα οι πέντε κάµερες για να δηµιουργήσει την καλύτερη δυνατή φωτογραφία, η οποία περιέχει λεπτοµέρειες που αλλιώς θα χάνονταν. Το τηλέφωνο µπορεί να τραβήξει φωτογραφίες µε συνολική ανάλυση έως 240 megapixels.
H LG παρουσίασε το G8ThinQ, ένα κινητό τηλέφωνο που δεν χρειάζεται ο κάτοχός του να κάνει ο ίδιος οτιδήποτε για να το θέσει σε λειτουργία. ∆εν χρειάζεται δηλαδή ούτε να γράψει κάποιον κωδικό ούτε να τοποθετήσει το δάχτυλό του σε αυτό για να γίνει ανάλυση των αποτυπωµάτων του. Η κάµερα διαθέτει εκτός των άλλων ένα αισθητήρα, ο οποίος όταν ο κάτοχος πιάσει τη συσκευή «σκανάρει» τις φλέβες των χεριών του και αν πιστοποιηθεί ότι είναι οι δικές του, η συσκευή του επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτή. Επίσης η συσκευή επιτρέπει στον κάτοχό της να ενεργοποιεί διάφορες λειτουργίες, όπως την αναπαραγωγή µουσικής, τη ρύθµιση της έντασης κ.ά., κάνοντας απλώς κάποιες χειρονοµίες.
Η έκπληξη στο συνέδριο ήρθε από την Energizer. Ο γίγαντας της βιοµηχανίας µπαταριών δηµιούργησε ένα smartphone που διαθέτει µια µπαταρία, η οποία επιτρέπει στη συσκευή να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς φόρτιση για 48 ώρες. Φυσικά οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια δηµιουργίας κινητών τηλεφώνων της επόµενης γενιάς και όπως όλα δείχνουν πρωταγωνιστής θα είναι η επαναστατική τεχνολογία της επαυξηµένης πραγµατικότητας, η οποία θα «εµπλουτίζει» το περιβάλλον του κατόχου µιας τέτοιας συσκευής.
Με απλά λόγια, οι κάτοχοι κινητών τεχνολογίας augmented reality θα εισέρχονται σε περιβάλλον εικονικής πραγµατικότητας χωρίς να χρειάζεται να φορούν κάποια κάσκα ή ειδικά γυαλιά, και οι υπηρεσίες και εφαρµογές που θα έχουν στη διάθεσή τους είναι όχι µόνο εντυπωσιακές αλλά και ανεξάντλητες.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr